ΝΑ ΛΗΦΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΟΙΚΙΣΜΟ ΤΩΝ ΡΟΜΑ ΣΤΟΝ ΤΥΡΝΑΒΟ

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης δήμου Τυρνάβου που υπογράφουν οι δημοτικοί σύμβουλοι Στέλιος Χατζηκράχτης, Στέλιος Τσικριτσής, Διαμάντω Μπάσμπα και Νίκος Μπαντόγιας

Μετά το μεγάλο ποσοστό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορωνοϊού, που παρατηρήθηκε στη κοινότητα των Ρομά στη Λάρισα, αποδείχτηκε περίτρανα πόσο «γυμνές» είναι οι κοινωνικές και υγειονομικές δομές στη χώρα μας, ιδιαίτερα στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.

Πριν δυο μήνες, το Δημοτικό Συμβούλιο Τυρνάβου ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα, που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση, για την μη ιδιωτικοποίηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, όπως έχει στόχο η κυβέρνηση.

Σήμερα αποδεικνύεται το δίκαιο του ψηφίσματος, όταν το δημόσιο σύστημα υγείας σηκώνει το βάρος της πανδημίας του κορωνοϊού και τα ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα καιροφυλαχτούν, πότε θα ανοίξει ο κρατικός κορβανάς με τα εκατομμύρια ευρώ που θα τα προσφέρει, για ενδεχόμενες υπηρεσίες τους στην περίοδο της πανδημίας.

Μακάρι τα χειροκροτήματα της κοινωνίας και οι έπαινοι της κυβέρνησης προς το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του δημόσιου τομέα, να μην ξεχαστούν την επόμενη μέρα, όπως συνήθως γίνεται μετά από μια καταστροφή (Μάτι και Μάνδρα).

Αλλά που να αφήσουν τα μονοπώλια στο καπιταλιστικό σύστημα που ζούμε, τον λαό να ορθοποδήσει; Μια ζωή να είναι από κάτω και οι «μεγάλοι» στη καμπούρα του.

Στον οικισμό των Ρομά, στον Τύρναβο τα προβλήματα είναι διαχρονικά και οι κυβερνήσεις με τις τοπικές αρχές, ευθύνονται για τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης, την υποβάθμιση των όρων ζωής και τις ελλιπείς βασικές υποδομές.

Η Λαϊκή Συσπείρωση εδώ και χρόνια, εξέφραζε την σταθερή και αμέριστη υποστήριξη σε δίκαια αιτήματά τους και στην αντιμετώπιση κάθε μορφής διάκριση σε βάρος τους, μακριά από ψηφοθηρικές και οποιεσδήποτε άλλες υποσχέσεις που τις συναντούμε σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, όπως στις τελευταίες δημοτικές εκλογές.

Οι δομές του δήμου στον οικισμό, το Ιατροκοινωνικό Κέντρο και το Κέντρο Κοινότητας δεν έχουν το απαιτούμενο προσωπικό και ιδιαίτερα την περίοδο αυτή που υπάρχουν αυξημένες ανάγκες.

Η δημοτική αρχή πρέπει άμεσα:

να στελεχώσει με μόνιμο προσωπικό τις κοινωνικές δομές του οικισμού

να ενημερώσει τους κατοίκους του, για τα μέτρα πρόληψης και μη εξάπλωσης του κορωνοϊού

να συστήσει κλιμάκιο γιατρών για να προβούν σε διαγνωστικές εξετάσεις και αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν κρούσματα, να απομονωθούν και να ακολουθηθούν οι ιατρικές οδηγίες

να δοθούν τα απαραίτητα είδη ατομικής υγιεινής και προστασίας

να γίνει απολύμανση και καθαριότητα σε κοινόχρηστούς χώρους.

Η δημοτική αρχή πρέπει:

να διεκδικήσει δυναμικά πλέον, την στελέχωση του Κέντρου Υγείας και του Περιφερειακού Ιατρείου Αμπελώνα με μόνιμο ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό που το έχουν «τρυγήσει» τα τελευταία χρόνια όλες οι περιφερειακές διοικήσεις υγείας και να καλυφθούν με τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και αναλώσιμα.

Η υπηρεσία «Βοήθεια στο Σπίτι» δεν μπορεί να στηρίζεται σε εργαζόμενους, όπως λέει, από άλλες υπηρεσίες που είναι προσωρινά κλειστές. Χρειάζεται μόνιμο προσωπικό πλήρους απασχόλησης όπως και οι άλλες κοινωνικές δομές του δήμου.

να διεκδικήσει χρηματοδότηση από κρατικούς πόρους για την κάλυψη όλων των αναγκών τόσο για τον οικισμό των Ρομά, όσο και για την προστασία όλων των δημοτών μας από τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού.

Η κρατική επιχορήγηση των 40.000€ από τους ΚΑΠ είναι ψίχουλα μπροστά στις          ανάγκες που δημιουργούνται.

Η Λαϊκή Συσπείρωση καλεί τη δημοτική αρχή και την κυβέρνηση να πάρουν μέτρα ουσιαστικής προστασίας που έχει ανάγκη ο λαός.

Να γίνει άμεσα μαζική πρόσληψη γιατρών όλων των ειδικοτήτων και νοσηλευτικού προσωπικού με μόνιμη και πλήρη απασχόληση ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες στα δημόσια νοσοκομεία και τις δομές υγείας και πρόνοιας.

Να επιταχθεί ο ιδιωτικός τομέας της υγείας.

Να γίνουν έλεγχοι για το αν τηρούνται τα μέτρα προστασίας στους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα λόγω κορωνοϊού.

Να ανασταλούν όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ και κάθε άλλο μέτρο αναγκαστικής είσπραξης.

Να μην γίνει καμία διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και τηλεπικοινωνιών.

Να ληφθούν μέτρα στήριξης των μικρών επιχειρήσεων, των μαγαζιών και των αυτοαπασχολούμενων.

Να γίνει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών μας που βγαίνουν στις λαϊκές αγορές και έχουν κλείσει.

Να γίνει αναπλήρωση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων και απαλλαγή των αγροτών από την πληρωμή του ΕΦΚΑ όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση και οι εισφορές τους να καλύπτονται από το κράτος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ