Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ

Ανακοίνωση της “Πόλης που Θέλουμε” με αφορμή την επικοινωνία του Σ. Αμάρι με τη διοίκηση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Τυρνάβου

Μετά από επικοινωνία που είχαμε με τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Δήμου Τυρνάβου, ενημερωθήκαμε για την κατάσταση στον κλάδο τους και μας έθεσαν τους προβληματισμούς τους. Διάχυτη είναι η ανησυχία του κτηνοτροφικού κόσμου αφού ο κορωνοϊός έπληξε και τον δικό τους κλάδο.

Τα αμνοερίφια πωλούνται στους εμπόρους σε πολύ χαμηλές τιμές καθώς δεν υπάρχει ζήτηση στην αγορά. Το γάλα συνεχίζει να βρίσκεται και αυτό σε κρίση, λόγω της χαμηλής του τιμής από τα προηγούμενα χρόνια. Όλα αυτά δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο την οικονομική τους κατάσταση, όταν οι ίδιοι πρέπει να είναι τυπικοί στις οικονομικές τους υποχρεώσεις. Ενώ συμβαίνουν αυτά, οι κτηνοτρόφοι περιμένουν να πληρωθούν από το κράτος τις αποζημιώσεις του καταρροϊκού πυρετού του 2014-15 και την εξισωτική του 2013-14.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση εξαγγέλλει μέτρα στήριξης και ανακούφισης για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες, όπως την τρίμηνη αναστολή πληρωμών και υποχρεώσεων σε κρατικούς οργανισμούς και τράπεζες, όπου οι κτηνοτρόφοι μένουν απ’ έξω. Η καταβολή της συνδεδεμένης ενίσχυσης ήταν απαραίτητη αλλά όχι αρκετή.

Ζητάμε την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων παρελθόντων ετών ενώ θεωρούμε ζωτικής σημασίας την επιδότηση των σφάγιων για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση.

Επίσης κρίνεται αναγκαία η ένταξη των κτηνοτρόφων στο καθεστώς της αναστολής πληρωμής υποχρεώσεων για όσο διαρκεί η κρίση ώστε να δοθεί μία ανάσα στον πρωτογενή τομέα που μάχεται καθημερινά με τις όποιες συνθήκες υπάρχουν.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ