Από το Επιμελητήριο Λάρισας ανακοινώνεται:
α) Νέα Δράση ΕΠΑνΕΚ: «Επιδότηση τόκων υφιστάμενων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων πληττομένων από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του ιού COVID 19»
Η νέα Δράση του ΕΠΑνΕΚ στο πλαίσιο των μέτρων ενίσχυσης των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία COVID 19, καλύπτει τους τόκους των επιχειρηματικών δανειακών υποχρεώσεών τους για περίοδο 3 μηνών. Η συνολική Δημόσια Δαπάνη της Δράσης, ανέρχεται σε 750 εκ. ευρώ και εφόσον κριθεί απαραίτητο δύναται να αυξηθεί περαιτέρω. Η Δράση συγχρηματοδοτείται με πόρους της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης). Λήπτες της ενίσχυσης είναι οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους επιλέξιμους τομείς δραστηριότητας (ΚΑΔ), σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στην σχετική πρόσκληση. Το συνολικό ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης που δύναται να λάβει η κάθε επιχείρηση από τη συγκεκριμένη Δράση δεν μπορεί να ξεπεράσει τις 800.000 ευρώ, συμπεριλαμβάνοντας όμως και κάθε άλλη άμεση ενίσχυση στο πλαίσιο της 19.3.2020/C(2020) 1863 ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι επιχειρήσεις που συμμετέχουν θα πρέπει να απασχολούν την 31.12.2020 τουλάχιστον ίδιο αριθμό εργαζομένων με τον αριθμό εργαζομένων που απασχολούσαν την 19.03.2020.
Η αίτηση χρηματοδότησης υποβάλλεται ηλεκτρονικά στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) στην διεύθυνση http://www.ependyseis.gr/. Η πρόσκληση θα παραμείνει ανοιχτή για υποβολές αιτήσεων από 15/04/2020 και ώρα 12.00 και έως την 30.06.2020 ώρα 17:00. Δικαιούχος της Δράσης είναι η Ειδική Υπηρεσία ∆ιαχείρισης και Εφαρµογής Τοµέων Βιοµηχανίας, Εµπορίου και Προστασίας Καταναλωτή (ΕΥ∆Ε – ΒΕΚ). Για την πληροφόρηση των ενδιαφερομένων λειτουργεί Γραφείο Ενημέρωσης το οποίο εξυπηρετεί τηλεφωνικά στο: 1520, (ώρες: 09:00-17:00) και ηλεκτρονικά στο e-mail: epiteliki@gge.gr . Για τεχνικά θέματα της εφαρμογής οι δικαιούχοι μπορούν να απευθύνονται στο HELPDESK (Γραφείο Υποστήριξης) που λειτουργεί η ΜΟΔ, στο τηλέφωνο τηλ: 210-7787940(ώρες 09:00-17:00) και στο support@mou.gr
β) Τουρισμός: Με υγειονομικό διαβατήριο φέτος στην Ελλάδα οι τουρίστες
Την ώρα που οι υγειονομικές αρχές της χώρας δίνουν τις πρώτες ελπίδες για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, οι φορείς του τουρισμού είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις επιπτώσεις στη βαριά βιομηχανία της χώρας. Με δεδομένο ότι η αθρόα έλευση επισκεπτών από το εξωτερικό θεωρείται επικίνδυνη, οι ειδικοί προειδοποιούν για μετακινήσεις υπό αυστηρούς κανόνες και εξονυχιστικούς ελέγχους. Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Τουρισμός, Χάρης Θεοχάρης οι τουρίστες στην Ελλάδα θα έρχονται με «υγειονομικό διαβατήριο». Το μεγάλο ωστόσο στοίχημα της εξέλιξης της τουριστικής χρονιάς είναι η ασφαλής είσοδος και έξοδος των επισκεπτών μας στην Ελλάδα και για το λόγο αυτό προωθείται το «υγειονομικό διαβατήριο», όπως ανάφερε ο υπουργός Τουρισμού προκειμένου να περιγράψει μια μεθοδολογία «ασφαλούς εισόδου». Προς την κατεύθυνση αυτή ο κ. Θεοχάρης ανάφερε, ότι γίνεται διαβούλευση στην ΕΕ προκειμένου σε κάθε ευρωπαίο πολίτη που θα θέλει να ταξιδεύσει, να του γίνεται ένα αξιόπιστο τεστ για την ανίχνευση του κοροναϊού. Μάλιστα εξήγησε ότι αυτό θα πρέπει να γίνεται στη χώρα εκκίνησης των διακοπών. Αν για παράδειγμα πρόκειται για έναν Γερμανό επισκέπτη, αυτό το τεστ θα γίνεται στην Γερμανία προτού έλθει στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα τον πρώτο λόγο στο μέτωπο των τεστ θα έχει ο ΕΟΔΥ, όπως αναφέρθηκε. Ο κ. Θεοχάρης ανάφερε ότι ο ίδιος βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους μεγάλους διοργανωτές ταξιδίων (Tour Operators) του εξωτερικού, οι οποίο εκφράζουν το έντονο ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα και περιμένουν πως θα ξεδιπλωθούν τα μέτρα υγειονομικής προστασίας σε ξενοδοχεία κλπ. Τέλος στο μέτωπο του εγχώριου τουρισμού επισήμανε ότι έχει εισηγηθεί στο οικονομικό επιτελείο κίνητρα για ενίσχυση του.
γ) ΥΠΑΝ: Έως τις 13 Μαΐου η υποχρέωση δήλωσης γνωστοποίησης των αποθεμάτων οι επιχειρήσεις
Εως τις 13 Μαΐου 2020 είναι υποχρεωμένες όλες ανεξαιρέτως οι επιχειρήσεις που παράγουν, εμπορεύονται, διακινούν και πωλούν στη λιανική χειρουργικές μάσκες, αντισηπτικά, αιθυλική αλκοόλη, τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού, αιγοπρόβειο κρέας και αυγά να δηλώσουν τα αποθέματά τους στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Η πρόσφατη απόφαση του υπ. Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη στο πλαίσιο εξειδίκευσης σχετικής νομοθετικής ρύθμισης (ΦΕΚ B’ 1481/17.04.2020) αποσκοπεί στην αποφυγή φαινομένων αισχροκέρδειας και ανάλογα με τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την πανδημία, μπορεί παραταθεί και μετά τις 13 Μαΐου. Σύμφωνα με την απόφαση, οι επιχειρήσεις γνωστοποιούν τα αποθέματα τρεις φορές την εβδομάδα, πλην των σούπερ μάρκετ, τα οποία για τα αντισηπτικά υποχρεούνται να υποβάλλουν δήλωση καθημερινά. Στην περίπτωση μη υποβολής των στοιχείων, τα προβλεπόμενα πρόστιμα κυμαίνονται από 1.000 έως 100.000 ευρώ με παράλληλη κατάσχεση των προϊόντων. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση η δήλωση αποθεμάτων σε είδη ατομικής προστασίας από τη μετάδοση ασθενειών αφορά αποκλειστικά: χειρουργικές μάσκες, απολυμαντικά διαλύματα (είτε σε μορφή υγρή ή γέλης είτε εμποτισμένα μαντηλάκια), αιθυλική αλκοόλη και τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού COVID-19. Οι υπόχρεοι δήλωσης και των δύο κατηγοριών αποθεμάτων μπορούν να εισέλθουν στην πλατφόρμα είτε απευθείας, μέσω του συνδέσμου antiseptics-suppliers.businessportal.gr, είτε μέσω της κεντρικής ιστοσελίδας του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (www.mindev.gov. gr), και να επιλέξουν τον σύνδεσμο: «Δήλωση Αποθεμάτων Υγειονομικού Υλικού και Τροφίμων». Οι υπόχρεοι συνδέονται στην εφαρμογή είτε με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης της επιχείρησης στο ΓΕΜΗ, αν είναι υποχρεωμένες εγγραφής στο ΓΕΜΗ, είτε με τη χρήση των κωδικών πρόσβασης στο TAXIS, αν για οποιοδήποτε λόγο δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης στο ΓΕΜΗ.