ΣΤΗΝ ΑΝΑΜΠΟΥΜΠΟΥΛΑ…. ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ Ο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Παναγιώτης Σαρχώσης πρώην δήμαρχος Τυρνάβου

Μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου του 2019 η Τοπική Αυτοδιοίκηση είχε στη διάθεσή της ένα αξιόπιστο δημοκρατικό «καθαρό» – διαφανές θεσμικό πλαίσιο – πρόγραμμα υλοποίησης έργων, το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ το οποίο κατά κοινή ομολογία των αυτοδιοικητικών παραγόντων όλων των παρατάξεων, ήταν το καλύτερο μεταπολιτευτικά.

Αυτό το πρόγραμμα ο ΥπΕσ κ. Θεοδωρικάκος το αντιμετώπισε σα λάφυρο πολέμου και εντελώς απροσχημάτιστα και πραξικοπηματικά το κατήργησε με την αιτιολογία ότι δεν υπήρχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων.

Η αμηχανία και οι αντιδράσεις όλων των ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης ήταν ενδεικτικές για την ειλικρίνεια και τη σοβαρότητα των επιχειρημάτων του ΥΠΕΣ. Εξάλλου πώς είναι δυνατόν έργα που έχουν δημοπρατηθεί – συμβασιοποιηθεί , έχουν περάσει την βάσανον του Ελεγκτικού Συνεδρίου, να στερούνται χρηματοδότησης!  Για την ιστορία, είναι άξιο να αναφερθεί, ότι η ΔΕΥΑ Τυρνάβου ολοκλήρωνε τη διαδικασία δανειοδότησης με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για έργα περί τα 10 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ αντικαταστάθηκε με ένα προσωποπαγές πελατειακό, ρουσφετολογικό, αντιδημοκρατικό και πιθανόν «αναξιόπιστο» πρόγραμμα, που ήρθε χωρίς τη στοιχειώδη διαβούλευση με τα όργανα της τοπικής αυτοδιοίκησης (ΚΕΔΕ, ΕΝΠΕ αλλά και ΕΔΕΥΑ).

Θεωρώ ότι χρήσιμο είναι να επισημάνω μερικά σημεία, όπως

Η χρηματοδότηση του νέου προγράμματος παραμένει ακριβώς στην ίδια λογική με το ΦΙΛΟΔΗΜΟ, αλλά με ερωτηματικό  το κατά πόσο η σημαντική μείωση του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα διασφαλίσει την ολοκλήρωση όλων των έργων

Ερωτήματα που αφορούν τη δομή του προγράμματος και τα κριτήρια ένταξης των έργων.

Η συγκεκριμένη διάρθρωση- σύνθεση της πενταμελούς επιτροπής αξιολόγησης με τη συμμετοχή ιδιωτών εμπειρογνώμων, τι θα διασφαλίζει? Γιατί δεν προβλέπεται η συμμετοχή της ΚΕΔΕ?

Και τέλος γιατί η νομοθέτηση του προγράμματος έγινε στα πλαίσια Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου?

Στο θέμα της υπονόμευσης και αλλαγής του ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ έχω αναφερθεί και άλλες φορές στο πλαίσιο των  εργασιών του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου, εκφράζοντας την ανησυχία μου για το μέλλον πολλών έργων που είχαν δρομολογηθεί.

Διαπιστωμένης της προσπάθειας του ΥΠΕΣ να «διαπραγματευτεί» με κάθε Δήμαρχο τα ήδη ενταγμένα έργα, υπό το μανδύα ενός νέου ξαναβαπτισμένου ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ, προκύπτουν αβίαστα συμπεράσματα πως επιχειρείται :

Να απαλειφθεί η αποτύπωση του έργου των προηγούμενων υπουργών Εσωτερικών.

Να θεσμοθετηθεί ο απόλυτος έλεγχος της τοπικής αυτοδιοίκησης από τον Υπουργό Εσωτερικών στα πλαίσια ενός «νεωτερικού κοτσαμπασισμού»

Να εκφραστεί και θεσμικά η περιφρόνηση – ύβρις προς την τοπική αυτοδιοίκηση.

Με τέτοιες πολιτικές όμως δεν υπηρετείται η λογική της συνέχειας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και δεν υποστηρίζεται καμιά αναπτυξιακή αντίληψη. Αντίθετα ακυρώνεται στην πράξη η θεσμική μνήμη, η θέληση και η κοινή προσπάθεια να πάει ο τόπος μας μπροστά και να ξεφύγει η Τοπική Αυτοδιοίκηση από παρωχημένες αντιλήψεις.

Στο νέο πρόγραμμα δόθηκε το όνομα ¨Αντώνης Τρίτσης¨. Η επιλογή του συγκεκριμένου ονόματος, θεωρώ ότι είναι η επιτομή της αμετροέπειας,  γιατί ο Αντώνης Τρίτσης αγωνίστηκε για την υπεράσπιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και την αποκέντρωση, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις πρακτικές του σημερινού υπουργού για έλεγχο και υποβάθμισή της.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ