ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΤΥΡΝΑΒΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Το κείμενο που υπογράφουν οι δημοτικοί σύμβουλοι Στ. Χατζηκράχτης, Στ, Τσικριτσής, Δ. Μπάσμπα και Ν.Μπαντόγιας

Στις 30 Απρίλη σταματά, ακόμα και η σημερινή λειψή προστασία κατάσχεσης της πρώτης κατοικίας, λόγω αδυναμίας εξυπηρέτησης δανείων σε τραπεζικούς ομίλους και έτσι οδηγούνται χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά σε εξώσεις από τα σπίτια τους και σε πλειστηριασμούς.

Αυτό που πρέπει να γίνει χωρίς κανένα συμβιβασμό, ιδιαίτερα την περίοδο που διανύουμε, είναι η καθολική προστασία της πρώτης κατοικίας και όπως αποδεικνύεται από τους μέχρι τώρα πλειστηριασμούς όλοι οι νόμοι ήταν ανεπαρκείς.

Υπόλογοι για το ξεσπίτωμα του λαού είναι όλες οι κυβερνήσεις των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ που με τα μνημόνια θωράκισαν το τραπεζικό σύστημα με τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις, στο όνομα των «κόκκινων» δανείων και άφησαν απροστάτευτο το λαό, που πλήρωνε τους τραπεζικούς ομίλους και τώρα του παίρνουν και το σπίτι.

Η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βαρύνεται επίσης με την άθλια κατασταλτική νομοθετική πράξη, που βρίσκεται σε ισχύ και ανήγαγε σε «ιδιώνυμο» αδίκημα τον αγώνα για την προστασία της πρώτης κατοικίας, οδηγώντας σε αυτεπάγγελτη δίωξη κινητοποιήσεις με τέτοιο χαρακτήρα. Τώρα η ΝΔ προχωρά με στρωμένο το έδαφος για τα επόμενα βήματα και είναι έτοιμη να επιβάλλει το «νόμος και τάξη».

Το Δημοτικό Συμβούλιο Τυρνάβου καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει στη νομοθέτηση μέτρων ανακούφισης της λαϊκής οικογένειας και ζητά τη:

  • Διαγραφή του 50% των οφειλών για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
  • Αναστολή των οφειλών για τους ανέργους, για όσον καιρό διαρκεί η ανεργία.
  • Πλήρη διαγραφή των τόκων από κεφαλαιοποίηση και ανατοκισμό.
  • Μείωση των οφειλών των ΕΒΕ και των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων προς τα πιστωτικά ιδρύματα
  • Προστασία της πρώτης κύριας κατοικίας αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ, προσαυξημένη κατά 50.000 ευρώ για κάθε παιδί, καθώς επίσης για την δευτερεύουσα κατοικία, αντικειμενικής αξίας μέχρι 150.000 ευρώ.
  • Κατάργηση των μέτρων καταστολής και του περίφημου «ιδιώνυμου» καταστολής των κινητοποιήσεων ενάντια στους πλειστηριασμούς.
  • Παύση οποιασδήποτε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης ή άλλου αναγκαστικού μέτρου από τις τράπεζες και όχι στους πλειστηριασμούς και στις απειλές κυβέρνησης – τραπεζών – επιχειρηματικών ομίλων.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com