ΤΑ ΟΘΩΜΑΝΙΚΑ ΚΤΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Μια σημαντική κατηγορία μνημείων της Λάρισας αποτελούν τα οθωμανικά κτίσματα, αφού είναι γνωστό ότι η πόλη αποτελούσε ένα από τα σπουδαιότερα στρατιωτικά και εμπορικά κέντρα της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Αυτά είναι: Το Μπεζεστένι, το Γενί Τζαμί, τα Οθωμανικά Λουτρά ( Χαμάμ ) και η Πυριτιδαποθήκη.

Σήμερα θα δούμε το Γενί Τζαμί.

Το Γενί Τζαμί (Τούρκικα: Yeni Camii, «Νέο Τζαμί»).

Το τζαμί ανεγέρθηκε προς τις αρχές του 20ού αιώνα, στο κέντρο της πόλης, επί της Οδού 31ης Αυγούστου. Η ακριβής ημερομηνία ανέγερσής του, καθώς και ο ιδρυτής του, είναι άγνωστα, ωστόσο η νεοκλασική διακόσμηση τόσο του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού αποτελούν ένδειξη ότι αυτό έγινε κατά την διάρκεια του ύστερου 19ου αιώνα. Ήταν το τελευταίο τζαμί που ανεγέρθηκε στην πόλη κατά την διάρκεια της οθωμανικής περιόδου, εξ ου και η ονομασία του.

Το τζαμί εξακολούθησε να χρησιμοποιείται από τον τοπικό μουσουλμανικό πληθυσμό έως το 1924, όταν και οι τελευταίοι αποχώρησαν ως συνέπεια της ελληνοτουρκικής ανταλλαγής πληθυσμών του 1923. Κατά το χρονικό διάστημα 1939-1941, το κτίριο χρησιμοποιήθηκε για την στέγαση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, καθώς και μικρής αρχαιολογικής συλλογής, της οποίας τμήμα λεηλατήθηκε από τις κατοχικές δυνάμεις. Οι σεισμοί του 1941, του 1955, του 1957, καθώς και του 1980 προκάλεσαν ζημιές στο κτίριο. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1950 έως το 2011, το κτίριο στέγαζε το Αρχαιολογικό Μουσείο Λάρισας.

Το κτίριο είναι τετράγωνης μορφής, ενώ διέθετε αίθουσα προσευχής με εννέα τοξωτά παράθυρα, καθώς και τετράπλευρη κεραμική οροφή. Η είσοδος διαθέτει τριμερές προστώο το οποίο καλύπτεται από τρεις ημιθόλους. Ο μιναρές επί της βορειοδυτικής γωνίας σώζεται μόνον ως τον εξώστη.

Φωτορεπορτάζ Δημήτρης Καστανάρας, με πληροφορίες από wikipedia

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ