35 ΧΡΟΝΙΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ – 35 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΟ ΛΑΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΟΠΟ

Ανακοίνωση του συλλόγου εργαζομένων στα Κ.Υ. του νομού

Φέτος  στις 7-4-1985 συμπληρώνονται 35 χρόνια  από την ημέρα που ο αείμνηστος υπουργός Υγείας Γιώργος Γεννηματάς, εγκαινίαζε στην Ελασσόνα το πρώτο Κέντρο Υγείας της χώρας, θεμελιώνοντας και κάνοντας πράξη έτσι την ανάπτυξη του ΕΣΥ και των Κέντρων Υγείας  της μεγαλύτερης κοινωνικής μεταρρύθμισης  της μεταπολίτευσης στην περιφέρεια .

Σήμερα μετά από 35 χρόνια και εν μέσω της πανδημίας του Κορωνοϊού μπορούμε να αξιολογήσουμε τη χρησιμότητα τη προσφορά  το βάρος και το βάθος εκείνης της πολιτικής πρωτοβουλίας .

Οι εργαζόμενοι στα Κέντρα Υγείας του Νομού, όπως και όλοι οι Υγειονομικοί της  χώρας στους χώρους δουλειάς,  κάτω από δύσκολες και αντίξοες συνθήκες,   δίνουν καθημερινά το παράδειγμα το τι σημαίνει ευθύνη και προσφορά.

Η ΠΦΥ μπορεί και πρέπει να παίξει τον ρόλο που της αρμόζει στη αντιμετώπιση της  πανδημίας  του Κορωναιού στην κοινότητα,  μετά από σαφείς επιστημονικές οδηγίες, υψίστη προτεραιότητα της Διοίκησης πρέπει να  είναι η  διασφάλιση της υγείας του υγειονομικού προσωπικού και η   θωράκιση του  με τα απαραίτητα υλικά για ΜΑΠ.

Η Διοίκηση της 5η ΥΠΕ,  στην παρούσα φάση,  λόγω της πανδημίας και των αυξημένων αναγκών για καθαριότητα που δημιουργείται στους  χώρους εργασίας,  πρέπει να φροντίσει  να επεκταθούν οι συμβάσεις  ώστε οι  συναδέλφισσες καθαρίστριες  ΣΟΧ  να παρέχουν υπηρεσίες με πλήρες  ωράριο .  Να γίνει απολύμανση των ΚΥ στα πρότυπα της Κεντρικής Υπηρεσίας . Να συνεχίσει η απρόσκοπτη προμήθεια των ΚΥ με υλικά ΜΑΠ , αντισηπτικών , απολυμαντικών .

Οι πάγιες διαχρονικές μας θέσεις για την ανάπτυξη της ΠΦΥ και οι αγώνες τόσο του σωματείου μας όσο και της ΠΟΕΔΗΝ που στηρίζει τα παραπάνω είναι επίκαιρα όσο πότε . Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για ένα ΔΩΡΕΑΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΣΥ και την στελέχωση των Κέντρων Υγείας με μόνιμο προσωπικό ώστε να μπορούν να προσφέρουν καθολικές ποιοτικές Δημόσιες  υπηρεσίες Υγείας στην κοινότητα .

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ :

  1. Στελέχωση των Κ.Υ με μόνιμο Ιατρικό προσωπικό των βασικών ειδικοτήτων ( Παιδίατροι ,Οδοντίατροι , Μικροβιολόγοι , Ακτινολόγοι ) πέραν των Γενικών Γιατρών,  οι οποίοι στηρίζουν πολλαπλώς το σύστημα όχι μόνο στα Κέντρα Υγείας αλλά και στα Νοσοκομεία,  όπου καλούνται να προσφέρουν υπηρεσίες .
  2. Ανάπτυξη του ΕΚΑΒ σε όλο το Νομό με δημιουργία τομέων με έδρα Κέντρα Υγείας .
  3. Στελέχωση των ΚΥ με επαγγελματίες υγείας ώστε να δοθεί το βάρος στην ανάπτυξη της πρόληψης και της προαγωγής Υγείας .
  4. Στελέχωση των ΚΥ με επαγγελματίες Υγείας ώστε να αναπτυχθεί ο θεσμός της κατοίκου νοσηλείας και αποκατάστασης. Η πανδημία ανέδειξε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο αυτή την ανάγκη  στην κοινότητα .
  5. Στελέχωση των ΚΥ με μόνιμο προσωπικό Καθαριότητας και Φύλαξης .
  6. Ένταξη του προσωπικού των Κέντρων Υγείας στα ΒΑΕ σύμφωνα με τις προτάσεις της ΠΟΕΔΗΝ .

Η ΠΦΥ είναι μία πολύ σοβαρή υπόθεση,  χρειάζεται τη συστράτευση όλων, τώρα θα φανούν οι ειλικρινείς πολιτικές προθέσεις,  δεν θέλουμε επικοινωνιακές προσεγγίσεις και υποκριτικά χτυπήματα στην πλάτη . Είναι ώρα  ΕΥΘΥΝΗΣ !!!

ΕΙΜΕΙΣ ΤΗ ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ ΤΗΝ ΑΝΑΛΑΒΑΜΕ .

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ