ΤΟ ΠΑΣΧΑΛΙΝΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΑΠ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

Η χώρα μας, όπως και όλη η ανθρωπότητα δοκιμάζεται σκληρά από την επιδημία του κορονοϊού. Η ζωή μας άλλαξε και διανύουμε μέρες παράξενες. Φέτος, ζούμε τις άγιες ημέρες του Πάσχα με έναν τρόπο που θα τον θυμόμαστε ίσως για όλη μας τη ζωή. Χωρίς προσκύνημα στις εκκλησιές, χωρίς την επαφή με τους αγαπημένους μας και μέσα σ’ ένα κλίμα απομόνωσης και σιγής.

Είμαστε υποχρεωμένοι να βαδίσουμε έναν ιδιότυπο «Γολγοθά»  για να συναντήσουμε την αναστάσιμη χαρά.

Σ’ αυτή τη δύσκολη στιγμή για τον κόσμο, τη χώρα και την πόλη μας, νιώθω την ανάγκη να απευθυνθώ στον καθέναν από εσάς.

Νιώθω την ανάγκη να σας ευχαριστήσω για την υπομονή που δείχνετε, για την πειθαρχία στην εφαρμογή των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας, αλλά  και για την αλληλεγγύη που επιφυλάξαμε για τους πληττόμενους συμπολίτες μας.

Η πόλη μας, αντιστάθηκε σ’ αυτή τη δοκιμασία και πήραμε  τα απαραίτητα μέτρα από την πρώτη στιγμή. Με ακούσατε κάποιες φορές να μιλώ με θυμό για την μη τήρησης τους. Όμως αντιληφθήκαμε έγκαιρα τους κινδύνους της επιδημίας και παρά το γεγονός ότι βρεθήκαμε στο μάτι του κυκλώνα, με τα κρούσματα που εμφανίστηκαν στην συνοικία της Ν. Σμύρνης, έχουμε κάνει ότι χρειαζόταν για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση.

Οργανώσαμε γρήγορα τις δημοτικές υπηρεσίες κοινωνικής αλληλεγγύης. Η Βοήθεια στο Σπίτι, το Κοινωνικό Παντοπωλείο, ο συσσίτιο, η συνταγογράφηση και τα φάρματα η ψυχολογική υποστήριξη, στήριξαν απλόχερα τους συμπολίτες μας που είχαν ανάγκη.

Οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα με αυτοθυσία, ξεπέρασαν τον εαυτό τους για να εξασφαλίσουν καλύτερες συνθήκες για την πόλη.

Οι άνθρωποι του πολιτισμού βγήκαν μπροστά, για να προσφέρουν ποιοτικές συνθήκες διαβίωσης σ’ όσους μένουν αποκλεισμένοι στα σπίτια τους,  μέσω της ειδικής ιστοσελίδας που δημιουργήθηκε για το λόγο αυτό το www.larissamazi.gr

Στη συνοικία της Ν. Σμύρνης, συνεργαστήκαμε άμεσα με τις αρχές για να περιορίσουμε την εξάπλωση του κορωνοιού. Υπήρξε άμεση αντίδραση της Πολιτικής Προστασίας και του υφυπουργού κ. Χαρδαλιά. Επιμερίστηκαν οι ευθύνες βάσει σχεδίου.

Ο πληθυσμός των ΡΟΜά στη συνοικία, είναι συμπολίτες μας. Είναι συνάνθρωποι μας και αρκετοί εξ’ αυτών εντάσσονται στις ευάλωτες ομάδες. Δεν πρέπει να είναι  εύκολος στόχος,  όπως τόνισε και ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας.

Εχουν βέβαια τα δικά τους ήθη και έθιμα. Τα προβλήματα τους όμως που επηρεάζουν και τη ζωή των γειτόνων τους είναι διαχρονικά.

Υπερσυγκέντρωση  πληθυσμού, προβλήματα μόρφωσης,  παραβατικότητα.    Η ελληνική Πολιτεία επιτέλους πρέπει να σκύψει, να τα δει και να τα λύσει.

Συμπολίτισσες και συμπολίτες

Σας περιέγραψα συνοπτικά τι έκανε ο Δήμος Λαρισαίων στις μέρες και τις ώρες της κρίσης. Θα σας πω και τι δεν έκανε.

Δεν απαγορεύσαμε εμείς την κυκλοφορία στους δρόμους, ούτε κλείσαμε καταστήματα και επιχειρήσεις. Αυτό το έκανε η Πολιτική Προστασία και ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΕΚΑΝΕ, αφού με τον τρόπο αυτό περιορίστηκε η μετάδοση του ιού.

Ο Δήμος Λαρισαίων πήρε μέτρα για να ανακουφίσει τους συμπολίτες μας που πλήττονται από το κλείσιμο των επιχειρήσεων τους, με μείωση των τελών και διευκολύνσεις σε όλα τα επίπεδα.

Δεν επέβαλε ο Δήμος την καραντίνα στη συνοικία της Νέας Σμύρνης. Αυτό το έκανε η Πολιτική Προστασία και ΣΩΣΤΑ ΤΟ ΕΚΑΝΕ.  ο Δήμος, μετά την απόφαση αυτή,  οργάνωσε γρήγορα ένα μεγάλο δίκτυο τροφοδοσίας των κατοίκων.

Τέλος, δεν έκλεισε ο Δήμος τις λαϊκές αγορές. Η απόφαση αυτή ελήφθη επίσης από την Πολιτική Προστασία, παρά τις αντιρρήσεις που διατυπώσαμε.

Ολες οι αποφάσεις όμως σε περιόδους κρίσης παίρνονται από μια διοικητική πυραμίδα στην κορυφή της οποίας είναι η Κυβέρνηση και η Πολιτική Προστασία. Πριν παρθούν μπορεί ο καθένας μας να έχει τη δική του άποψη. Όμως όταν παρθούν από τον καθ’ ύλην αρμόδιο φορέα, είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να τις υπηρετήσουμε, ο καθένας από το δικό του μετερίζι,  με πείσμα και θέληση για την επιτυχία.

Αυτό κάνουμε όλοι μας. Χωρίς μεμψιμοιρίες, παράπονα και άγονες αντιπαραθέσεις την ώρα της μάχης. Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις και ας είμαστε όλοι φειδωλοί στην εύκολη κριτική. Πολύ περισσότερο όταν δεν έχουμε όλα τα στοιχεία μπροστά μας.

Φίλες και Φίλοι

Σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία είναι κρίσιμο να παραμείνουμε ήρεμοι, συγκεντρωμένοι στις οδηγίες των δημόσιων αρχών και υπομονετικοί στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε.

Είναι κρίσιμο να δείξουμε σεβασμό στις αποφάσεις παράλληλα με αλληλεγγύη και ενδιαφέρον για το συνάνθρωπο. Χτίζεται μια καινούρια πραγματικότητα η οποία θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον κόσμο.

Είναι ένας πόλεμος τον οποίο είμαστε υποχρεωμένοι να κερδίσουμε.

Και θα τον κερδίσουμε με το ελληνικό μας πείσμα που πάντα στις δύσκολες στιγμές ήταν αυτό που μας οδηγούσε στην νίκη, με σεβασμό ο ένας για τον άλλο, με αλληλεγγύη σ’ αυτούς που χρειάζονται βοήθεια και με ενότητα ώστε το αύριο να μας βρει όλους μαζί.

Τα τελευταία μηνύματα μετά τα αποτελέσματα των τελευταίων τεστ είναι ιδιαίτερα θετικά. Η μάχη μπορεί να κερδηθεί.

Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους και όλες για την αφοσίωση τους και την υπεύθυνη στάση τους που κερδίζει αυτό τον πόλεμο.

Γνωρίζω ότι οι συνθήκες που βιώνουμε μας έχουν δυσκολέψει όλους. Όμως απ’ αυτό πρέπει και μπορούμε να βγούμε πιο δυνατοί. Στις αναστάσιμες ευχές μας, ας βάλουμε το χαμόγελο και την αισιοδοξία. Με την προσπάθεια όλων μας, σύντομα ο εφιάλτης θα μείνει πίσω κι οι ζωές μας θα πλημμυρίσουν ξανά με φως.

Καλή Ανάσταση από καρδιάς!

Καλό Πάσχα σε όλους σε όλους!

Για να δείτε το μήνυμα του δημάρχου πατήστε ΕΔΩ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ