ΠΩΣ ΕΠΙΒΙΩΝΟΥΝ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΣΕΞ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ;

Σε μια εποχή που η ανθρώπινη επαφή έχει μπει σε αυστηρή καραντίνα, οι εργάτριες του σεξ πασχίζουν να βγάλουν τα προς το ζην. Μια γρήγορη σύνδεση στο internet και ένας υπολογιστής με κάμερα, βοηθάει κάπως την κατάσταση.

Οι περισσότεροι επαγγελματίες του σεξ συναντούν τους πελάτες τους δια ζώσης. Γι’ αυτές ο κορωνοϊός ισοδυναμεί με οικονομική καταστροφή.

«Ο ιός είναι μια καταστροφή για τις επιχειρήσεις που απαιτούν απευθείας επαφή με τον πελάτη – η πορνεία δεν διαφέρει σε αυτό», λέει στο BBC η Goddess Cleo, μια ντομινατρίξ από το Λονδίνο.

«Το μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός μου προέρχεται από συναντήσεις και εκδηλώσεις πρόσωπο με πρόσωπο. [Συνήθως] βγάζω λίγα χρήματα από online δραστηριότητα».

Όπως όμως πολλοί ακόμη, η Cleo έστρεψε το ενδιαφέρον της στα ψηφιακά μέσα όταν τέθηκε σε εφαρμογή το lockdown.

Η online ντομινατρίξ Eva de Vil λέει: «Υπάρχουν πολλά νέα κορίτσια που μπαίνουν σε αυτή τη σκηνή πλέον – ή είναι offline εργάτριες του σεξ που έρχονται online για να ενισχύσουν το εισόδημά τους».

Η Eva παρατηρεί τον τελευταίο καιρό μια αυξημένη ανάγκη των πελατών της για κλιπς με παιχνιδια ρόλων εν μέσω απομόνωσης – βίντεο on demand, όχι ζωντανές μαγνητοσκοπήσεις.

«Για κορίτσια σαν εμένα, που εργάζονται με μια κάμερα μπροστά τους, δεν είναι δύσκολο να προσαρμοστούν στον κορωνοϊό. Έχουμε συνηθίσει να δουλεύουμε online και από το σπίτι», τονίζει.

Όχι τόσο εύκολα

Ωστόσο για πολλές επαγγελματίες του σεξ που έχουν συνηθίσει να συναντούν τους πελάτες, η online μετάβαση δεν είναι μια απλή λύση.

«Δεν είναι μόνο να δείξεις λίγη ρώγα και να κερδίσεις λίγα χρώματα», έγραψε στο Twitter η Gracey από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Παίρνει πολύ καιρό να κερδίσεις ένα κοινό που να σε ακολουθεί και ακόμη περισσότερο [για αυτούς] να αγοράσουν το περιεχόμενό σου.

Η χρήση μιας online πλατφόρμας σημαίνει παραχώρηση σε αυτήν ενός μέρους των εσόδων.

Επιπλέον χρειάζεται να επενδύσεις τον εξοπλισμό, ο οποίο περιλαμβάνει «τρίποδο, φωτισμός που διαμορφώνεται ανάλογα, ερωτικά παιχνίδια κλπ.», ενώ η απόκτησή τους δεν είναι και τόσο εύκολη εν μέσω του lockdown.

«Είναι απίστευτο πόση προσπάθεια απαιτεί αυτή η αγορά», λέει η Gracey. «Δεν είμαι αρκετά θαρραλέα ώστε να γδυθώ online και να δεχθώ κριτική. Η συναισθηματική δουλειά που απαιτεί για να σταθείς μπροστά στην κάμερα είναι εξωπραγματική – να τσατάρεις συνεχώς, να προσπαθείς να είσαι ο εαυτός σου και να είσαι ευχάριστη».

Είναι πολύ πιο δύσκολο να διατηρήσεις την ανωνυμία σου online ενώ το περιεχόμενο των βίντεο μπορεί εύκολα να κλαπεί.

Η Lizzy, επαγγελματίας του σεξ από τη Βρετανία, λέει ότι η έκθεση στην κάμερα έχει γίνει ακόμη πιο ανταγωνιστική από το ξέσπασμα της πανδημίας και μετά. Σε αυτό συμφωνούν τα στοιχεία από τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες του είδους.

Ο Max Bennett, εκπρόσωπος της ιστοσελίδας Stripchat, όπου το κοινό πληρώνει για να παρακολουθήσει σεξ σε livestream λέει: «Οι επαγγελματίες μεταπηδούν στις livecams καθώς οι παραδοσιακές αγοράς έχουν εν πολλοίς κλείσει».

Η livestreaming αμερικανική ιστοσελίδα Chaturbate ανέφερε αύξηση 75% στους sex workers που γράφτηκαν στην ιστοσελίδα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας – αύξηση ταχύτερη από το ποσοστό της αύξησης των χρηστών.

«Έχουμε παρατηρήσει αλλαγές στην επισκεψιμότητα από όλον τον πλανήτη, ιδιαίτερα από περιοχές που βρίσκονται σε lockdown» λέει ο Max. «Γι’ αυτούς που μένουν μόνοι τους είναι πιο εύκολο, αλλά για όσους έχουν συγκατοίκους ή μένουν με την οικογένειά τους, μπορεί να γίνει πιο περίπλοκο».

Για να κερδίσουν την προσοχή των θεατών, κάποιες επαγγελματίες του σεξ παίρνουν ειδικά μέτρα. «Έχω δει αρκετά κορίτσια να προσφέρουν εκπτώσεις», λέει η Eva. «Υπάρχει ευαισθησία στο γεγονός ότι το εισόδημα των πελατών έχει πέσει, αν και δεν βλέπω ακόμη κάποιο σημάδι μειωμένης κατανάλωσης».

Όμως και οι ίδιες οι ιστοσελίδες ερωτικού περιεχομένου λαμβάνουν τα μέτρα τους.

To StripChat, για παράδειγμα, δίνει εκατοντάδες δωρεάν μάρκες σε νέους πελάτες παγκοσμίως, αρκετές για κάθε δικαιούχο να πληρώσει έναν ιδιωτικό σεξουαλικό εργαζόμενο διάρκειας 10 λεπτών.

«Λειτουργώντας ως κεντρική τράπεζα, μπορούμε να αυξήσουμε την προσφορά χρήματος και να βοηθήσουμε το νέο κύμα γυναικών να επιζήσουν κατά την κρίση», λέει ο Max.

«Επίσης, έχουμε διπλασιάσει τις πληρωμές μας στα μοντέλα μας από την Ιταλία».

«Ως κοινωνικό δίκτυο άνω των 60 εκατομμυρίων ανθρώπων το μήνα, έχουμε μια τεράστια πλατφόρμα που [βοηθάειι] να κρατηθούν οι χρήστες της μακριά από τους δρόμους».

Καμία επιλογή
Για κάποιες εργάτριες του σεξ όμως, το κόστος και οι προκλήσεις για την online μετάβαση είναι ypeυψηλά. «Υπάρχουν ακόμη επαγγελματίες του σεξ που συναντούν από κοντά πελάτες, επειδή δεν έχουν άλλη επιλογή», λέει η Lizzy.

«To ότι κάποιος έχει να επιλέξει μεταξύ του να έχει αρκετά χρήματα για να ζήσει και να διακινδυνεύσει την υγεία του και των άλλων κατά τη διάρκεια μιας πανδημίας είναι γελοίο».

Κάποια υποστήριξη είναι διαθέσιμη σε αυτές τις γυναίκες.

Για παράδειγμα, το Butterfly – ένα δίκτυο υποστήριξης ασιατών και μεταναστών sex workers- δημοσίευσε έναν οδηγό Covid-19 που συνιστά σεξουαλικές στάσεις που ελαχιστοποιούν την επαφή πρόσωπο με πρόσωπο, μεταξύ άλλων προφυλάξεων.

Αλλά η φύση της βιομηχανίας καθιστά δύσκολο για τους εργαζομένους να αξιοποιήσουν κυβερνητικά προγράμματα για να αποζημιώσουν τους αυτοαπασχολούμενους για απώλεια εισοδήματος.

Η ίδια η πορνεία δεν είναι παράνομη στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία – αν και είναι παράνομο το επί πληρωμής σεξ στη Βόρεια Ιρλανδία – αλλά η πληρωμή γίναι συχνά με μετρητά και έτσι δεν καταγράφεται.

Σύμφωνα με το δίκτυο υποστήριξης, πολλές επαγγελματίες του σεξ είναι ανύπαντρες μητέρες που έχουν ήδη γίνει φτωχότερες εξαιτίας των μέτρων λιτότητας – και ο κορωνοϊός τώρα επιδεινώνει την κατάστασή τους.

Με αυτές τις ανησυχίες, εκατοντάδες online πρωτοβουλίες έχουν αναδυθεί σε όλο τον κόσμο, αναμεσά τους μια πρωτοβουλία που συγκεντρώνει χρήματα για τη στήριξη 234 sex workers που έχουν ανάγκη.

Η μακροπρόθεσμη λύση, ωστόσο, είναι μια καλύτερη κυβερνητική στήριξη για εργαζόμενους σεξ, λέει η Goddess Cleo.

«Όταν η σεξουαλική εργασία αντιμετωπιστεί ως πραγματική δουλειά και προστατεύεται πλήρως, οι εργαζόμενοι σεξ θα έχουν πρόσβαση στα ίδια ανθρώπινα δικαιώματα όπως και κάθε άλλος εργαζόμενος», λέει.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ