ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΣΤΟ EUROGROUP ΚΑΙ ΝΕΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΑΥΡΙΟ…

Μετά από 16 ώρες συζητήσεων δεν επήλθε συμφωνία με αποτέλεσμα ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού οργάνου να διακόψει τη συνεδρίαση για αύριο Πέμπτη. Το χάσμα Βορρά-Νότου δεν γεφυρώθηκε με τον πρόεδρο του Eurogroup, Μάριο Σεντένο, να ανακοινώνει πως «έπειτα από 16 ώρες συζητήσεων φτάσαμε κοντά σε μια συμφωνία αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμα εκεί.

Ο ίδιος, μετέθεσε τη συνέχιση των συζητήσεων την Πέμπτη (09/04), με το στόχο να παραμένει «ένα ισχυρό δίχτυ ασφαλείας για τις επιπτώσεις του covid-19 (για να προστατεύσουμε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και χώρες) αλλά και για ένα σημαντικό σχέδιο ανάκαμψης».Οι χθεσινές μαραθώνιες συζητήσεις, που ήταν να ξεκινήσουν στις 4 ώρα Ελλάδας αλλά άρχισαν με τουλάχιστον μια ώρα καθυστέρηση, διακόπηκαν κάποια στιγμή το βράδυ και με βάση την τελευταία ενημέρωση του εκπροσώπου του Σεντένο θα συνεχίζονταν μετά τα μεσάνυχτα και σήμερα στις 11 (ώρα Ελλάδας) θα είχαμε κάποια ανακοίνωση.

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία προς το παρόν. Δεν μπορώ να θεωρήσω δεδομένο ότι θα υπάρξει συμφωνία», συνόψισε ευρωπαϊκή πηγή νωρίτερα σήμερα το πρωί μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το παρασκήνιο της σύγκρουσης

Η El Pais μετέδωσε αργά χθες το βράδυ πως η ιταλική άρνηση να δεχθεί τη συμμετοχή του ESM στο σχέδιο ανάκαμψης αποτέλεσε το βασικότερο εμπόδιο στις συζητήσεις.

Είχαν προηγηθεί, φυσικά, οι ξεκάθαρες διαφωνίες της Γερμανίας και των δορυφόρων της στις προτάσεις για το ευρωοομόλογο και το ενδεχόμενο αμοιβαιοποίησης του χρέους.

Οι υπουργοί είχαν συμφωνήσει σε πακέτο με συγκεκριμένες προοπτικές και μόνο ορισμένες λεπτομέρειες απέμεναν για να ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Όμως πριν από την έναρξη της συνεδρίασης όλες οι γνωστές διαφωνίες βγήκαν ξανά στην επιφάνεια, με τον Σεντένο να καλεί τους συναδέλφους τους σε έναν συμβιβασμό για ένα «συντονισμένο και σημαντικού μεγέθους πλάνο ανάκαμψης».

Ο Πορτογάλος πρότεινε ένα πλάνο τριών πυλώνων:

  • Η αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.
  • Παροχή δανείων 100 δισ. ευρώ, με κρατικές εγγυήσεις χρέους ύψους 25 δισ. ευρώ, προς όφελος κυρίως των επιχειρήσεων και των ανέργων.
  • Ενίσχυση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ)

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ