ΣΠΡΕΪ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΑΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΣΤΟ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ

Ερευνητές σε ένα πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ υποστηρίζουν ότι παρασκεύασαν ένα αντιικό σπρέι επίστρωσης, το οποίο μπορεί να παρέχει “σημαντική” προστασία κατά των βακτηρίων και των ιών, όπως ο κορονοϊός, για 90 ημέρες.

Το σπρέι επίστρωσης, με την ονομασία MAP-1, χρειάστηκε δέκα χρόνια για να παρασκευαστεί και μπορεί να ψεκάζεται σε επιφάνειες οι οποίες χρησιμοποιούνται συχνά από το κοινό, όπως τα κουμπιά των ανελκυστήρων και οι κουπαστές της σκάλας, ανακοίνωσαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας του Χονγκ Κονγκ (HKUST).

“Αυτά τα μέρη αγγίζονται συχνά και ταυτόχρονα λειτουργούν ως ένα πολύ αποτελεσματικό μέσο μετάδοσης ασθενειών”, δήλωσε ο βοηθός καθηγητή Τζόζεφ Κουάν, ένας από τους επικεφαλής των ερευνητών που παρασκεύασαν αυτό το προίον.

Η επίστρωση που σχηματίζεται μετά τον ψεκασμό του σπρέι περιέχει εκατομμύρια νανοκάψουλες με απολυμαντικά, τα οποία σύμφωνα με τον Κουάν, παραμένουν αποτελεσματικά στην εξόντωση των βακτηρίων και των ιών ακόμη και αφού στεγνώσει η επικάλυψη.

Σε αντίθεση με τις κοινές μεθόδους απολύμανσης, όπως είναι η αραιωμένη χλωρίνη και η αλκοόλη, το MAP-1 είναι επιπλέον ενισχυμένο με πολυμερή που είναι ευαίσθητα στην θερμότητα και τα οποία περιλαμβάνουν και απελευθερώνουν απολυμαντικά με την ανθρώπινη επαφή, εξήγησε ο Κουάν.

Επιπλέον οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι το προϊόν αυτό δεν είναι τοξικό και είναι ασφαλές για το δέρμα και για το περιβάλλον.

Έπειτα από κλινικές δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν φέτος σε ένα νοσοκομείο του Χονγκ Κονγκ και σε έναν οίκο ευγηρίας, το προϊόν διατέθηκε για εμπορική εκμετάλλευση από την Germagic, μια μονάδα του βιομηχανικού εταίρου του πανεπιστημίου Chiaphua Industries Ltd.

Έλαβε έγκριση για χρήση από τους καταναλωτές τον Φεβρουάριο και τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η διάθεσή του στα καταστήματα του Χονγκ Κονγκ.

Με τη βοήθεια μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης της περιοχής, το σπρέι χρησιμοποιήθηκε ήδη σε σπίτια τουλάχιστον χιλίων οικογενειών με χαμηλό εισόδημα στο Χονγκ Κονγκ.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, εμπορικά κέντρα, σχολεία και χώροι άθλησης στην πρώην βρετανική αποικία έχουν προμηθευτεί το προίόν.

Το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε χθες ότι δεν υπάρχουν νέα κρούσματα του κοροναϊού. Συνολικά έχει καταγράψει τέσσερις θανάτους από covid-19 και 1.038 κρούσματα κορονοϊού.

koutipandoras.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ