ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Δήλωση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας Κωνσταντίνου Γιαννακόπουλου που εξηγεί τί συνέβη με τα τεστ στη Νέα Σμύρνη

Οφείλω να παρέμβω για να αποκαταστήσω την αλήθεια,  σύμφωνα με όσα επιτάσσει  το καθήκον μου, καταρχήν ως ιατρού και η ευθύνη μου, ως εκπροσώπου του κατεξοχήν αρμοδίου θεσμικού φορέα, του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας, «για την παρακολούθηση της ποιότητας παροχής περίθαλψης σε επίπεδο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας ή τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα» (Ν.4512/2018,αρ.292,παρ.2γ).

Είδα και άκουσα το τελευταίο 24ωρο, σωρεία παρερμηνειών,  διαπίστωσα μάλιστα ακόμη και προσωπικές στρατηγικές, με αφορμή τα όσα δημόσια μετέφερα προχθές και τα οποία επαναλαμβάνω ότι ισχύουν. Εξηγούμαι:

Στη Λάρισα υπάρχουν τρία εργαστηριακά σημεία στα οποία γίνονται τα πολυσυζητημένα τεστ : το εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και δύο ιδιωτικά εργαστήρια. Η λήψη δειγμάτων από τον οικισμό των Ρομά, έγινε από τρία συνεργεία, δύο του ΕΟΔΥ και ένα των ιδιωτικών εργαστηρίων. O υπεύθυνοι γιατροί των ιδιωτικών εργαστηρίων, κατήγγειλαν σε εμένα ως Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, ότι η λήψη μέρους των δειγμάτων (46), δεν έγινε με την παρουσία κάποιου φορέα, αστυνομίας ή ένα κατάλογο ονομάτων των κατοίκων που έπρεπε να αναζητηθούν στην συνοικία της Ν. Σμύρνης. Αντίθετα, έγινε από έναν και μοναδικό κάτοικο της συνοικίας, ο οποίος υποδείκνυε στο συνεργείο λήψης τα άτομα που θα κάνουν το τέστ, μεταξύ των οποίων και αρκετά μικρά παιδιά. Επιπρόσθετα επισήμαναν σε μένα πως δεν επρόκειτο για στατιστική μελέτη, για να ενεργήσουν κατά τον τρόπο αυτό, αλλά για ανίχνευση κρουσμάτων προς απομόνωσή τους (ιχνηλασιμότητα).

Αμέσως μετά την καταγγελία, μόλις πληροφορήθηκα αρμοδίως ότι το συγκεκριμένο άτομο Ρομά που καθοδήγησε το συνεργείο, φέρεται ότι δεν ήταν τυχαίο άλλα ήταν εντεταλμένος, το δημοσιοποίησα, ακριβώς για να μην υπάρχει καμία παρανόηση, που αφορά σε τυχόν μεθόδευση κλπ. Σε ότι αφορά όμως τη λήψη μέρους των δειγμάτων που έγινε από συγκεκριμένες οικογένειες, σε μικρής ηλικίας άτομα και όχι όπως το πρωτόκολλο επιτάσσει σε όλη την έκταση του οικισμού και διάσπαρτα σε όλες τις ηλικίες, είναι μια πραγματικότητα η οποία ισχύει και επιβεβαιώνεται πλήρως.

Διάβασα δηλώσεις συνδικαλιστών που απαντούσαν σε άλλα αντί άλλων, προασπίζονταν δήθεν το κύρος των ιατρών που έλαβαν μέρος στη διαδικασία κλπ – πράγματα εντελώς άσχετα με τα συγκεκριμένα ζητήματα που καταγγέλθηκαν από τους ιατρούς και δεν απαντήθηκαν μέχρι σήμερα. Λυπάμαι πολύ, αν κάποιοι καθοδηγούνται από μικροπολιτικούς λόγους ή από προσωπικές στρατηγικές, που αφορούν ακόμη και το πού οι ίδιοι διαμένουν.  Είμαστε με την πλάτη στον τοίχο. Έχουμε 31 κρούσματα στον οικισμό και η ανησυχία μας είναι εύλογη, καθώς αυτά καθημερινά αυξάνονται. Οι συμπολίτες μας της Νέας Σμύρνης χρειάζονται τη βοήθειά μας και όλη η πόλη την αλήθεια, προσοχή μεγάλη και υπεύθυνη στάση. Τα τεστ πρέπει να γίνονται διαρκώς.  Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, θα υπηρετεί μόνο την  ιατρική, την αλήθεια, την πόλη και τους πολίτες. Κανέναν άλλο»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ