Η ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗ ΒΙΑ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ;

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Λάρισας του ΚΙΝΑΛ

“Ενός κακού μύρια έπονται” …η αρχαία ρήση που δυστυχώς επιβεβαιώνεται με δραματικό τρόπο κατά την πανδημία. Εν μέσω της υποχρεωτικής καραντίνας έχουν αυξηθεί εκθετικά τα κρούσματα κακοποίησης γυναικών και παιδιών ανά τον κόσμο. Η θλιβερή εξέλιξη προκαλεί το κοινό αίσθημα και την εύλογη αντίδραση συλλόγων γυναικών και κοινωνικών φορέων, που διαμηνύουν σε όλους τους τόνους

την τραγικότητα της κατάστασης. Καλούν, δε, τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν άμεσα στη λήψη μέτρων για την ανάσχεση του φαινομένου. Ήδη σε χώρες της Ε.Ε. έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Η πανδημία που σαρώνει τον πλανήτη προκαλώντας την αβεβαιότητα, το φόβο και τον εκνευρισμό διογκώνει την ενδοοικογενειακή βία, με εφαλτήριο την ανασφάλεια και την ψυχολογική πίεση που απορρέει από τον αναγκαστικό αποκλεισμό. Η ανάγκη για εκτόνωση σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί σε βίαιες, ακραίες συμπεριφορές  με ανεξέλεγκτη δράση από το θύτη. Ο ψυχικός καταναγκασμός  αλλά και η σωματική  βία προκαλούν βαθιά, πολλές φορές ανίατα, τραύματα στην ψυχοσύνθεση των θυμάτων.

Το Κίνημα Αλλαγής απευθύνει έκκληση προς όλες τις αρμόδιες αρχές να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες, προωθώντας καμπάνια ενημέρωσης, μέσω των ΜΜΕ, των δήμων και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες γνωστοποίησης του προβλήματος. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι προτάσεις για την προστασία των θυμάτων και την προστασία της ανωνυμίας τους, τη δυνατότητα καταγγελιών και επικοινωνίας μέσω ειδικής πλατφόρμας, τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης κ.α..

Η καραντίνα του κορωνοϊού δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η φυλακή χιλιάδων γυναικών και παιδιών. Η πολιτεία οφείλει, εδώ και τώρα, να λάβει μέτρα πρόληψης και στήριξης ώστε να μπει φραγμός στη γιγάντωση του φαινομένου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ