ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Εντονη διαμαρτυρία της  Π.Ο.Θ.Α. για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού

«Μία δυσάρεστη έκπληξη επιφύλασσε για τον χώρο του πολιτισμού το χτεσινό διάγγελμα του Πρωθυπουργού, την δήλωση ότι κρίνεται απίθανο να επιτραπούν μέσα στο καλοκαίρι τα φεστιβάλ και οι συναυλίες.

Η κυβέρνηση, που με τόση ευκολία εκμεταλλεύεται τον πολιτισμό για επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, αποδεικνύει για άλλη μια φορά την προχειρότητα και την αδιαφορία της για τον περίπλοκο αυτόν χώρο και τους ανθρώπους του. Τα φεστιβάλ και οι συναυλίες, που γίνονται κάθε χρόνο σε κάθε γωνιά της χώρας μας, δεν είναι μόνο το κύριο αντικείμενο εργασίας ενός ολόκληρου κλάδου που καταδικάζεται έτσι στην αδράνεια και την ανεργία. Αποτελούν και ζωτικά κομμάτια των τοπικών κοινωνιών, βοηθούν στην ψυχαγωγία του κόσμου και συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Τα περισσότερα γίνονται σε ανοιχτούς χώρους και με έναν καλό σχεδιασμό θα μπορούσαν να αποδειχτούν ταυτόχρονα ασφαλή και ευεργετικά για τις περιοχές στις οποίες διοργανώνονται.

Η εξαγγελία αυτή αποδεικνύει την άγνοια και την αδιαφορία με την οποία η κυβέρνηση και ιδιαίτερα το Υπουργείο πολιτισμού αντιμετώπισε τον κλάδο μας σε όλη την περίοδο της κρίσης. Για πολλοστή φορά καλούμε την ηγεσία του Υπουργείου να μιλήσει με τους ανθρώπους του χώρου, τα συνδικάτα τους, ώστε να γίνει ένας σχεδιασμός που θα διασφαλίζει την δημόσια υγεία, αλλά δεν θα καταδικάζει έναν ολόκληρο κλάδο σε καταστροφή.»

Σημείωση: 

Η Π.Ο.Θ.Ο είναι δευτεροβάθμια Ένωση Σωματείων των εργαζομένων στο θέαμα και ακρόαμα, ιδιαίτερα δε στο Θέατρο, Κινηματογράφο, Ραδιόφωνο, Τηλεόραση, Θέατρο Σκιών, Λυρικό Θέατρο, Μουσική, Χορό, Τραγούδι, με την επωνυμία “ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΕΑΜΑΤΟΣ – ΑΚΡΟΑΜΑΤΟΣ” (Π.Ο.Θ.Α.)

Ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ

«Για άλλη μια φορά ο Πολιτισμός και οι άνθρωποι του είναι αόρατοι για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας

Το χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού προκάλεσε σοκ και δέος στους ανθρώπους του καλλιτεχνικού χώρου, με την έλλειψη έστω και μίας απλής αναφοράς σε ότι σχετίζεται με τον Πολιτισμό και με την απουσία σχεδίου για την επόμενη μέρα.

Για άλλη μια φορά οι καλλιτέχνες και συνολικά οι εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού είναι αόρατοι. Ενώ προβλέπεται με περισσή βιασύνη το άνοιγμα των χώρων καλλωπισμού, οτιδήποτε σχετίζεται με την Τέχνη μένει ερμητικά κλειστό. Με εξαίρεση την αναφορά για λειτουργία των θερινών κινηματογράφων με πληρότητα 60%, όλες οι άλλες πολιτισμικές δραστηριότητες αναβάλλονται επ αόριστον. Φεστιβάλ, μουσικές συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις σε ανοιχτούς χώρους απαγορεύονται. Η Επίδαυρος θεωρείται πιο επικίνδυνη για την δημόσια υγεία από τα εμπορικά κέντρα.

Και αυτή τη τεράστια περιφρόνηση για τον πολιτισμό και την σημασία του για την κοινωνική συνοχή και την ανόρθωση του ηθικού της κοινωνίας, συνοδεύεται από τεράστια αδιαφορία για την επιβίωση χιλιάδων ανθρώπων. Ούτε μία αναφορά σε μέτρα στήριξης των καλλιτεχνών και συνολικά των εργαζόμενων στο χώρο των τεχνών, του θεάματος, του ακροάματος και της δημιουργικής οικονομίας. Κανένα σχέδιο για την επόμενη μέρα. Για τουλάχιστον έξι μήνες καταδικάζονται σε ανεργία όλα τα επαγγέλματα που βιοπορίζονται από αυτές τις δραστηριότητες και οι επιχειρήσεις του χώρου οδηγούνται σε καταστροφή.

Καλούμε άμεσα το υπουργείο Πολιτισμού να αναλάβει τις ευθύνες του και να προχωρήσει επιτέλους σε ένα σοβαρό και άμεσο σχεδιασμό για την επιστροφή του χώρου του Πολιτισμού στην κανονικότητα με όρους ασφάλειας για τους ίδιους τους εργαζόμενους και το κοινό.

Καλούμε άμεσα την κυβέρνηση να λάβει μέτρα στήριξης για όλους αυτούς τους ανθρώπους, πραγματικά και οριζόντια, ειδάλλως η Γέφυρα Ασφαλείας θα αποδειχθεί Γέφυρα των Στεναγμών.

documentonews.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ