Ε.ΛΙΑΚΟΥΛΗ: ΑΝΕΥΘΥΝΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ

Δήλωση της βουλευτή Λάρισας του ΚΙΝ.ΑΛ.

«Τα δικαστήρια, τα κτηματολογικά γραφεία και τα υποθηκοφυλακεία είναι οι πρώτοι δημόσιοι χώροι που γίνεται η άρση των περιοριστικών μέτρων, στην αρχή της εβδομάδας. Όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτό δεν έγινε τυχαία, ούτε αφορά στην «ταχεία απονομή της δικαιοσύνης», καθώς με την συγκεκριμένη απόφαση της Κυβέρνησης ανοίγουν οι διαδικασίες εγγραφής προσημειώσεων,

αλλά και επιβολής συντηρητικών κατασχέσεων, μετά την εμφανή πίεση από την πλευρά των τραπεζών.

Αυτό αξίζει να επισημαίνεται, την ώρα που δεν υπάρχει καμία οριστική απόφαση προστασίας της πρώτης κατοικίας και επαναφοράς του νόμου προστασίας του ΠΑΣΟΚ, παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες που συντρέχουν είναι έκτακτες και ειδικές και δικαιολογούν απολύτως τη λήψη αυτής της απόφασης.

Περαιτέρω όμως, ούτε μια λέξη δεν έχουμε ακούσει ακόμη από την κυβέρνηση για την προστασία της υγείας, όλων όσων πρέπει να πάνε στα δικαστήρια, την ώρα που κοινή ομολογία των ειδικών είναι ότι ακριβώς αυτή η φάση, είναι εξαιρετικά κρίσιμη και επιβάλλει τη λήψη αυξημένων μέτρων υγειονομικής προστασίας, ώστε να μην ματαιωθεί η τεράστια προσπάθεια της χώρας και των πολιτών.

Τα δικαστήρια ανήκουν στους πλέον πολυσύχναστους  χώρους και μάλιστα  σε καθημερινή βάση. Έκλεισαν πολύ νωρίς, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε σοβαρός αριθμός κρουσμάτων, επειδή ακριβώς χαρακτηρίστηκαν «υγειονομικές βόμβες», καθώς ήδη είχαμε κρούσματα νοσούντων υπαλλήλων.

Οι δικηγόροι εύλογα αποφάσισαν ήδη αποχή με το άνοιγμα των δικαστηρίων, καθώς όλοι είναι  ανήσυχοι για την εξέλιξη.

Ας είμαστε σοβαροί. Ολοι γνωρίζουμε ότι η κτιριακή κατάσταση των δικαστηρίων, στην πλειοψηφία τους, είναι τραγική. Συνωστισμός δεκάδων ανθρώπων σε μικρά γραφεία και ακατάλληλες αίθουσες, χωρίς δυνατότητα αερισμού, είναι η κοινή εικόνα.

Ας είμαστε σοβαροί. Ολοι γνωρίζουμε ότι αν εμφανιστεί ένα κρούσμα, το κάθε δικαστήριο θα κλείσει για 14 ημέρες και θα μπουν όλοι σε καραντίνα!

Ας είμαστε σοβαροί. Η σεκιούριτι έξω από τα υποθηκοφυλακεία ως μέτρο και το υγειονομικό υλικό σε κάθε Εφετείο, για να το μοιράσει, δεν είναι «αυξημένα υγειονομικά μέτρα».

Ας είμαστε σοβαροί. Η τηλεματική στα δικαστήρια είναι το παρόν και το μέλλον. Ηδη με παρέμβασή μου την προηγούμενη εβδομάδα αναφέρθηκα στην σχετική πρόταση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που είναι σοβαρή και τεκμηριωμένη . Καμία απάντηση από το υπουργείο για το θέμα …

Η μόνη μέριμνα να ανοίξουν στα γρήγορα τα Δικαστήρια.

Είναι φανερό ότι οι Τράπεζες επείγονται, αλλά πολύ πιο σπουδαίο είναι ότι οι Άνθρωποι κινδυνεύουν!

Προηγούνται οι Άνθρωποι»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ