ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΙ! ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΙΧΝΟΣ ΝΤΡΟΠΗΣ!

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Δικηγόρων Λάρισας

Από τη μια πλευρά… Σε ένα κακοστημένο σκηνικό φαρσοκωμωδίας, στις πλάτες των δικηγόρων και των άλλων επιστημόνων που πλήττονται, ο Υπουργός Εργασίας, “ειλικρινής και μετανιωμένος” τάχα, ανακοίνωσε χθες την κατάργηση των προγραμμάτων τηλεκατάρτισης!

Μετά από την τεράστια κατακραυγή για την κοροϊδία, ο Υπουργός εμφανίστηκε σαν “μωρή παρθένα” να μιλάει για “αστοχίες”! Και αυτό, ενώ για μέρες πριν, τα διαφήμιζε προκλητικά από κανάλι σε κανάλι, συναγωνιζόμενος στη διαφήμισή τους με τον λαλίστατο Υπουργό Ανάπτυξης και Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης!

Φυσικά, για να κρατηθούν και τα προσχήματα, δόθηκαν οι απαραίτητες “διευκρινίσεις” περί καλών προθέσεων, αφού «Στόχος του Προγράμματος … ήταν … η αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των ωφελουμένων … Δυστυχώς, το περιεχόμενο, σε πολλά σημεία του, δεν ήταν αυτό που αντιστοιχεί σε ένα τέτοιο Πρόγραμμα.»!

Η διόρθωση του σφάλματος έγινε με εντολή του ίδιου του Πρωθυπουργού! Ο μεγάλος ηγέτης του ‘‘cocooning’’, με τις απανωτές ΠΝΠ για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, την ίδια ώρα που εξακολουθεί να αφήνει σμπαραλιασμένο και χωρίς καμία πραγματική ενίσχυση το δημόσιο σύστημα υγείας, διέταξε τη αξιολόγηση των ΚΕΚ! Είναι ο ίδιος, που καυχιόταν σε προηγούμενες δηλώσεις του, για τη συμμετοχή δεκάδων χιλιάδων επιστημόνων, που “σπρώχτηκαν” από την κυβερνητική κοροϊδία και εκβιασμό, στα απαξιωμένα προγράμματά τους!

Όλως περιέργως, βέβαια, από τις κυβερνητικές συγγνώμες και τη συντονισμένη προπαγάνδα των ΜΜΕ, αποκρύπτεται το γεγονός ότι ούτε και η πρώτη δόση των 400 Ευρώ από τα voucher δεν έχει ακόμα καταβληθεί, παρά τις σχετικές αρχικές εξαγγελίες για απόδοση πριν από το Πάσχα.

Με λίγα λόγια, από 13 Μαρτίου η πλειοψηφία των δικηγόρων είναι κυριολεκτικά στο μηδέν! Οι αυτοαπασχολούμενοι δεν έχουν κανένα εισόδημα, με δικαστήρια, υποθηκοφυλακεία και δημόσιες υπηρεσίες κλειστές. Οι ασκούμενοι και μισθωτοί «συνεργάτες» δεν έχουν καμία προστασία ούτε κατοχυρωμένα δικαιώματα, άλλοι ήδη απολυμένοι, άλλοι σε αναστολή χωρίς κανένα εισόδημα. Και αυτό βαρύνει συνολικά την κυβέρνηση!

Και η κατάληξη για τους δικηγόρους και τους άλλους επιστήμονες που υπέστησαν την ταλαιπωρία και τον εξευτελισμό, υποχρεούμενοι να δώσουν ακόμη και τα προσωπικά δεδομένα τους στα διάφορα “λαμόγια” των ΚΕΚ, είναι -σύμφωνα με τις νέες κυβερνητικές υποσχέσεις- να πάρουν μόνο 600 Ευρώ (ούτε καν δηλαδή την αποζημίωση των 800 ευρώ που αποτελεί «σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών τους») και αυτά άγνωστο πότε, ενώ οι υπόλοιποι που δεν μπήκαν σε αυτήν την άθλια διαδικασία, δε θα λάβουν ούτε 1 ευρώ!

Από την άλλη πλευρά…

Η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζεται δικαιωμένη, αφού ο άλλος μεγάλος ηγέτης της χώρας ήταν ο πρώτος (!) που κατήγγειλε το «σκάνδαλο του Σκοιλ Ελικικού και το πάρτι». Δυστυχώς, όμως, γι’ αυτούς, δεν έχουμε μνήμη χρυσόψαρου! Λίγους μήνες πριν ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν τα ίδια ΚΕΚ πρόσφεραν την ίδια τηλεκατάρτιση σε προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας του ΟΑΕΔ! Ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και συμμετείχε ενεργά στην χάραξη των πολιτικών της ΕΕ για τα ΕΣΠΑ, την απορρόφηση των κονδυλίων, τα έργα για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη. Ήταν κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και ψήφισε και διατήρησε μέτρα για την κατάργηση του αφορολόγητου, την προκαταβολή φόρου, τον ΕΝΦΙΑ, τους πλειστηριασμούς και το νέο ΚΠολΔ. Ήταν η κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και έφερε το νόμο – λαιμητόμο Κατρούγκαλου για την διάλυση των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Ήταν κυβέρνηση ο  ΣΥΡΙΖΑ και δεν πήρε οποιοδήποτε μέτρο για τα εργασιακά δικαιώματα των μισθωτών και ασκούμενων δικηγόρων. Ή μήπως δεν έγινε έτσι;

Ταυτόχρονα

«Η επιστροφή στην κανονικότητα ξεκινά σημειολογικά από την δικαιοσύνη»! Μια δικαιοσύνη, όμως, που περιορίζεται σε υποθηκοφυλακεία, κτηματολόγια, προσημειώσεις και κατασχέσεις!  Διότι, σε κάποιο καινούργιο λεξικό των ελληνικών, οι έννοιες ‘δικαιοσύνη – τράπεζες – αγορά ακινήτων’ είναι συνώνυμες! Γι’ αυτό, άλλωστε, δεν χρειάζεται καμία διευκρίνιση για τα μέτρα προστασίας της υγείας που έχουν ληφθεί στα δικαστήρια και τα υποθηκοφυλακεία, πρώτα και κύρια για τους δικαστικούς υπαλλήλους, τους δικηγόρους, το κοινό που συναλλάσσεται! Οι ειδήσεις βέβαια, έχουν πάντα μία κρυμμένη έκπληξη! Η προστασία της υγείας στα μεγάλα δικαστήρια και τα υποθηκοφυλακεία, θα εξασφαλιστεί με security!

Σαν κερασάκι στην τούρτα…

Η Ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων και ο Πρόεδρος της εξανίσταται και απειλεί με κινητοποιήσεις και αποχές! Κάτω από την πίεση που προφανώς και οι ίδιοι εισπράττουν από την πλειοψηφία των δικηγόρων, μιλούν για τα αυτονόητα, όπως για τον εμπαιγμό με τα voucher και την έλλειψη μέτρων προστασίας για την υγεία, αλλά περιορίζουν τη συζήτηση και επί της ουσίας δεν βγάζουν κιχ για τις πραγματικές ανάγκες μας. Όλο το προηγούμενο διάστημα, οι ηγεσίες των δικηγορικών συλλόγων, αρνήθηκαν την οργάνωση κινητοποιήσεων για τις διεκδικήσεις των αυτοαπασχολούμενων και μισθωτών δικηγόρων, σε θέματα όπως η εκ νέου αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και σιγοντάρισαν διά της σιωπής τα κυβερνητικά σχέδια  Καταγγέλλουν υποκριτικά τη στήριξη των τραπεζών με την επιλεκτική επαναλειτουργία των δικαστηρίων, αλλά δεν προκήρυξαν ούτε μία ώρα αποχής όταν ψηφιζόταν ο νέος ΚΠολΔ και το νέο δίκαιο αναγκαστικής εκτέλεσης για την διευκόλυνση των μαζικών κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Συμβάλλουν ενεργά στην υλοποίηση των αντιδραστικών κατευθύνσεων στη δικαιοσύνη (βλ. και την πρόσφατη στάση τους στη διαμεσολάβηση) και σήμερα προβάλλουν τους στόχους της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης. Ωστόσο, συσκοτίζουν τον πραγματικό της χαρακτήρα και αποσιωπούν ότι η όποια ψηφιοποίηση ούτε θα αλλάξει το αντιλαϊκό περιεχόμενο των νόμων που εφαρμόζονται ούτε θα άρει την επιθετική πολιτική σε βάρος μας ούτε θα αναιρέσει την έντονη διαστρωμάτωση ανάμεσα στους ιδιοκτήτες των μεγάλων δικηγορικών γραφείων – μεγαλοδικηγόρους και τους αυτοαπασχολούμενους, ασκούμενους και μισθωτούς με τα χαμηλότερα εισοδήματα, αλλά αντίθετα θα την ενισχύσει.

Είμαστε αγανακτισμένοι με την κοροϊδία!

Είμαστε θυμωμένοι με την έλλειψη οποιασδήποτε προστασίας της υγείας και του εισοδήματός μας!

Είμαστε οργισμένοι που στον 21ο αιώνα, οι εργαζόμενοι σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο βρίσκονται σε καραντίνα, όταν η επιστήμη και η τεχνολογία κάνουν θαύματα, αλλά υποτάσσονται στους ανταγωνισμούς για την πατέντα του εμβολίου του κορονοϊού και την πρωτοκαθεδρία στην παγκόσμια οικονομία!

Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και το κράτος! Δεν περιμένουμε να λογαριαστούμε μετά! Κάνουμε την οργή μας, δύναμη αγώνα και συλλογικής διεκδίκησης!

Συμμετέχουμε την 28η Απρίλη στη μέρα πανελλαδικής δράσης των εργατικών σωματείων στους χώρους δουλειάς, με το σύνθημα που μας ενώνει: ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ! ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ!

Προετοιμαζόμαστε για την γιορτή της παγκόσμιας εργατικής τάξης, για τη μεγάλη απεργία της Πρωτομαγιάς και φέτος στον αγώνα: ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2020. ΟΡΑΤΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ. ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΞΑΝΑ Ο ΛΑΟΣ.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

– Να δοθεί άμεσα το έκτακτο επίδομα των 800 €, για όσο διαρκεί η έκτακτη ανάγκη, σε όλους τους αυτοαπασχολούμενους, ασκούμενους και μισθωτούς δικηγόρους. Σε κάθε περίπτωση, για το φιάσκο των 600 Ευρώ, που τελικά θα δοθεί ως επίδομα, να μην υπάρξει καμία εξαίρεση και να δοθεί σε όλους ανεξάρτητα από την προηγούμενη αίτηση στο voucher.

Απαλλαγή (και όχι αναστολή) από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών χωρίς απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων, για το επόμενο τετράμηνο.

– Να ανασταλεί η καταβολή κάθε είδους φορολογικών υποχρεώσεων, όπως από ρυθμίσεις, ΦΠΑ κ.λπ., για το επόμενο τετράμηνο. Να θεσπιστεί αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ και να καταργηθεί η προκαταβολή φόρου. Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος και ο ΕΝΦΙΑ.

– Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας στο πλαίσιο της εργοδοτικής ευθύνης. Τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κ.λπ.) να διατεθούν με ευθύνη της εργοδοσίας. Να παταχτεί η αισχροκέρδεια.

Η επαναλειτουργία των δικαστηρίων να γίνει με τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προφύλαξης. Να προσληφθούν γιατροί υπηρεσίας στα δικαστήρια, με βάση το πάγιο αίτημά μας. Καμία σκέψη για security στα δικαστήρια, πολύ περισσότερο για τη μονιμοποίησή τους μετά την έκτακτη συνθήκη της πανδημίας!

– Να καλυφθούν τα κενά στις θέσεις δικαστικών υπαλλήλων με μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Όχι στην παράταση του δικαστικού έτους και του ωραρίου λειτουργίας των δικαστηρίων, σενάρια που προωθούνται εδώ και χρόνια και έρχονται στο όνομα της πανδημίας με σκοπό να παγιωθούν.

– Να ανασταλεί η πληρωμή των δανείων προς τις τράπεζες για όλους τους δανειολήπτες, ανεξάρτητα εάν είναι ενήμεροι ή όχι. Κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας. Όχι στα σχέδια του νέου Πτωχευτικού Κώδικα, που θέλουν τους εργαζόμενους ενοικιαστές στα σπίτια τους! Κατάργηση όλων των παραβόλων και τελών για την πρόσβαση στη δικαιοσύνη.

– Να ανασταλούν, για όσο διάστημα χρειαστεί, προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, κάθε είδους μέτρο αναγκαστικής είσπραξης, οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.

Κατάργηση του άρθρου 12 της ΠΝΠ που ανοίγει το δρόμο για την επίταξη απεργών. Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις. Απαγόρευση των απολύσεων την περίοδο των έκτακτων μέτρων.

Να καλυφθούν τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία και σε όλες τις δομές Υγείας με όλες τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων ΠΦΥ, να δοθούν όλα τα αναγκαία μέσα προστασίας στους υγειονομικούς με ευθύνη του κράτους, να επιταχθούν ιδιωτικές κλινικές, κλίνες ΜΕΘ και εργαστήρια.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ