Ε.Σ.Υ. ΜΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

Ανακοίνωση της ΝΕ Λάρισας του ΚΙΝΑΛ με αφορμή τη συμπλήρωση 35χρόνων από τα εγκαίνια του 1ου Κ.Υ. στην Ελασσόνα

Σαν σήμερα πριν από 35 χρόνια, 7 Απριλίου του 1985, ο οραματιστής πολιτικός,  ο αείμνηστος Γ. Γεννηματάς εγκαινίασε στην Ελασσόνα το πρώτο Κέντρο Υγείας ξεκινώντας μια πραγματική επανάσταση.

Γιατί επανάσταση ήταν για την ξεχασμένη επαρχιακή Ελλάδα η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου δικτύου υγείας, που σιγά σιγά πήρε σάρκα και οστά, με τα ΚΥ, δεκάδες καινούργια νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια και τη δημιουργία, για πρώτη φορά, ενός σύγχρονου πλέγματος κοινωνικής προστασίας. Αν και πολλοί συστηματικά προσπαθούν να το υποβαθμίσουν, η ίδρυση του ΕΣΥ από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, αποτέλεσε μια εμβληματική μεταρρύθμιση, ένα σημείο καμπής για την Ελλάδα της μεταπολίτευσης.

Σήμερα, παρότι τα τελευταία χρόνια γίνεται μια προσπάθεια συστηματικής απαξίωσης και υποβάθμισης του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, η αξία του γίνεται φανερή με πραγματικά εμφατικό τρόπο.

Υπό την απειλή της επιδημίας καταλαβαίνουν όλοι την αξία του. Πρώτη προτεραιότητα σήμερα είναι η στήριξη του ΕΣΥ που, παρά τα σοβαρότατα προβλήματα που του κληρονόμησε η κρίση, πρέπει να αντέξει. Και είμαστε σίγουροι πως θα αντέξει χάρη στην αυταπάρνηση του προσωπικού και την συγκινητική συνδρομή όλο και περισσότερων πολιτών, που σπεύδουν κάθε μέρα να συνδράμουν. Αμέσως μετά, οφείλουμε να ξεκινήσουμε μια νέα επανάσταση. Στους νέους καιρούς που θα ξημερώσουν η ανάγκη για ένα πιο αποτελεσματικό σύγχρονο Δημόσιο ΕΣΥ είναι πιο πιεστική πάρα ποτέ.

Συνεχίζουμε με εποικοδομητικές προτάσεις που καταθέσαμε και στηρίζουμε την αναμόρφωση του ΕΣΥ, με τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και τον εκσυγχρονισμό των υποδομών του.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ