ΤΡΙΑ ΤΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΜΟΡΙΑΚΗΣ ΕΞΕΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Από το Κέντρο Μοριακής Βιολογίας και Κυτταρογενετικής- βιοGenetika πήραμε την παρακάτω διευκρινιστική επιστολή σχετικά με τα εργαστήρια ανίχνευσης του κορωνοϊού, με την οποία μας πληροφορεί ότι στη Λάρισα υπάρχουν 3 εξειδικευμένα εργαστήρια που αναγνωρίζονται από τον ΕΟΔΥ.
Αναλυτικά στην επιστολή αναφέρονται τα εξής:
“Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην πόλη μας με τα κρούσματα κορωνοϊού και τις αναφορές σε διάφορα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα σχετικά με «δυο μόνο ιδιωτικά εργαστήρια που πραγματοποιούν τη μοριακή ανίχνευση του ιού» θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας σε ένα, προφανώς μη ηθελημένο, λάθος που έγινε από μερίδα του τύπου.

Εδώ και 1,5 χρόνο λειτουργεί στην πόλη μας το Κέντρο Μοριακής Βιολογίας και Κυτταρογενετικής- βιοGenetika το οποίο είναι στελεχωμένο από εξειδικευμένους Μοριακούς Βιολόγους και Γενετιστές. Το προσωπικό του εργαστηρίου διαθέτει  μεταπτυχιακές εξειδικεύσεις και εμπειρία στην ανίχνευση, εκτός των άλλων, μικροβιακών λοιμώξεων με μεθόδους Μοριακής Βιολογίας, PCR  δηλαδή, που είναι και η μέθοδος αναφοράς για την ανίχνευση του SARSCoV 2 σύμφωνα με τον WHO. Όπως και οι συνάδελφοι  Μοριακοί Βιολόγοι στα άλλα δυο εργαστήρια της πόλης μας, έτσι κι εμείς από την αρχή αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης είμαστε στο πλευρό των συνανθρώπων μας εξετάζοντας πληθώρα δειγμάτων. Επιπρόσθετα ο ΕΟΔΥ έχει καταγράψει όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του εργαστηρίου μας και το έχει εντάξει στη λίστα με τα συνεργαζόμενα ιδιωτικά εργαστήρια και ενημερώνεται για τα αποτελέσματα και τα δείγματα που ελέγχουμε. Γνωρίζετε, είμαι σίγουρη, ότι ο κλάδος των Μοριακών Βιολόγων είναι εκείνος ο οποίος και στα νοσοκομεία αναφοράς είναι υπεύθυνος για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης εξέτασης.

Καταλαβαίνουμε ότι δεν γνωρίζατε την ύπαρξή μας και σε αυτό ευθύνεται το τρέχον νομοθετικό πλαίσιο σύμφωνα με το οποίο οι Μοριακοί Βιολόγοι και Γενετιστές δεν καταγράφονται στον Ιατρικό Σύλλογο ούτε αδειοδοτούνται από αυτόν προς το παρόν.

Με την παρούσα επιστολή ουσιαστικά θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι στην πόλη μας υπάρχουν στην πραγματικότητα τρία εξειδικευμένα εργαστήρια που πραγματοποιούν εξετάσεις  Μοριακής Βιολογίας και Κυτταρογενετικής  και  κατά συνέπεια την  εξέταση για το νέο ιό SARSCoV-2.

Ελπίζουμε με αυτή την ενημερωτική επιστολή να χτιστούν οι βάσεις για μια καλή επικοινωνία μεταξύ μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ