Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΩΡΕΑΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ

Μόνο σαρκαστικά μπορεί να αντιμετωπίσει κανείς τις απίθανες κωλοτούμπες του υπουργείου Παιδείας που ξεκίνησε με εγκύκλιο να μιλά για δωρεάν χορήγηση υπολογιστών σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ανάλογα με τις ανάγκες τους και με κριτήρια για να καταλήξει αργά σήμερα το μεσημέρι σε έγγραφο προς τους διευθυντές των σχολικών μονάδων με το οποίο ξεκαθάριζε ότι κάθε σχολείο

θα πάρει 1 υπολογιστή για κάθε 50 μαθητές και αυτό όταν το σχολείο δεν διαθέτει κανέναν υπολογιστή που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην εξ’ αποστάσεως διδασκαλία.

Αυτό σημαίνει ότι ένα σχολείο με 200 μαθητές σύμφωνα με το υπουργείο δικαιούται 4 υπολογιστές αν όμως έχει 3 υπολογιστές θα πάρει μόνο ένα από το πολυδιαφημισμένο πρόγραμμα.

“Με αυτές του τις παλινωδίες το υπουργείο μας θύμισε εκείνο το παλιό ανέκδοτο με τον Παπαδόπουλο και τον Πατακό που επισκέφθηκαν ένα χωριό υποσχόμενοι ότι θα καλύψουν όλα τα αιτήματα των κατοίκων του.

Αρχισαν λοιπόν να δέχονται τους κατοίκους έναν έναν και να ακούνε τα αιτήματα:

Τί θέλεις εσύ ρωτούσε ο Πατακός, ένα σπίτι έλεγε ο χωρικός, γράψτου ένα σπίτι έλεγε ο Παπαδόπουλος στο γραμματέα του και αυτό συνεχίστηκε μέχρι που εμφανίστηκε ένας κάτοικος ο οποίος είχε χάσει τους όρχεις του στον πόλεμο.

Τί θέλεις εσύ, ρώτησε ο Πατακός, ξέρετε εγώ έχασα τους όρχεις μου στον πόλεμο και αν μπορείτε να κάνετε κάτι απαντά ο χωρικός.

Γράψτου ένα σπίτι διατάζει το γραμματέα του ο Παπαδόπουλος μα πρόεδρε δεν θέλει σπίτι ψελλίζει ο γραμματέας, ξέρω εγώ συνεχίζει ο Παπαδόπουλος και οι άλλοι όρχεις θα πάρουν…”

Να λοιπόν και σήμερα με το υπουργείο Παιδείας που ενώ μέχρι χθες έβαλε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς να ελπίζουν ότι θα πάρουν έναν υπολογιστή που είναι αλήθεια ότι όλοι τον έχουν ανάγκη, σήμερα φρόντισε να τους προσγειώσει στη σκληρή πραγματικότητα που διαμορφώνει η προσπάθεια επικοινωνιακής διαχείρισης όλων των θεμάτων από την ηγεσία του υπουργείου.

ΤΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

Και για του λόγου το αληθές δείτε την τελευταία οδηγία που έφτασε αργά το μεσημέρι στα σχολεία και ξεκαθάρισε ότι υπολογιστής δεν θα δοθεί ούτε για δείγμα:

“Αναγνωρίζοντας  την αναστάτωση που προήλθε λόγω παρερμηνειών – παρανοήσεων με την εφαρμογή του υπ’ αριθμ Φ.478.6/74/43904/Α2/07-04-202 εγγράφου του ΥΠΑΙΘ με θέμα «Υποβολή αναγκών εξοπλισμού φορητών ηλεκτρονικών συσκευών» , θα ήθελα να σας διευκρινίσω τα ακόλουθα, όπως προέκυψαν από την σημερινή τηλεδιάσκεψη των Διευθυντών των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης  με την Γενική Γραμματέα Α/μιας, Β/μιας ΕΚΠ/σης και Ειδικής Αγωγής,  κ. Γκίκα.

Το ειρημένο έγγραφο και το σημερινό με αρ. πρωτ. Φ. 478.6/75/44420/Α2/09-04-2020 και θέμα «Διευκρινίσεις σχετικά με την υποβολή αναγκών εξοπλισμού φορητών ηλεκτρονικών συσκευών» αφορούν σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ που θα υλοποιηθεί ανεξάρτητα από την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και στοχεύει στον εξοπλισμό των σχολικών μονάδων είτε με φορητούς υπολογιστές (laptop) είτε με tablets.

Σύμφωνα με τον υπολογισμό του ΥΠΑΙΘ η προμήθεια ανά σχολική μονάδα θα γίνει με κριτήριο τον αριθμό των μαθητών συνολικά κάθε σχολικής μονάδας (νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια) και με αναλογία 1/50 μαθητές (ενδεχομένως 1/45).

Επικαιροποιούνται  τα στοιχεία στο αντίστοιχο φύλλο του myschool με τίτλο «Υπολογιστικός Εξοπλισμός Αξιοποιήσιμος σε Τηλε-εκπαιδεύσεις» ( εάν δεν είναι επικαιροποιημένος ).

Λαμβάνοντας υπόψη την υπάρχουσα κατάσταση σε κάθε σχολική μονάδα αναφορικά με τον εξοπλισμό αυτόν, θα γίνεται ο υπολογισμός των αναγκών της π.χ. εάν υπάρχουν καταγεγραμμένοι 4 φορητοί Η/Υ σε σχολική μονάδα 200 μαθητών δεν θα καταγραφεί ανάγκη, ενώ,  εάν υπάρχουν 3 θα καταγραφεί 1 φορητός ).

Στην αποστολή του πίνακα excel προς τις Δ/νσεις εκπαίδευσης θα αναγράφεται:

Α. ο αριθμός των μαθητών συνολικά

Β. ο αριθμός των φορητών Η/Υ όπως είναι καταγεγραμμένοι στο myschool

Γ. ο αριθμός των αναγκών”.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ