ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΙΡΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

Τα επιδόματα ΟΠΕΚΑ θα συμπληρωθούν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις; Πώς φορολογούνται; 

Οι προνοιακές παροχές σε χρήμα που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ σε άτομα με αναπηρία και οι οποίες αποσκοπούν στην κάλυψη των αναγκών της αναπηρίας τους δεν εμπίπτουν σε καμία κατηγορία εισοδήματος.
Επιπλέον, δεν εντάσσονται σε καμία κατηγορία εισοδήματος οι προνοιακές παροχές, οικονομικές και εισοδηματικές ενισχύσεις και κοινωνικές υπηρεσίες για την οικονομική στήριξη ενίσχυση ειδικών και ευπαθών ομάδων, όπως το Επίδομα Στεγαστικής Συνδρομής το οποίο καταβάλλεται σε ανασφάλιστους υπερήλικες, η εισοδηματική ενίσχυση Οικογενειών Ορεινών Μειονεκτικών Περιοχών, η Κάρτα μετακίνησης Πολυτέκνων κ.λπ., καθώς επίσης και το επίδομα στέγασης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα ποσά απαλλάσσονται φέτος όχι μόνο από τον φόρο εισοδήματος αλλά και από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Εφόσον δεν θεωρούνται πλέον εισοδήματα, παύουν να προστίθενται στα λοιπά εισοδήματα των αναπήρων και των λοιπών δικαιούχων με αποτέλεσμα πολλοί από τους φορολογούμενους αυτούς λόγω απότομης μείωσης των ετησίων οικογενειακών φορολογητέων εισοδημάτων τους να πληρούν πλέον τα εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν για την απαλλαγή τους από τον ΕΝΦΙΑ και για την είσπραξη διαφόρων άλλων κοινωνικών παροχών.

Τα ποσά αυτά θα πρέπει να αναγράφονται από τους φορολογούμενους στους κωδικούς 781-782 του πίνακα 6 του εντύπου Ε1.

Η επέκταση της μείωσης ενοικίου αποφασίστηκε στις 7 Απριλίου, όταν είχα πληρώσει τα ενοίκια και του Μαρτίου και του Απριλίου. Χάνω την έκπτωση ή θα μεταφερθεί στο ενοίκιο του Μαΐου;

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ στην περίπτωση επιχειρήσεων που έκλεισαν από το Μάρτιο με εντολή κρατικής αρχής και έχει ήδη καταβληθεί το μίσθωμα του Μαρτίου, το υπερβάλλον συμψηφίζεται με το μίσθωμα του Απριλίου, οπότε ο εκμισθωτής θα λάβει μόνον το 20% του μισθώματος. Δεν έχει διευκρινιστεί προς το παρόν τι γίνεται εάν έχει καταβληθεί και το μίσθωμα του Απριλίου- εάν δηλαδή η μείωση «περνάει» στον Μάιο.

Ιδιοκτήτης ατομικής επιχείρησης που έκλεισε με εντολή της κυβέρνησης δικαιούται μείωση 40% και στο ενοίκιο της πρώτης κατοικίας;

Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που έκλεισαν δικαιούνται μείωση 40% στο ενοίκιο του επαγγελματικού ακινήτου. Η μείωση του 40% για το ενοίκιο της πρώτης κατοικίας αφορά τους εργαζομένους των επιχειρήσεων αυτών.

Αν κάποιος είναι μισθωτός με σχέση εξαρτημένης εργασίας και ταυτόχρονα ιδιοκτήτης ατομικής επιχείρησης, δικαιούται 2 φορές τα 800€;

Όχι, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χορηγηθεί δύο φορές στο ίδιο άτομο η οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ.

Τι ισχύει για όσους απασχολούν περισσότερα από 5 άτομα προσωπικό, αλλά part time; Δικαιούνται το επίδομα των 800 ευρώ;

Δεν υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τη χορήγηση των 800 ευρώ σε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων με περισσότερα από 5 άτομα προσωπικό, ανεξάρτητα από το εάν είναι πλήρους ή μερικής απασχόλησης. Δικαιούνται των άλλων διευκολύνσεων, που ισχύουν για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, εφόσον ο ΚΑΔ τους εντάσσεται στη σχετική λίστα.

Παραιτήθηκα οικειοθελώς από την επιχείρηση στην οποία εργαζόμουν για προσωπικούς λόγους. Η επιχείρηση ανήκει στους ΚΑΔ των κλάδων που πλήττονται. Δικαιούμαι της ενίσχυσης των 800 ευρώ;

Όχι, την ενίσχυση δικαιούνται είτε εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις μπήκαν σε αναστολή είτε εκείνοι που εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση.

Έχω έναν κήπο σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από τη μόνιμη κατοικία, όπου καλλιεργώ λαχανικά. Μπορώ να μεταβώ εκεί; Τι απαιτείται;

Το μήνυμα (ή η βεβαίωση) για τη σωματική άσκηση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για κάτι τέτοιο εφόσον είναι στα όρια του δήμου της κατοικίας σας. Σε διαφορετική περίπτωση δεν έχει προβλεφθεί δυνατότητα μετακίνησης για φροντίδα κήπων, ζωντανών κτλ για μη επαγγελματίες αγρότες.

Τι προβλέπεται για τη μετακίνηση των μελισσοκόμων;

Οι μελισσοκόμοι μπορούν να μεταφέρουν τα μελίσσια τους σε άλλες περιοχές από τον τόπο διαμονής τους. Αυτό όμως, θα μπορεί να γίνει εφόσον έχουν δηλωμένα τα μελίσσια τους, και μαζί με το δελτίο αποστολής θα μπορούν να βγουν και εκτός της περιφερειακής τους ενότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που ανήρτησε στην ιστοσελίδα του ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Κοζάνης εφόσον οι μελισσοκόμοι είναι επαγγελματίες θα πρέπει να συμπληρώνουν το έντυπο Α, βεβαίωση κυκλοφορίας εργαζομένου. Σε περίπτωση που επιλέξουν να συμπληρώσουν μια απλή υπεύθυνη δήλωση σε μία κόλλα χαρτί, θα πρέπει να αναγράφουν ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό μελισσοκομικού βιβλιαρίου και να αναφέρουν: «Είναι επιτακτική ανάγκη να μεταβώ από -δ/νση κατοικίας- σε -Μέρος όπου βρίσκονται τα μελισσοσμήνη- διότι βρίσκονται σε αυτό το σημείο τα -αριθμός μελισσοσμηνών- μελισσοσμήνη μου, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες σε αυτά από τις -ώρα που πηγαίνετε- έως τις -ώρα που αποχωρείτε». Παράλληλα, θα πρέπει να έχουν στην κατοχή τους το μελισσοκομικό βιβλιάριο και την αστυνομική τους ταυτότητα.

Θα πρέπει να μεταβούμε οικογενειακώς για τελετή (κηδεία) στο χωριό μου. Έως πόσα άτομα μπορεί να είναι στο αυτοκίνητο;

Για τις μετακινήσεις με αυτοκίνητο επιτρέπονται μόνο δύο άτομα ανά όχημα ή ένας γονέας με δύο ανήλικα τέκνα.

Εργαζόμουν σε ξενοδοχειακή μονάδα, που έκλεισε και η σύμβασή μου είναι σε αναστολή. Έχω παράλληλα μία δεύτερη απασχόληση. Γιατί δεν δικαιούμαι τα 800 ευρώ;

Οι μισθωτοί δικαιούνται την ενίσχυση των 800 ευρώ εφόσον δεν έχουν άλλη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη. Όσοι έχουν δυο μισθολόγια κι εφόσον συνεχίζει η λειτουργία του ενός εργοδότη δεν μπορούν να εισπράξουν τα 800 ευρώ.

naftemporiki.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ