ΕΝΤΟΝΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ

Επί της ουσίας η παρουσία της Λάρισας στην παγκόσμια διαδικτυακή συνάντηση του παγκόσμιου δικτύου Learning Cities της UNESCO (UIL), που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 150 πόλεων απ’ όλον τον κόσμο.

Τρεις πόλεις (Mendellin της Κολομβίας και Baalbek του Λιβάνου) και μαζί η Λάρισα, εκπρόσωποι της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και της UNESCO, είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν εισηγήσεις και να συζητήσουν για τη νέα παγκόσμια πραγματικότητα στις μέρες της πανδημίας, ενώ έντονος ήταν ο προβληματισμός αλλά και η ανησυχία που εκφράστηκαν τόσο για τις δομές προσφύγων όσο και για πληθυσμούς με ιδιαιτερότητες όπως οι Ρομά.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τηλεδιάσκεψη εστίασε σε ευάλωτες ομάδες και κλειστές κοινότητες, όπως οι πρόσφυγες στα camps και οι Ρομά, ενώ στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι μεγάλες δυσκολίες που αφορούν στη διαχείριση μιας πρωτόγνωρης κατάστασης, που όπως επισημάνθηκε χαρακτηριστικά «δοκιμάζει τις αντοχές των κοινωνιών στον φόβο και τον θυμό».

Την ώρα που η κυβέρνηση σχεδιάζει τη μετακίνηση πλέον των 2.000 προσφύγων σε δομές της ηπειρωτικής Ελλάδας, σε ένα θολό τοπίο και δίχως ουσιαστική συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις ντόπιες κοινωνίες, σε τοπικό επίπεδο γύρω στα 200 άτομα του προγράμματος «Εστία» που ολοκληρώνεται στις 31 Μαΐου βρίσκονται «στον αέρα» (με τον αριθμό να ανεβαίνει στα κοντά 3.000 άτομα πανελλαδικά), ενώ όπως επισημάνθηκε αν και πρόκειται για ανθρώπους που έχουν την ιδιότητα του πρόσφυγα και δικαιούνται ασύλου βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανυπαρξία διάδοχης κατάστασης και πολιτικού σχεδίου για την ένταξή τους.

«Οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με σχέδιο που θα οδηγήσει στην ένταξή τους μέσα από δικαιώματα και υποχρεώσεις», σημειώνει μιλώντας στο paidis.com ο συμμετέχων στη διαδικτυακή συνάντηση πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δ. Δεληγιάννης, την ώρα που όπως όλα δείχνουν η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη μεταφορά προσφύγων σε δομές που υπάρχουν κενά, δίχως να αποκλείεται και η εγκατάσταση σε περιφερειακούς ξενώνες ή μικρές ξενοδοχειακές μονάδες.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί πως με το ζήτημα της τοποθέτησης διοικητών στις δομές της ηπειρωτικής χώρας να εκκρεμεί εδώ και ένα μήνα αίσθηση προκαλεί η εκφρασμένη ανησυχία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, που εντοπίζοντας σημαντικά προβλήματα στο πρόγραμμα «Ήλιος» δικαίως αναρωτιέται για τις πολιτικές ένταξης που θα εφαρμόσει τελικά η κυβέρνηση.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ