ΆΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΟΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Ανακοίνωση της ΤΕ Λάρισας του ΚΚΕ

Οι εξελίξεις στη συνοικία της Ν. Σμύρνης , που έχει τεθεί σε καραντίνα, μετά το  μεγάλο ποσοστό των επιβεβαιωμένων περιστατικών του κορονοϊού, αναδεικνύουν την ανάγκη, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα να απαιτήσουν αποφασιστικά απ’ την κυβέρνηση, τα απαραίτητα μέτρα περιορισμού (καραντίνα) που πάρθηκαν για τη μη περαιτέρω διασπορά του ιού, να συνδυαστούν άμεσα  με απαραίτητα μέτρα

στήριξης  των νοσοκομείων και των δομών υγείας σε πρωτοβάθμιο επίπεδο, όσο και με μέτρα στήριξης των κατοίκων της συνοικίας,  ώστε να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες αυτές συνθήκες. Κάτι το οποίο η κυβέρνηση έχει αποδείξει εδώ και ημέρες ότι αποφεύγει όπως «ο διάβολος το λιβάνι» παραπέμποντας για ακόμη μία φορά στο θέμα της ατομικής ευθύνης, που δεν την αρνούμαστε, όμως αυτή εμπεδώνεται όταν ένα κράτος αναλαμβάνει την δική του πρωταρχική ευθύνη.

Ταυτόχρονα χρειάζεται ο λαός της πόλης να προβληματιστεί για το γεγονός ότι, διαχρονικά οι κυβερνήσεις και οι τοπικές αρχές ευθύνονται για τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης και την υποβάθμιση των όρων ζωής στη συγκεκριμένη συνοικία και για  τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ρομά κοινότητα, που  υπάρχει στη συγκεκριμένη περιοχή  εδώ και πολλά χρόνια και εξακολουθεί να παραμένει μέσα σε ένα χώρο που δεν πληρούνται στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, χωρίς ολοκληρωμένες υποδομές ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και αποχέτευσης.   Αλήθεια το σύνθημα «μένουμε σπίτι» τι σημαίνει για αυτές τις πολυμελείς οικογένειες με τις παραπάνω συνθήκες; Τα κροκοδείλια δάκρυα και η επίκληση της προστασίας της συγκεκριμένης κοινότητας , με αφορμή και την πρόσφατη παγκόσμια μέρα των Ρομά  δεν πρέπει να ξεγελάσουν κανένα. Αντίστοιχα να μην βρουν έδαφος –να απομονωθούν οι διάφορες ρατσιστικές φωνές.

Ο λαός της πόλης  να προβληματιστεί και να αναρωτηθεί , ποιος ευθύνεται –αν όχι οι κυβερνήσεις- που πανελλαδικά αλλά και στην πόλη παραμένουν οι τραγικές ελλείψεις του συστήματος Υγείας, που ήταν γνωστές πριν από την εμφάνιση του κορονοϊού;

Το ΚΚΕ δεν παριστάνει τον εκ των υστέρων προφήτη. Έχει εδώ και χρόνια ξεκάθαρες θέσεις  για τα παραπάνω ζητήματα που αφορούν τόσο τη σταθερή και αμέριστη υποστήριξη του στα δίκαια αιτήματά τους και στην αντιμετώπιση κάθε μορφής διακρίσεων σε βάρος τους, όσο και για τα ζητήματα της δημόσιας υγείας, της ποιότητας ζωής των εργαζομένων.

Άμεσα η κυβέρνηση, οι τοπικές αρχές να πάρουν τα εξής μέτρα ουσιαστικής προστασίας που έχει ανάγκη ο λαός:

  • Πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με τη διάθεση του αναγκαίου προσωπικού για την καθημερινή παρακολούθηση της υγείας των κατοίκων της συνοικίας. Να υπάρχει σε μόνιμη βάση κινητή μονάδα υγείας. Να συσταθούν κλιμάκια γιατρών που θα επισκεφθούν τα σπίτια των κατοίκων για εξετάσεις, για να διαπιστωθεί άμεσα αν υπάρχουν επιπλέον  κρούσματα, ώστε να απομονωθούν και να ακολουθηθούν οι ιατρικές οδηγίες
  • Να ενισχυθεί τώρα η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείαςπου βρίσκονται κοντά στη συνοικία.
  • Σε σπίτια  Ρομά, που δεν έχουν φως και νερό, να μετακινηθούν οι άνθρωποι σε ασφαλείς χώρους, ώστε να έχουν τα βασικά αγαθά, φως, νερό και αποχέτευση.  Να εξασφαλισθεί η μετακίνησή τους σε ξενώνες ή άλλες δομές φιλοξενίας.
  • Να παρασχεθούν άμεσα βυτία νερού, όπου δεν υπάρχει πρόσβαση στο κύριο αυτό αγαθό πρώτης ανάγκης.
  • Να εξασφαλιστεί η τροφοδοσία αλλά και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης προς τους κατοίκους της συνοικίας.  Να παρασχεθούν δωρεάν μάσκες, αντισηπτικά, γάντια, χλωρίνες και σαπούνια.
  • Κανένας εργαζόμενος να μην μείνει απλήρωτος, να εξασφαλιστεί ειδική άδεια για όσο χρειαστεί.
  • Για όσο διάστημα χρειαστεί, να ανασταλούν προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, κάθε είδους μέτρο αναγκαστικής είσπραξης, οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού για όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, αλλά και για τους αυτοαπασχολούμενους, με προτεραιότητα σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ.
  • Να εξασφαλιστεί η κάλυψη του χαμένου εισοδήματος στους παραγωγούς που βγαίνουν στις λαϊκές αγορές όλης της Θεσσαλίας, που έχουν κλείσει
  • Να παρθούν μέτρα για την εξέταση της υγείας των εργαζόμενων  που δούλευαν στην συγκεκριμένη συνοικία, πχ σούπερ μάρκετ.

Ταυτόχρονα απαιτείται να ενταθεί η διεκδίκηση για άμεση μαζική πρόσληψη γιατρών όλων των ειδικοτήτων και νοσηλευτικού προσωπικού με μόνιμη και πλήρη απασχόληση, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες στα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές πρωτοβάθμιας υγείας στη Θεσσαλία. Η επίταξη άμεσα των χειρουργείων, των ΜΕΘ, των διαγνωστικών και των εργαστηριακών κέντρων των ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων με το προσωπικό τους. Το ίδιο να γίνει και με τους ιδιώτες γιατρούς. Η επαρκής στελέχωση της υπηρεσίας «Βοήθεια στο Σπίτι», των Κοινωνικών και Υγειονομικών υπηρεσιών της περιφέρειας και του δήμου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ