Ο ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΧΡ. ΧΑΤΖΗΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΩΝ ΡΟΜΑ

Σαφώς ικανοποιημένος και ήρεμος από το αρνητικό αποτέλεσμα των ελέγχων στους οικισμούς των Ρομά στη Θεσσαλία εμφανίστηκε χθες ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χρ. Χατζηχριστοδούλου μιλώντας στο paidis.com.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου που είχε την ευθύνη συντονισμού των ελέγχων και γενικά τη συνολική ευθύνη για την παρακολούθηση της πανδημίας στη Θεσσαλία, επεσήμανε ότι τα αποτελέσματα των ελέγχων έδειξαν ότι στην παρούσα φάση δεν χρειάζεται να ληφθεί κάποιο πρόσθετο μέτρο στους οικισμούς που ελέγχθησαν, μεταξύ των οποίων και ο οικισμός του Τυρνάβου, αρκεί οι ίδιοι οι Ρομά να υπακούσουν στα μέτρα που ισχύουν για τον γενικό πληθυσμό, να αποφεύγουν το συνωστισμό και τις συναθροίσεις, να τηρούν τους κανόνες γενική υγιεινής πλένοντας τα χέρια τους και φορώντας μάσκες.

Από τις δημοτικές αρχές ζήτησε σχολαστικό καθαρισμό των οικισμών και απομάκρυνση όλων των απορριμμάτων από τους οικισμούς και περιμετρικά, ενώ επανέλαβε ότι οι γενικές απολυμάνσεις στην παρούσα φάση δεν έχουν να προσφέρουν κάτι περισσότερο στην ασφάλεια και την υγιεινή των Ρομά.

Παράλληλα ο καθηγητής απάντησε και στο ερώτημα που γεννήθηκε για το συνολικό αριθμό των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν στους οικισμούς με δεδομένο ότι ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς είχε ανακοινώσει 1.200 ελέγχους στους 12 οικισμούς των ΡΟΜΑ στη Θεσσαλία και το συντονιστικό όργανο παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα μίλησε για 416 ελέγχους.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηχριστοδούλου σε όλους τους οικισμούς έγιναν πάνω από 1.100 έλεγχοι. Οι 416 ήταν μοριακοί, ενώ υπήρξαν και ορολογικοί έλεγχοι, όπως και έλεγχοι αντισωμάτων. Σε κάποια άτομα κρίθηκε αναγκαίο να γίνουν και μοριακοί και ορολογικοί ενώ σε όλους τους ελέγχους τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά. Στους ελέγχους αντισωμάτων βρέθηκαν κάποια λίγα δείγματα θετικά που όπως εξηγεί ο καθηγητής δεν χρίζουν περαιτέρω διερεύνησης αφού τα αντισώματα οφείλονται σε παλαιότερες ιώσεις.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Στο πλαίσιο του Πρωτοκόλλου Ασφαλείας που  υλοποιεί η  Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και η Περιφέρεια Θεσσαλίας, στο σύνολο των 12 οικισμών Ρομά:  

Από τους 416 ελέγχους ανίχνευσης και ταυτοποίησης του ιού με μοριακή μέθοδο RT- PCR, προέκυψαν:

-Στην ενότητα της Λάρισας

Νέα Σμύρνη:  Σε 50 ελέγχους 1  ΘΕΤΙΚΟ ΚΡΟΥΣΜΑ. Έγιναν άμεσες ενέργειες μεταφοράς του στο  Ιατρικό Κέντρο Υποδοχής  Covid-19 («ΑΡΩΓΗ») και  10  ιχνηλατήσεις  επαφών του.

Τύρναβος: Σε 77 ελέγχους ΟΛΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ

Φάρσαλα: Σε 49 ελέγχους ΟΛΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ

-Στην ενότητα των Τρικάλων

Κηπάκι, Πύργος, Καλαμάκι: Σε 47 ελέγχους ΟΛΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ

Στο ενότητα της  Καρδίτσας

Μαύρικα Καρδίτσας: Σε 49 ελέγχους ΟΛΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ

Σοφάδες (παλαιός οικισμός-Νέα Ζωή):  Σε 119 ελέγχους  ΟΛΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ

Στην ενότητα της  Μαγνησίας

Σε Αλιβέρι, Αγ. Παρασκευή, Νεάπολη Βόλου: Σε 25 ελέγχους ΟΛΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ

Η εργαστηριακή πιστοποίηση της ορθής δειγματοληψίας των κλινικών δειγμάτων έγινε σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Δεν υπάρχει αμφισβήτηση  ότι  ελήφθη επαρκές γενετικό υλικό.

Συμμετείχαν και συνεργάστηκαν: Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, Περιφέρεια Θεσσαλίας, ΕΟΔΥ,  5η ΥΠΕ, Διευθύνσεις Υγείας Περιφέρειας Θεσσαλίας,  Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,  Κέντρο Αναφοράς – Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας  της Περιφέρειας Θεσσαλίας και Δήμοι.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ