ΠΟΙΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΚΑΙ ΔΑΣΕΡΓΑΤΕΣ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΩΝ 800€

Ανακοίνωση της διοίκησης του συνδικάτου Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων νομού Λάρισας

Το Συνδικάτο Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Λάρισας ενημερώνει τους οικοδόμους και τους εργαζόμενους στις κατασκευές, ότι μετά από τις προσπάθειες που έκανε η Ομοσπονδία μας και τα Συνδικάτα μας όλες τις προηγούμενες μέρες και τις παρεμβάσεις τόσο στο Υπουργείο Οικονομικών όσο και στο Υπουργείο Εργασίας, έφερε αποτελέσματα.

Το Υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε με Κοινή Υπουργική Απόφαση ότι, οι οικοδόμοι, οι δασεργάτες και μια σειρά άλλων εργαζομένων εντάσσονται στο μηχανισμό στήριξης των 800 ευρώ λόγω των συνεπειών του κορονοϊού.

Α. Ποιοι  οικοδόμοι , δασεργάτες κ.α. παίρνουν τα 800 ευρώ

Οι προϋποθέσεις για τους δικαιούχους που έχουν μέχρι στιγμής ανακοινωθεί από το Υπουργείο Εργασίας είναι οι εξής:

  • Να έχουν λάβει το δωρόσημο του Πάσχα 2020 και
  • Να μην λαμβάνουν τακτικό επίδομα ανεργίας από 1 Ιανουαρίου 2020 έως 30 Απριλίου 2020.

Στους παραπάνω δικαιούχους εντάσσονται όλες οι ειδικότητες της οικοδομής, δασεργάτες, ρυτινοσυλλέκτες κ.α

Επίσης τα 800 ευρώ δικαιούνται  όσων συναδέλφων η επιδότηση ταχτικής ανεργίας έληξε μέχρι τις 31/12/2019

Οι λεπτομέρειες για τον τρόπο και τον χρόνο καταβολής των 800 ευρώ έχουν καθοριστεί από την κοινή Υπουργική Απόφαση.

Σε κάθε περίπτωση καλούμε τους συναδέλφους να επικοινωνούν με το συνδικάτο για καλύτερη ενημέρωση και οδηγίες.

Β.  Ποιοι δεν εντάσσονται  στην στήριξη των 800 ευρώ και οι ενέργειες της ομοσπονδίας μας για να ενταχτούν

  • Με βάση τις παραπάνω προϋποθέσεις που έχουν ανακοινωθεί από το υπουργείο εργασίας, μένουν χωρίς τη στήριξη των 800 ευρώ όσοι δούλεψαν ως οικοδόμοι στα κοινωφελή προγράμματα σε δήμους και τώρα έχουν μείνει άνεργοι, χωρίς δικαίωμα επιδότησης στο ταμείο ανεργίας ή δούλεψαν περιστασιακά το πρώτο 3μηνο του 2020 διακόπτοντας την εργασία τους λόγω κορονοϊού. Οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι μαζί με τους οικοδόμους που δούλευαν σε αρχαιολογικές ανασκαφές μένουν χωρίς στήριξη γιατί δεν ήταν δικαιούχοι  του δωρόσημου του Πάσχα 2020.

Ήδη έστειλε η Ομοσπονδία, υπόμνημα – αίτημα, στο Υπουργείο Εργασίας να συμπεριληφθούν και οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι σε όσους λάβουν τα 800 ευρώ.

Το ίδιο απαιτούμε και για όσους άνεργους συναδέλφους δεν καλύπτονται από καμιά κατηγορία  που έχει ανακοινώσει το υπουργείο εργασίας.

Συνάδελφοι,

Είναι φανερό ότι μόνο με την αποφασιστική μας παρέμβαση μπορούμε  να έχουμε αποτελέσματα που να προστατεύουν την ζωή μας, τα συμφέροντα και τις ανάγκες μας.

Σε συνθήκες όπως αυτές που ζούμε σήμερα, αναδεικνύεται όλο και περισσότερο η ανάγκη της συσπείρωσης όλου του κλάδου γύρω από την Ομοσπονδία μας και τα σωματεία μας.

Όσο πιο δυνατοί είμαστε τόσο πιο αποτελεσματικός θα είναι ο αγώνας μας.

Τα προβλήματα θα πολλαπλασιαστούν το επόμενο διάστημα. Η εργοδοσία στους χώρους δουλειάς «ακονίζει τα μαχαίρια της». Η κυβέρνηση, όπως ακριβώς και οι προηγούμενες κυβερνήσεις,  αξιοποιεί αυτή την κατάσταση δίνοντας μεγάλα πακέτα στην εργοδοσία, προνόμια και νέα αντεργατικά εργαλεία για να επιτεθεί στους εργαζόμενους .

Απέναντι στον αντεργατικό οδοστρωτήρα, που χτίζεται βήμα –βήμα, πρέπει να βρεθεί  ένα μαζικό, ταξικό και αποφασισμένο οικοδομικό κίνημα που θα παλεύει μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους, θα διεκδικεί βάζοντας μπροστά τις ανάγκες των εργαζομένων σε σύγκρουση με την γραμμή του κεφαλαίου και των δυνάμεων του.

Δεν θα επιτρέψουμε να πληρώσουμε εμείς ξανά τα σπασμένα της κρίσης.

Με τον αγώνα μας θα πετύχουμε τα πάντα.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com