ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΡΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΟΡΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ – ΥΓΙΕΙΝΗΣ και ΙΣΟΤΙΜΗΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ

Ανακοίνωση της Ενωσης Γονέων Μαθητών δήμου Λαρισαίων

Άνοιγμα των σχολείων σημαίνει ότι ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΡΗΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΟΡΟΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ – ΥΓΙΕΙΝΗΣ και ΙΣΟΤΙΜΗΣ ΜΟΡΦΩΤΙΚΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ.

Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας και πριν ακόμα κλείσουν τα σχολεία, ως Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων πήραμε πρωτοβουλίες για την προστασία της δημόσιας υγειάς, των μαθητών, των εκπαιδευτικών και της μείωσης του κινδύνου της διασποράς του ιού στην κοινότητα.
Ως Ένωση Γονέων Λάρισας είχαμε συναντηθεί με τον κ. Βούλγαρη (αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Εκπαιδευτικών Δράσεων) με αφορμή την εποχική γρίπη και εκθέσαμε τα άμεσα αιτήματά μας, τα οποία με τις εξελίξεις της πανδημίας covid-19 εμπλουτίστηκαν σε νεότερες ανακοινώσεις μας.

Τα αιτήματα μας αυτά παραμένουν εξίσου επίκαιρα και χρήζουν άμεσης ικανοποίησης με ευθύνη του Υπουργείου πριν φτάσουν ξανά οι μαθητές στις τάξεις.
• μέσα ατομικής υγιεινής με ευθύνη του κράτους και των σχολικών επιτροπών σε όλα τα σχολεία,
• Μόνιμες και επαρκείς προσλήψεις καθαριστριών για εργασία πλήρους ωραρίου στα σχολεία,
• τακτές απολυμάνσεις των σχολείων και μετά τη λειτουργία τους,
• πλήρης αποζημίωση όλων των γονιών για τις σχολικές εκδρομές που ακυρωθήκαν, κ.α. Οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας για επαναλειτουργία των σχολείων μας προβληματίζουν και οι ανησυχίες μας είναι πολλές γιατί βιώνουμε τα προβλήματα: έλλειψη καθαριότητας, ανεπαρκείς κτιριακές υποδομές, εκπαιδευτικά κενά.
Είμαστε ιδιαίτερα προβληματισμένοι με το δεύτερο κρούσμα του 8χρονου παιδιού στο Ομορφοχώρι Λάρισας, μετά το κρούσμα σε 6χρονο παιδί που είχε εντοπιστεί σε μαζική δειγματοληψία!
Τώρα είναι η ώρα οι Σύλλογοι Γονέων, αλλά και το ΔΣ της Ένωσης να μπούμε μπροστά και να διεκδικήσουμε.
Είμαστε το “μάτι” των γονιών σε κάθε σχολείο:
• ελέγχουμε τους όρους λειτουργίας των σχολείων και πως υλοποιούνται τα μετρά που εξήγγειλε το Υπουργείο
• ζητάμε συναντήσεις με Δημοτικές – Περιφερειακές Αρχές και με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης για τον έλεγχο της υλοποίησης των μέτρων
• προβάλλουμε τις διεκδικήσεις μας για τους όρους υγιεινής – ασφάλειας και ισότιμης δωρεάν μόρφωσης που πρέπει να παρέχει το σχολείο

Έχουμε πολλές απορίες σε σχέση με το πώς θα υλοποιηθούν οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τις ελάχιστες αποστάσεις εντός των αιθουσών. Σύμφωνα με αυτές, ακόμη και η απόσταση του 1,5 μέτρου ανάμεσα στους μαθητές αντιστοιχεί σε κυκλικό εμβαδόν περίπου 7 τ.μ.. Πόσοι λοιπόν μαθητές μπορούν να συγκεντρωθούν σε μια αίθουσα σύμφωνα με το εμβαδόν των αιθουσών στην ελληνική πραγματικότητα; Πχ για 10 μαθητές απαιτούνται αίθουσες 70 τ.μ.!

Για το άνοιγμα των σχολείων:
Πρωτεύον για εμάς είναι οι ΟΡΟΙ που θα ανοίξουν τα σχολεία. Με ευθύνη του Υπουργείου πρέπει να εξασφαλιστούν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις προκειμένου να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία χωρίς να μετακυλίεται το κόστος και η ευθύνη σε γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Αυτά είναι τα σοβαρά ζητήματα προτεραιότητας και όχι το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που εν μέσω πανδημίας, πέραν όλων των άλλων, προβλέπει και αύξηση των μαθητών στις αίθουσες.
Τα αιτήματα μας για το άνοιγμα των σχολείων:

• Με ευθύνη του κράτους τα σχολεία να πληρούν όλες τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας. Μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, μέσα προστασίας (πχ αλκοολούχα διαλύματα, απολυμάνσεις, μάσκες, γάντια, υλικά καθαριότητας), νοσηλευτικό προσωπικό και προσωπικό φύλαξης σε όλα τα σχολεία.
• Αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος ώστε να υπάρχει καθαριότητα κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου. Ειδικά τώρα με την πανδημία, φάνηκε η αναγκαιότητα για μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία καθ’ όλη τη λειτουργία τους. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας
• Να υπάρξει μέριμνα για την ισότιμη συμμετοχή των παιδιών στο σχολείο. Εφόσον ανοίξουν τα δημοτικά, ενίσχυση του ολοήμερου σχολείου για τους γονείς που εργάζονται και δεν μπορούν τα παιδιά να τα φυλάξουν οι παππούδες και οι γιαγιάδες.
• Να τηρηθούν όλοι οι όροι που να εξασφαλίζουν την υγιεινή και ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών κατά τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Να υπάρξει ειδική μέριμνα για την κάλυψη της ύλης που δεν διδάχθηκε όσο τα σχολεία έμειναν κλειστά. Αυτό απαιτεί σχεδιασμό για τη φετινή αλλά και την επόμενη σχολική χρονιά. Απαιτείται, πρώτα και κύρια, να μην υπάρξει ούτε ένα εκπαιδευτικό κενό με τη νέα χρονιά. Απαιτούμε, μαζικές προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών.
• Δωρεάν ηλεκτρονικά μέσα σε όλους τους μαθητές για να συνεχιστεί ισότιμα και απρόσκοπτα η τηλεκπαίδευση. Να ενισχυθεί η εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τους μαθητές του Δημοτικού που άλλον ένα μήνα θα παραμείνουν εκτός σχολείου.
• Ειδικά μέτρα για τη στήριξη των μαθητών των Ειδικών σχολείων που παραμένουν κλειστά (να λειτουργήσει γραμμή τηλεφωνικής υποστήριξης για τις οικογένειες με ΑΜΕΑ, να υπάρξει μέριμνα για δημιουργική απασχόληση των παιδιών αυτών από τους εκπαιδευτικούς τους, να λειτουργεί χώρος σε ανοιχτά δημοτικά γυμναστήρια και εκεί τηρουμένων των κανόνων υγιεινής και των αριθμητικών αναλογιών να υπάρχουν εκπαιδευτικοί (γυμναστές, εικαστικοί, μουσικοί κλπ) που να τα απασχολούν, υποστήριξη των παιδιών αυτών με προγράμματα ατομικής φυσιοθεραπείας, λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε μαθητή και ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους).
• Ειδικά μέτρα για ομαλή ψυχοκοινωνική μετάβαση των μαθητών στην εκπαιδευτική μορφωτική διαδικασία. Χρειάζεται να βοηθηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν ότι δεν έκαναν διακοπές, αλλά απότομα διακόπηκε και άλλαξε η καθημερινότητα τους. Χρειάζεται να στηριχτούν ολόπλευρα οι μαθητές, ειδικά οι μαθητές που βλέπουν να αλλάζει απότομα και η ζωή όλης της οικογένεια από τις συνέπειες της πανδημίας (απολύσεις, μειωμένο εισόδημα). Είναι ευθύνη του κράτους να αντιμετωπιστούν ζητήματα ψυχοκοινωνικής στήριξης των μαθητών (σχολικοί ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί). Προσλήψεις σχολιάτρων που να ελέγχουν την υγεία των μαθητών.
• Σχολικά κτίρια που να πληρούν τις συνθήκες υγιεινής για μαθητές και εκπαιδευτικούς αλλά και τις συνθήκες ασφαλείας. Το κτιριακό πρόβλημα παραμένει υψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεων μας και συνδέεται άμεσα και με τα μετρά συνωστισμού μπροστά στην έξαρση του ίου τη νέα χρονιά, όταν για παράδειγμα, σε μια τάξη στοιβάζονται 25-27 μαθητές λόγω έλλειψης σχολικών κτιρίων και εκπαιδευτικών. Όταν στην προσχολική αγωγή, ήδη πριν την πανδημία το πρόβλημα ήταν οξυμένο.
• Δωρεάν αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα στα σχολεία, δωρεάν προγράμματα δημιουργικής καλοκαιρινής απασχόλησης, πρόβλεψη για δωρεάν κατασκηνώσεις για τους μαθητές που λόγω των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας δε θα πάνε διακοπές.
• Στην άδεια ειδικού σκοπού που πήραν οι γονείς να μην χρεωθεί καμία ημέρα από την κανονική τους άδεια. Για παράδειγμα, οι γονείς μαθητών του Δημοτικού που κάνουν χρήση άδειας ειδικού σκοπού από 11 Μάρτη έως 1 Ιούνη έχουν ήδη ξοδέψει 15 ήμερες από την κανονική τους άδεια.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com