Ανακοίνωση του συλλόγου εκπαιδευτικών α./βαθμιας Ελασσόσας που επισημαίνει μεταξύ άλλων τη σχολειοποίηση του Νηπιαγωγείου και την αύξηση του αριθμού μαθητών/εκπαιδευτικό
Τώρα, προφανώς, έκρινε το ΥΠΑΙΘ, ότι είναι ο κατάλληλος χρόνος για να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο αντιεκπαιδευτικό, χωρίς αντιδράσεις, λόγω των περιοριστικών μέτρων. Με κλειστά τα σχολεία και παρά την αντίθεση Συλλόγων Εκπαιδευτικών ,της ΔΟΕ και της Συνόδου των Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών η Υπουργός Παιδείας αποφάσισε μεταξύ άλλων και την εισαγωγή θεματικών ενοτήτων στο Νηπιαγωγείο.
Αγνοώντας τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας του Νηπιαγωγείου προχωρά στην εισαγωγή θεματικών ενοτήτων καταπατώντας βασικές αρχές, που είναι η γνώση διαμέσου του παιχνιδιού με μεικτές ηλικίες παιδιών και οργάνωσης της διδασκαλίας σε κέντρα ενδιαφέροντος υπό την μορφή σχεδίων εργασίας, project και διαθεματικών δραστηριοτήτων. Το νηπιαγωγείο βαδίζει προς΄΄σχολειοποίηση΄.΄Οι ξεχωριστές θεματικές ενότητες έρχονται σε αντίθεση με τις ιδιαίτερες ανάγκες και ικανότητες αυτής της ηλικίας που “επιβάλλουν ” την ολιστική προσέγγιση της γνώσης και την παροχή αυτής με βιωματικό τρόπο.
Αν πραγματικά το ΥΠΑΙΘ, επιθυμούσε ποιότητα στην παρεχόμενη δημόσια προσχολική εκπαίδευση προς όφελος των παιδιών, θα προχωρούσε σε στελέχωση των δημόσιων νηπιαγωγείων με προσωπικό, νηπιαγωγούς, ειδικούς νηπιαγωγούς, ψυχολόγους, τραπεζοκόμους για τα ολοήμερα τμήματα , υπαλλήλους καθαριότητας και υλικοτεχνικό εξοπλισμό.
Αν επιθυμούσε να βελτιώσει ουσιαστικά τα δημόσια νηπιαγωγεία, όφειλε να τους παράσχει κατάλληλα κτίρια, να μειώσει τον αριθμό μαθητών ανά νηπιαγωγό/δάσκαλο (και όχι να αυξήσει δραματικά τον αριθμό των μαθητών ανά εκπαιδευτικό– όπως κάνει ) και να φροντίσει και για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών λειτουργών.
Στηρίξτε το ελληνικό δημόσιο νηπιαγωγείο με προγράμματα σπουδών προσαρμοσμένα στις ιδιαιτερότητές του και καλύψτε οικονομικά τις αυξημένες τα τελευταία χρόνια ανάγκες του.
Είναι απαράδεκτο αυτό που γίνεται. Επιπλέον δείχνει άγνοια στα τεκταινόμενα του νηπιαγωγείου και στις πραγματικές ανάγκες των μικρών παιδιών.
Το Υπουργείο Παιδείας έχει χρέος να σεβαστεί τους θεσμοθετημένους, εδώ και πολλές δεκαετίες, κανόνες του δημοκρατικού διαλόγου και να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, με αρνητικό πρόσημο, που καταδεικνύουν περιφρόνηση προς τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, την κοινωνία και να μην προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου.