ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΟΥ Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

Ζήτησε λύση για τους Δασικούς Χάρτες, μίλησε για “μισό βήμα” αναφορικά με τα Καστανοπερίβολα και κατέθεσε προτάσεις για lift στον Κίσσαβο, δάσωση γαιών, φωτοβολταϊκά πολυτέκνων και ρύπανση Τιταρήσιου

«Σήμερα, περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαία η επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον. Ευημερία με οικολογικό πρόσημο όπως είπε νωρίτερα ο πρωθυπουργός. Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η πρωτοβουλία του υπουργείου Περιβάλλοντος».

Με αυτά τα λόγια ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος ξεκίνησε ην ομιλία του επί των άρθρων του νομοσχεδίου για τον «Εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας».

Ο Θεσσαλός πολιτικός εστίασε στα προβλήματα των αγροτών με τους δασικούς χάρτες, το ιδιοκτησιακό καθεστώς στα καστανοπερίβολα, την επαναλειτουργία συρόμενου lift στον Κίσσαβο, το ζήτημα της δάσωσης γαιών, τα αγροτικά φωτοβολταϊκά και τη ρύπανση των υδάτων του Τιταρήσιου, καταθέτοντας τροπολογίες και νομοτεχνικές βελτιώσεις.

Κίνδυνος για επιδοτήσεις

Για τους δασικούς χάρτες υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο δίνει λύση στα τεράστια προβλήματα που προέκυψαν από την προχειρότητα στην κύρωσή τους αναφέροντας ως χαρακτηριστική την «περίπτωση αγροτών σε χωριά των Φαρσάλων, όπως ο Αγ. Κωνσταντίνος, η Καλλιθέα, τα Πυργάκια, που έχουν χάσει για δεύτερο συνεχόμενο έτος τις κοινοτικές ενισχύσεις. Και μάλιστα κινδύνευαν αν δεν άλλαζε ο νόμος να τις απολέσουν οριστικά επειδή τα χωράφια τους φαίνονται ως χορτολίβαδα ή δασικές εκτάσεις στο δασικό χάρτη, παρότι διαθέτουν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι περιήλθαν στην κατοχή τους ως αγροί, μετά από διανομή το 1929».

Καστανοπερίβολα

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος χαιρέτησε τη ρύθμιση για το ιδιοκτησιακό καθεστώς στα καστανοπερίβολα που αίρει τον περιορισμό του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη «που δεν πρέπει, όμως, να μείνει μισό βήμα». Επισήμανε ότι «η πολυετής οικονομική κρίση ήταν η κύρια αιτία της απώλειας της ιδιότητας του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη για τους ανθρώπους των φτωχών ημιορεινών και ορεινών περιοχών που ασχολούνται με την καστανοκαλλιέργεια» και ζήτησε «να υπάρξει πρόβλεψη για να επανέλθουν σε ισχύ και τα προβληματικά παραχωρητήρια ή αυτά που έχουν τυχόν ανακληθεί λόγω της απώλειας της ιδιότητας του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη. Και βεβαίως να υπάρχει η δυνατότητα μεταβίβασής τους στα παιδιά τους ανεξάρτητα αν είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες». Χαρακτήρισε, επίσης, «θετική τη διευκόλυνση της καταβολής του τιμήματος χρήσης σε ετήσιες δόσεις με την κατατεθείσα τροπολογία. Προκειμένου, όμως να συνεχιστεί ανεμπόδιστα η παραγωγική διαδικασία, αίτημα των συνεταιρισμών του Κισσάβου είναι να μειωθεί το αντίτιμο στην παραχώρηση χρήσης της δενδροκομικής εκμετάλλευσης και κυρίως να προτάσσονται στη σειρά προτίμησης, όσοι αποδεικνύουν με δηλώσεις καλλιέργειας, πληρωμή εισφορών ΕΛΓΑ, ότι καλλιεργούν επί σειρά ετών τους καστανεώνες και είναι μόνιμοι κάτοικοι του νομού που ανήκει το καστανοτεμάχιο. Εύλογα, επίσης ,ζητούν να υπάρξουν προβλέψεις ώστε να επιτρέπονται κατασκευές που εξυπηρετούν την δενδροκομική εκμετάλλευση των καστανοτεμαχίων όπως δεξαμενές νερού, μετρητές της ΔΕΗ». Και κατέθεσε σχετικές νομοτεχνικές βελτιώσεις.

Lift στον Κίσσαβο

Ο Κυβερνητικός βουλευτής υποστήριξε ότι «προς την κατεύθυνση της ήπιας ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον κινείται και η πρόταση για την επανατοποθέτηση και λειτουργία του παλαιού συρόμενου lift (σχοινοσιδηρόδροµου), πλησίον του καταφυγίου του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Λάρισας στον ορεινό όγκο του Κισσάβου. Οι ρυθμίσεις που ενδιαφέρουν τον Ορειβατικό της Λάρισας και τον Δήμο Τεμπών έχουν τεθεί υπόψη των συνεργατών σας, ώστε να μπορεί να διεκπεραιωθεί η διαδικασία αδειοδότησης, µε σκοπό την λειτουργία του για τους μικρούς αθλητές και αθλήτριες του συλλόγου». Κατέθεσε, μάλιστα, στα πρακτικά τη σχετική διατύπωση εν είδη νομοτεχνικής βελτίωσης καθώς και τεχνική έκθεση του Ορειβατικού Συλλόγου Λάρισας.

Φωτοβολταϊκά Πολυτέκνων

Ζήτησε να γίνει δεκτή η τροπολογία «για τη δυνατότητα ανάπτυξης νέων Υποσταθμών Υψηλής Τάσης και από σταθμούς ΑΠΕ με πρωτοβουλία των παραγωγών, καθώς οι Υποσταθμοί Διανομής και τα δίκτυα Μέσης Τάσης έχουν κορεστεί και δεν είναι εφικτή η σύνδεση νέων σταθμών ΑΠΕ». Επιπλέον, κάλεσε τον υπουργό Περιβάλλοντος «μετά και την αύξηση της τιμής ρεύματος από τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, σε επόμενη νομοθετική ρύθμιση να δείτε θετικά την παροχή ευνοϊκών κινήτρων σε πολύτεκνους αγρότες για την εγκατάσταση αγροτικών φωτοβολταϊκών. Η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στους αγρότες είναι σημαντική, καθώς τους δίνει μεγαλύτερη ενεργειακή αυτάρκεια, πολύτιμη για να μειωθεί το υψηλό κόστος παραγωγής».

Επιστροφή ενισχύσεων για τη Δάσωση Γαιών

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος χαρακτήρισε «παρεμφερή με τους δασικούς χάρτες την ταλαιπωρία με το πρόγραμμα δάσωσης γεωργικών γαιών που παρείχε περιβαλλοντικά οφέλη, δίνοντας τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να φυτέψουν εκτάσεις με δένδρα με αντάλλαγμα κοινοτική ενίσχυση. Το πρόγραμμα αποδείχθηκε προβληματικό καθώς ήταν πρακτικά αδύνατο να υπάρξει η πυκνότητα δένδρων που προέβλεπε ανά στρέμμα. Με έναν αγώνα δρόμου λίγο πριν τις εκλογές του 2015 το λύσαμε με την ΚΥΑ 800/2015. Ωστόσο, είναι εκτεθειμένοι όσοι είχαν ελεγχθεί και οδηγηθεί σε απένταξη πριν την έκδοσή της, και σήμερα καλούνται να επιστρέψουν το σύνολο των ενισχύσεων που ελάμβαναν για όσα χρόνια ήταν στο πρόγραμμα». Όπως είπε με έμφαση «πρόκειται για ανθρώπινα δράματα» γι αυτό και κατέθεσε στα πρακτικά «εν είδη τροπολογίας τη ρύθμιση που θα επέλυε οριστικά και αμετάκλητα μια εκκρεμότητα που έχει γίνει βρόγχος για πολλούς συμπολίτες μας».

Τυρόγαλα στον Τιταρήσιο

Τέλος κάλεσε τον Κωστή Χατζηδάκη να επισπεύσει «την αλλαγή του διάτρητου θεσμικού πλαισίου για τη μόλυνση των υδάτων στα ποτάμια μας. Οι απαντήσεις που έλαβα σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις μου για την μόλυνση στον Τιταρήσιο ποταμό, από απόβλητα επιχειρήσεων, όπως τυρόγαλα, που προκάλεσε τις διαμαρτυρίες των κατοίκων που ζούνε στην περιοχή του Τυρνάβου και στα χωριά της Ποταμιάς απ’ όπου διέρχεται το ποτάμι, αποδεικνύουν ότι κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας. Είναι χαρακτηριστική η απάντηση που μου κοινοποιήσατε, του Τμήματος Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Θεσσαλίας, που αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι “δεν υφίσταται συγκεκριμένο μοντέλο υποβολής προστίμου με αποτέλεσμα οι κρίσεις να γίνονται υποκειμενικά”, επαναλαμβάνω υποκειμενικά! Αντιλαμβάνεστε τι αλισβερίσι και τι διαπλοκή μπορεί να αναπτυχθεί σε τοπικό επίπεδο αν υπάρχουν δημόσιοι λειτουργοί χωρίς υψηλό αίσθημα ευθύνης».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ