ΝΑ ΑΡΚΕΙ Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Ερώτηση του Μ. Χαρακόπουλου προς τον υπουργό Περιβάλλοντος Κ. Χατζηδάκη

Την ταχεία διεκπεραίωση των διαδικασιών επανασύνδεσης του ρεύματος σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις, μετά τη ρύθμιση των οφειλών στη ΔΕΗ, με την παράκαμψη της γραφειοκρατίας μέσω υπεύθυνης δήλωσης του αγρότη ότι θα καταθέσει τα απαραίτητα έγγραφα σε δεύτερο χρόνο, λόγω των μέτρων της πανδημίας του κορονοϊού, ζητά ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο Θεσσαλός πολιτικός σε ερώτησή του προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστή Χατζηδάκη σημειώνει ότι «τα μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού συνέπεσαν χρονικά με την έναρξη των καλλιεργητικών εργασιών. Το γεγονός αυτό δημιούργησε δυσκολίες στους αγρότες που, παρότι σεβάστηκαν τις οδηγίες της πολιτείας για την λήψη των αναγκαίων μέτρων, έπρεπε ταυτόχρονα να φροντίσουν για την έγκαιρη διεκπεραίωση των εργασιών στα χωράφια τους, για να μην πάει η χρονιά χαμένη. Αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα του αγροτικού επαγγέλματος, η κυβέρνηση και η διοίκηση της ΔΕΗ έδειξαν την απαραίτητη ευελιξία, και ανταποκρινόμενες θετικά στις προτροπές μας, προέβησαν σε ρυθμίσεις για το αγροτικό ρεύμα, αφού ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα στον κάμπο ήταν η επανασύνδεσή του σε αρδευτικές γεωτρήσεις.

Το γεγονός αυτό είχε θετικό αντίκτυπο στους αγρότες, οι οποίοι έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα για νέες ρυθμίσεις οφειλών, καθώς η άρδευση είναι θεμελιώδης ανάγκη αυτή την περίοδο. Ειδικότερα, ο χρόνος σποράς των εαρινών καλλιεργειών (καλαμποκιού, βαμβακιού κ.ά.) εξαρτάται από τη δυνατότητα άρδευσής τους αμέσως μετά από αυτή. Ωστόσο, το μαζικό ενδιαφέρον των αγροτών του κάμπου για ρύθμιση -που αποδεικνύει και την επιτυχία του εγχειρήματος για την παροχή διευκολύνσεων από τη ΔΕΗ- δημιουργεί και δυσκολίες που, όμως, μπορούν να αρθούν.

Όπως αναφέρουν αγρότες, τα γραφεία της ΔΕΗ μέχρι σήμερα είναι κλειστά και η επικοινωνία με τον αριθμό 11770 είναι δύσκολη -παρότι η διαδικασία έχει βελτιωθεί. Ιδιαίτερα, στις περιπτώσεις που η ρευματοδότηση ή η επανασύνδεση θα πρέπει να γίνει σε άλλο όνομα, απαιτούνται δικαιολογητικά που είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν, είτε λόγου του ιδιαίτερου φόρτου με αγροτικές εργασίες είτε εξαιτίας του μειωμένου προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες που τα χορηγούν. Όπως τονίζουν οι ενδιαφερόμενοι, η κατανόηση για τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων είναι δεδομένη, όμως το ζήτημα της άρδευσης δεν μπορεί να αναβληθεί. Έτσι, ζητούν, να ληφθεί μέριμνα από τη ΔΕΗ για να εξυπηρετούνται τάχιστα και, ταυτόχρονα, να υπάρξουν ευκολίες που να επιτρέπουν την άμεση επανασύνδεση του ρεύματος, με τον αγρότη να αναλαμβάνει εγγράφως με υπεύθυνη δήλωση την ευθύνη και την υποχρέωση να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά σε δεύτερο χρόνο».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακοπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό αν προτίθεται να εξετάσει άμεσα πρωτοβουλίες που θα διευκολύνουν τη γρήγορη διεκπεραίωση των διαδικασιών που απαιτούνται για την επανασύνδεση του ρεύματος σε παροχές αγροτικού ενδιαφέροντος.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ