ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟ ΔΩΡΑΚΙ ΤΩΝ 11 ΕΚ. € ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΚΑΙ ΗΜΕΤΕΡΑ ΜΜΕ

Ερώτηση και ΑΚΕ κατέθεσαν 76 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την αδιαφανή ανάθεση του έργου της προβολής των μηνυμάτων της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό σε κεντρικά μέσα ενημέρωσης έντυπα και ηλεκτρονικά με αποκλεισμό «ενοχλητικών» εφημερίδων και ιστοτόπων από τη διαφημιστική δαπάνη της εκστρατείας «Μένουμε Σπίτι».

Το θέμα αναμένεται να αναδειχθεί σήμερα στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ολομέλειας και της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, όπου και θα ζητηθούν απαντήσεις τόσο για τα κριτήρια κατανομής της πίτας όσο και για τα ποσά που πήρε το κάθε μέσο.
Στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ άλλων αναφέρουν πως σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που ψηφίστηκε η Προεδρία της Κυβέρνησης, κατά παρέκκλιση των κείμενων εθνικών διατάξεων, αναθέτει την παροχή υπηρεσιών επικοινωνίας και ενημέρωσης για την εκπόνηση σχεδίου για κάθε είδους εκστρατεία επικοινωνίας και ενημέρωσης των πολιτών και μάλιστα υπογραμμίζουν πως η συνολική δαπάνη της εκστρατείας ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα εξαιτίας της πανδημίας Covid-19 κατά τη Β’ Φάση δεν μπορεί να υπερβεί τα 11 εκατομμύρια ευρώ και αφορά σε έντυπα, ραδιοφωνικά, τηλεοπτικά και διαδικτυακά μέσα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθιστώντας την εκστρατεία αυτή ποσοτικά και ποιοτικά διαφορετική από την πρώτη φάση, καθώς καλύπτει επιπλέον ως προς τα ΜΜΕ τις εφημερίδες, διαδικτυακά μέσα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία δεν ήταν στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 31 της ΠΝΠ.
Ωστόσο τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πουθενά δεν προβλέπονται τα κριτήρια κατανομής της διαφημιστικής δαπάνης σε εφημερίδες και διαδικτυακούς τόπους (ιστοτόπους), καθιστώντας την αδιαφανή αυτή διαδικασία προσβλητική για την συνταγματικά κατοχυρωμένη ελευθερία του τύπου. Είναι μάλιστα, προκλητική και εμφανής η δυσμενής μεταχείριση εκείνων των εντύπων, τα οποία έχουν έντονο αντιπολιτευτικό περιεχόμενο.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κ. Στ. Πέτσα, με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή των εφημερίδων και των ιστοτόπων, που συμμετέχουν στη διαφημιστική δαπάνη της εκστρατείας «Μένουμε Σπίτι» και επιπλέον ζητούν να προσκομισθούν α) αντίγραφα όλων των εγγράφων σχετικά με τα κριτήρια και τη διαδικασία, που ακολουθήθηκε για την επιλογή των εφημερίδων, των ιστοτόπων και εν γένει όλων των έντυπων και ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης καθώς και β) ο πλήρης κατάλογος  των έντυπων, ραδιοτηλεοπτικών και διαδικτυακών μέσων μαζικής ενημέρωσης, στους οποίους χορηγήθηκε μέρος της διαφημιστικής δαπάνης της εκστρατείας «Μένουμε Σπίτι».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ