Ε.ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΙΚΑ ΤΟ 50% ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ

Ερώτηση προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης &Τροφίμων και Οικονομικών κατέθεσε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, σε σχέση με την ανάγκη απόδοσης προκαταβολής στους αγρότες του 50% των επιδοτήσεων που δικαιούνται, μέσω ταμειακής διευκόλυνσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, δεδομένης της οικονομικής στενότητας που αντιμετωπίζουν, λόγω πανδημίας.

Δυστυχώς, με τις εξαγωγές, όσο και την κατανάλωση να έχουν μειωθεί σημαντικά, οι παραγωγοί βρίσκονται σε αδιέξοδο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει πλέον η αναγκαία ταμειακή ρευστότητα, προκειμένου να μπορέσουν να προμηθευτούν εφόδια, που θα τους επιτρέψουν να προχωρήσουν στον προγραμματισμό της παραγωγής τους για την τρέχουσα περίοδο. Επιπλέον, η  κατάσταση έχει επιβαρυνθεί περισσότερο από την καθυστέρηση ή αναστολή εξόφλησης των επιταγών που κατέχουν από πωλήσεις προϊόντων, αλλά και από την ανυπαρξία τραπεζικής χρηματοδότησης αυτή την περίοδο.

Σε κάθε περίπτωση, δεδομένης της κατάστασης και των συνεπακόλουθων μέτρων, τόσο οι γεωργοί, όσο και οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν προβλήματα, που επηρεάζουν άμεσα την παραγωγική τους ικανότητα, με αποτέλεσμα να επαπειλείται η διατροφική αυτάρκεια της χώρας συνολικά.

Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα μέχρι τώρα μέτρα της Κυβέρνησης για την οικονομία, εξαιρούν εντελώς τον πρωτογενή τομέα και τα 150 εκ ευρώ που έχουν ανακοινωθεί ως αριθμός, αποτελούν απλώς «σταγόνα στον ωκεανό», από τη στιγμή που δεν λαμβάνουν υπόψη ότι η παραγωγική διαδικασία τροφίμων έχει μια μεγάλη διαφορά από τη βιομηχανία και το εμπόριο.

Η πρόταση της βουλευτή Λάρισας είναι να πράξει η κυβέρνηση το αυτονόητο και η χρηματοδότηση των επειγουσών αναγκών των γεωργών, να απλοποιηθεί με την καταβολή μέσω ταμειακής διευκόλυνσης του 50% των κοινοτικών ενισχύσεων του 2020 (με αποστολή SMS σε εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ, απλή ενεργοποίηση με βάση τις πληρωμές του 2019 ή τις αιτήσεις ΟΣΔΕ 2020 κλπ.). Άλλωστε, λόγω της έκτακτης κατάστασης δεν αναμένεται να υπάρξει ασυμβατότητα με την Κοινοτική Νομοθεσία, ενώ το ελληνικό δημόσιο θα επιβαρυνθεί μόνο με τους τόκους των 850 εκ ευρώ μέχρι τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, όπου και θα συμψηφισθεί η ταμειακή διευκόλυνση με την προκαταβολή και την εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com