ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΚΡΑΤΗΣΗΣ

Πληθαίνουν οι φωνές για την ανάγκη άμεσης αποσυμφόρησης των φυλακών της χώρας, ενώ με παρέμβασή της η Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών στα Καταστήματα Κράτησης στηρίζει τα αιτήματα των κρατουμένων και ζητά την αποσυμφόρηση των φυλακών άμεσα.

Το σχετικό κείμενο, το οποίο συνοδεύεται με πάνω από 50 υπογραφές (η συλλογή των οποίων συνεχίζεται), μεταξύ τους και εκπαιδευτικοί του 2ου ΣΔΕ των Φυλακών Λάρισας, αναφέρει τα εξής:

«Ως εκπαιδευτικοί των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας Φυλακών, των ΔΙΕΚ Φυλακών αλλά και άλλων Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τις συνθήκες διαβίωσης, για την υγεία των εκπαιδευομένων αλλά και όλων των κρατουμένων στα Σωφρονιστικά Καταστήματα της χώρας, ειδικά το τελευταίο διάστημα, με την πανδημία του κορονοϊού.

Επειδή ο παιδαγωγικός και κοινωνικός μας ρόλος, ως εκπαιδευτικών σ’ αυτούς τους ιδιαίτερους χώρους μάθησης δεν σταματάει όταν το σχολικό ωράριο τελειώνει, θα θέλαμε να επισημάνουμε την αναγκαιότητα λήψης μέτρων τόσο για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στα Σωφρονιστικά Καταστήματα όσο και για την αποσυμφόρησή τους. Έχουμε άλλωστε τα παραδείγματα άλλων χωρών που πήραν αντίστοιχες αποφάσεις ώστε να προστατευτούν από ανεξέλεγκτες επιδημιολογικές καταστάσεις.

Γνωρίζουμε ότι τόσο οι κρατούμενοι/ες όσο και το προσωπικό των Καταστημάτων Κράτησης καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων προστασίας που τους έχουν ανακοινωθεί. Οι κρατούμενοι/ες υποβάλλονται σε όλους αυτούς τους περιορισμούς ως αναγκαίο κακό (πχ. την απαγόρευση των επισκεπτηρίων και της παραλαβής δεμάτων από τους οικείους τους, την αναστολή των αδειών τους, την παύση λειτουργίας των προγραμμάτων στα οποία συμμετείχαν). Δεν σημαίνει όμως ότι τα μέτρα αυτά είναι ενδεδειγμένα στο να αποτρέψουν την πιθανή εξάπλωση του ιού μέσα στους χώρους των φυλακών, με κίνδυνο της υγείας τόσο των κρατουμένων όσο και του προσωπικού.

Υπό τις παρούσες συνθήκες, ο εντοπισμός κάποιου ενδεχόμενου κρούσματος στις Φυλακές είναι είτε πολύ δύσκολος είτε, λόγω της απουσίας διαγνωστικών τεστ, αδύνατος. Το περιστατικό του θάνατου κρατούμενης στη Φυλακή Θήβας, με ύποπτα συμπτώματα κορονοϊού, μας ανησυχεί ιδιαίτερα και αποδεικνύει ότι τα μέτρα περιορισμού όχι μόνο δεν αρκούν αλλά σε συνδυασμό με την ελλιπή υγειονομική περίθαλψη, οι φυλακές αποτελούν υγειονομικές βόμβες.

Η αδυναμία έγκαιρης αντιμετώπισης των πιθανών κρουσμάτων και ο υπερπληθυσμός επιβάλλουν να δούμε όλοι μας θετικά την άμεση ικανοποίηση των αιτημάτων για αποσυμφόρηση και για βελτίωση των συνθηκών κράτησης και περίθαλψης.

Εν κατακλείδι, ως εκπαιδευτικοί των Καταστημάτων Κράτησης, στηρίζουμε τα αιτήματα των κρατουμένων και ζητάμε την αποσυμφόρηση των φυλακών άμεσα.

Αθήνα, 17 Απριλίου 2020

Πρωτοβουλία Εκπαιδευτικών στα Καταστήματα Κράτησης».

ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

Λαμπρόπουλος Γεώργιος
Κονταξή Ελένη
Στεφανής Δημήτρης
Οικονόμου Ειρήνη
Ορφανάκη Πέπη
Σιταρά Μαρκέλλα
Μακρής Κωνσταντίνος
Στραβοσκούφης Αθανάσιος
Σαραφαντώνη Αθηνά
Ευστρατόγλου Αντιγόνη
Αγγελάκη Χαρά
Σιδηρά Μαρία
Πολυχρονιάδη Μαρία
Καρακωνσταντή Άννα
Κρούσης Αυγουστής
Δροσοπούλου Χρυσάνθη
Συρίγος Ευάγγελος
Λαμπρινή Παπαδοπούλου
Φιωτάκη Ευφροσύνη
Μαυρουλέα Ευανθία
Νικολάου Σταύρος
Μαντούδης Βασίλειος
Τσίγκου Άννα
Κάλιοσης Βαγγέλης
Μπομπολάκης Χαρίτος
Μάλλιος Νίκος
Γιαννούκος Γεώργιος
Παλιούρα Αικατερίνη
Ραγάζου Βασιλική
Παπασπύρου Κωνσταντία
Κουτζεκλίδου Βάσω
Μήτσιου Δέσποινα
Πασιά Καλλιόπη
Ιωαννίδη Σοφία
Ρομπογιαννάκη Αικατερίνη
Θάνια Αγγέλη
Λυμπεροπούλου Γιώτα
Σπυράκης Γιώργος
Μοσχονάς Νικόλαος
Παπαστάθη Χρύσα
Δέντσορα Θωμαϊς
Τσιλιχρήστου Εύη
Ζάχος Δημήτρης
Παπούτση Αγγελική
Μπατζάκας Δημήτρης
Μπομπολάκης Κώστας
Δάμπασης Γιώργος
Παπαδοπούλου Λαμπρινή
Βλουχάκη Ολγα
Καραδήμας Γιάννης
Μήτρου Πόπη
Σαλογιάννη Θωμαϊς
Καραΐσκος Νίκος
Χιώτη Σουζάννα
Δερεμπέογλου Μαρία

Ε.Π.