ΤΟΥΣ ΡΟΜΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟ ΣΤΙΣ ΕΠΙΔΗΜΙΕΣ

Δήλωση της βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Αννας Βαγενά 

Η εμφάνιση των κρουσμάτων του covid-19 στον οικισμό των Ρομά της Λάρισας, καθώς και η καραντίνα που επιβλήθηκε στη συνέχεια, έβγαλε στην επιφάνεια το τεράστιο πρόβλημα της κοινωνικής πολιτικής της ΝΔ απέναντι σ’ αυτή την ευάλωτη ομάδα των συμπολιτών μας.

Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση της ΝΔ κατήργησε όλα τα θετικά μέτρα και την προσπάθεια που είχε κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για την ένταξη αυτών των ανθρώπων στο κοινωνικό σύνολο. Μόλις εξελέγησαν, κατήργησαν την Ειδική Γραμματεία Ρομά και “πάγωσαν” εδώ και εννέα μήνες ή ματαίωσαν προγράμματα 150 εκατ. ευρώ για την στήριξη των Ρομά, που είχε ξεκινήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δε μπορούμε, λοιπόν, να θυμόμαστε αυτούς τους ανθρώπους μόνο σε άσχημες συγκυρίες, όπως αυτή που ζούμε τώρα. Δεν αρκούν τα λόγια συμπάθειας.

Πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να προχωρήσει σε δειγματοληπτικούς ελέγχους σε όλους τους οικισμούς και καταυλισμούς των Ρομά. Να αποστείλει κινητές μονάδες υγειονομικής φροντίδας για να ενημερώνουν, να απολυμαίνουν τους χώρους και να περιθάλπτουν πιθανά κρούσματα. Πρέπει να υπάρξει ειδικό επίδομα για όλες τις οικογένειες Ρομά, που δραστηριοποιούνται σε λαϊκές αγορές και πλανόδιο λιανεμπόριο στην Θεσσαλία,  τώρα που αναγκαστικά μένουν άπραγοι.

Τέλος, πρέπει όλοι μαζί να φροντίσουμε την επομένη αυτού  του εφιάλτη για την αξιοπρεπή διαβίωση των Ελλήνων Ρομά.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ