ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΠΑΚΕΤΟ 540 ΔΙΣ. € ΣΤΟ EUROGROUP

Έπειτα από μια αποτυχημένη συνεδρίαση και ένα διήμερο έντονων παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και πιέσεων, οι 27 χώρες της Ευρώπης τελικώς κατάφεραν να εγκρίνουν ένα πακέτο δανεισμού, περίπου 500 δισ. ευρώ, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας.

Αυτό έγινε, αφού Ισπανία και Ιταλία πέτυχαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά τα δάνεια από το ESM, χωρίς όρους σε κανένα πρόγραμμα προσαρμογής ή μεταρρυθμίσεων όπως ζητούσε επίμονα μέχρι σήμερα η Ολλανδία. Ωστόσο, φαίνεται πως τις τελικές αποφάσεις θα πάρει το Συμβούλιο Κορυφής -όπως συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών σήμερα- για τη δημιουργία ενός ταμείου οικονομικής ανάκαμψης.

Πριν από τη συνεδρίαση, Γαλλία και Γερμανία πίεσαν την Ολλανδία να άρει τις αντιρρήσεις της για τη συμφωνία. Μάλιστα, οι διμερείς επαφές, ειδικά μεταξύ Χάγης και Ρώμης, ήταν αυτές που καθυστέρησαν την έναρξη του Eurogroup, στο οποίο τελικά συμμετείχαν και οι 27 χώρες.

Ευτυχής από την «εξαιρετική συμφωνία», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ.

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας
Τρεις είναι οι πυλώνες της συμφωνίας που προσφέρουν δίχτυ προστασίας σε εργαζόμενους, επιχειρήσεις και χώρες:

το πρόγραμμα SURE που έχει προτείνει η Κομισιόν για θέσεις εργασίας και ανέργους, ύψους 100 δισ. ευρώ.
η ενίσχυση των επιχειρήσεων (και κυρίως των μικρομεσαίων) μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ύψους 200 δισ. ευρώ.
η στήριξη των χωρών-μελών μέσω ESM 240 δισ. ευρώ και αναλογικά το 2% του ΑΕΠ για την κάθε χώρα (επειδή κάθε χώρα δεν βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο).
Το κείμενο αναφέρει πως οι χώρες που θα προσφύγουν, θα πρέπει να δεσμευθούν ότι θα χρησιμοποιήσουν αυτή την πιστωτική γραμμή αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση των συστημάτων υγείας, θεραπειών και πρόληψης – σχετικών δαπανών που οφείλονται στην κρίση της πανδημίας.

Στο κείμενο που θα παρουσιαστεί προς έγκριση στους ηγέτες της Ε.Ε., θα αναφέρεται ως πρόταση η ίδρυση ενός ταμείου ανάκαμψης για να βοηθήσουν τις οικονομίες των χωρών-μελών την περίοδο μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Ωστόσο, το πώς θα χρηματοδοτηθεί αυτό το ταμείο, παραμένει αντικείμενο συζήτησης και -όπως όλα δείχνουν- έντονης αντιπαράθεσης.

Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, άλλοι υποστηρίζουν πως πρέπει να γίνει με αμοιβαιοποίση του χρέους, ενώ άλλοι ζητούν εναλλακτικές λύσεις.

efsyn.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ