ΚΚΕ: ΆΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Εργασίας, Εσωτερικών, Υγείας και Οικονομικών με την οποία ζητούν άμεσα μέτρα στήριξης των κατοίκων της συνοικίας της Ν. Σμύρνης στη Λάρισα και ενίσχυσης των δημόσιων δομών υγείας της πόλης κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης και Γ. Δελής. Στην ερώτησή τους αναφέρουν:

“Με αφορμή τα μέτρα περιορισμού (καραντίνα) που πάρθηκαν για τη μη περαιτέρω διασπορά του ιού στη συνοικία Νέα Σμύρνη στη Λάρισα, απαιτείται άμεσα να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα αφενός στήριξης των κατοίκων της συνοικίας και αφετέρου ενίσχυσης τόσο στο πρωτοβάθμιο επίπεδο όσο και στο επίπεδο των νοσοκομείων της πόλης.

Γιατί η όποια ατομική ευθύνη που είναι βεβαίως αναγκαία, χρειάζεται, για να εμπεδωθεί, το ίδιο το κράτος να αναλάβει τη δική του πρωταρχική ευθύνη.

Έτσι, η άσχημη εξέλιξη με την εξάπλωση του Κορονοϊού στον οικισμό Ρομά της Νέας Σμύρνης ανέδειξε τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, αλλά και της περιφερειακής αρχής Θεσσαλίας και του δήμου, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα ήταν άπραγοι και τώρα με την καραντίνα (καταστολή) προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.

Εδώ και αρκετό διάστημα η Λαϊκή Συσπείρωση σε περιφέρεια και δήμο είχε ζητήσει από τους αρμόδιους φορείς και την κυβέρνηση να δράσουν άμεσα για τη λήψη μέτρων με στόχο την πρόληψη διάδοσης του κορονοϊού στις πολυάριθμες κοινότητες των Ρομά στους δήμους του νομού Λάρισας και Θεσσαλίας γενικότερα.

Αντίστοιχα η Κ.Ο. του ΚΚΕ μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου ζήτησε από την κυβέρνηση (στα πλαίσια και επιστολής της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά) τη λήψη άμεσων μέτρων πρόληψης για την αποφυγή εξάπλωσης του κορονοϊού στους 86 καταυλισμούς Ρομά της χώρας.

Η άσχημη εξέλιξη αναδεικνύει για μια ακόμη φορά τις διαχρονικά τεράστιες ευθύνες κυβερνήσεων και τοπικών αρχών για τις άσχημες συνθήκες διαβίωσης, την υποβάθμιση των όρων ζωής των Ρομά στη Ν. Σμύρνη, που εδώ και δεκαετίες εξακολουθούν να διαμένουν σε μια ασφυκτικά μικρή περιοχή όπου δεν πληρούνται στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής, όπου ελλείπουν ολοκληρωμένες υποδομές ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και αποχέτευσης για εκατοντάδες πολυμελείς οικογένειες.

Το ΚΚΕ εδώ και χρόνια έχει ξεκάθαρες θέσεις για τα ζητήματα των Ρομά για την αντιμετώπιση κάθε μορφής διακρίσεων σε βάρος τους, όπως και για τα ζητήματα της δημόσιας υγείας, της ποιότητας ζωής κλπ.

Με βάση την εξέλιξη στο συγκεκριμένο συνοικισμό Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβει η Κυβέρνηση ώστε:

  • Να εξασφαλιστεί η πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με τη διάθεση του αναγκαίου προσωπικού για την παρακολούθηση της υγείας των κατοίκων της συνοικίας. Να υπάρχει σε μόνιμη βάση κινητή μονάδα υγείας. Κλιμάκια γιατρών που θα επισκεφτούν τα σπίτια των κατοίκων (για εξετάσεις, κλινικό έλεγχο).
  • Να ενισχυθεί τώρα η ΠΦΥ με 24ωρη λειτουργία όλων των μονάδων της τόσο σε συνοικία όσο και στην πόλη της Λάρισας.
  • Για οικογένειες που αντιμετωπίζουν προβλήματα να υπάρξει μετακίνησή τους προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρόσβασή τους σε αγαθά στοιχειώδη για τη ζωή (φως, νερό, αποχέτευση, ξενώνες κλπ).
  • Να εξασφαλιστεί απρόσκοπτη τροφοδοσία, αλλά και η παροχή ειδών πρώτης ανάγκης προς τους κατοίκους της συνοικίας (μάσκες, αντισηπτικά, γάντια και άλλα είδη υγιεινής).
  • Κανένας εργαζόμενος να μη μείνει απλήρωτος και να καθιερωθεί ειδική άδεια για όσο χρειαστεί.
  • Να ανασταλεί για όσο διάστημα χρειαστεί κάθε μέτρο αναγκαστικής είσπραξης, πλειστηριασμοί και κατασχέσεις, διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού για όλους τους εργαζόμενους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους.
  • Να εξασφαλιστεί το χαμένο εισόδημα στους παραγωγούς που βγαίνουν στις λαϊκές αγορές όχι μόνο στη Λάρισα, αλλά και σε όλη τη Θεσσαλία.
  • Να ληφθούν όλα τα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων που δουλεύουν στη συγκεκριμένη συνοικία (σε σούπερ μάρκετ κλπ)”.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com