ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΖΕΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ, ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ!

ΣΥΝ.Ε.Κ. ΛΑΡΙΣΑΣΝΑ ΒΑΛΟΥΜΕ ΦΡΑΓΜΟ ΣΤΑ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Η  απόφαση της Κυβέρνησης για επιστροφή όλων των τάξεων του Λυκείου και των Γυμνασίων και, ενώ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες αναστέλλεται η λειτουργία των σχολείων μέχρι τη νέα σχολική χρονιά, στοχεύει μόνο στον εντυπωσιασμό αφελών τηλεθεατών, εξαπατά την κοινωνία και δείχνει πως η Κυβέρνηση δεν έχει ως πρώτη προτεραιότητα την υγεία των πολιτών και την εκπαίδευση των μαθητών.

Είμαστε αντίθετοι σε αυτή την απόφαση, καθώς:

  • Δεν λαμβάνεται κανένα μέτρο για έλεγχο πιθανών κρουσμάτων μεταξύ των μαθητών και των εκπαιδευτικών ούτε προβλέπεται η διενέργεια και προληπτικών διαγνωστικών τεστ.
  • Δεν μπορεί με το υπάρχον προσωπικό να διασφαλιστεί η καθαριότητα που επιβάλλεται από όλα τα πρωτόκολλα για την πρόληψη και την αποφυγή της μόλυνσης από τον ιό.
  • Απουσιάζει η ειδική ενημέρωση προς τους εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς για τη διαχείριση της κατάστασης και την τήρηση των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας εντός των σχολείων και των ΜΜΜ
  • Δεν μπορεί να θεωρείται προαιρετική η χρήση μάσκας στο σχολείο, όπου ο συνωστισμός είναι αναπόφευκτος ακόμη και στα διαλείμματα, ούτε να απαιτείται οι οικογένειες και οι εκπαιδευτικοί να αναλάβουν μια τόσο μεγάλη, όπως κατάληξε να είναι, δαπάνη.
  • Τα γραφεία των καθηγητών (τα οποία δεν αναφέρει κανείς από τους κυβερνώντες) είναι στην πλειοψηφία τους ακατάλληλα να φιλοξενήσουν τους εκπαιδευτικούς και ταυτόχρονα να τηρηθούν οι αναγκαίες αποστάσεις.
  • Με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο δεν καλύπτονται οι αναπληρωτές με την άδεια ειδικού σκοπού. Παράλληλα πολλοί εκπαιδευτικοί αλλά και συγγενικά τους πρόσωπα με υποκείμενα νοσήματα  δεν περιλαμβάνονται στη λίστα ειδικών νοσημάτων και συνεπώς μένουν ακάλυπτοι!
  • Είναι αδύνατη στην πλειονότητα των σχολείων η τήρηση του 1,5 μέτρου απόστασης ασφαλείας, ακόμα και με τον χωρισμό των τμημάτων στα δύο, ώστε να γίνει το εκ περιτροπής μάθημα, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις  δεν μπορούν να τηρηθούν ούτε οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής!
  • Διακυβεύεται η ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων, καθώς η επιστροφή όλων των τάξεων της δευτεροβάθμιας στο σχολείο αυξάνει τις πιθανότητες αναζωπύρωσης των κρουσμάτων στον σχολικό πληθυσμό.
  • Δεν υπάρχει σοβαρό εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό επίδικο (εκτός της Γ΄ Λυκείου), αφού θα γίνουν μαθήματα μόνο δέκα ημερών.

Η κυβέρνηση έχει εξαπολύσει επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών!

Επαναφέρει την εσωτερική και εξωτερική τιμωρητική αξιολόγηση για σχολεία και εκπαιδευτικούς με στόχο την κατηγοριοποίηση των σχολείων, την ένταση του ανταγωνισμού και τελικά τη χειραγώγηση και τον έλεγχο των εκπαιδευτικών.

Επανέρχεται, η ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών αρχικά για τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, που συνδέεται με την υπηρεσιακή και την επαγγελματική τους εξέλιξη και φανερώνει το δρόμο που θα ακολουθήσει για όλους τους εκπαιδευτικούς από τον Σεπτέμβρη του 2021.

Για τους αναπληρωτές, επιχειρεί δυσμενείς αλλαγές στις εργασιακές τους σχέσεις μέσω της αύξησης των ετών ποινής όταν δεν αναλαμβάνουν υπηρεσία. Αυτή είναι η έμπρακτη απόδειξη αναγνώρισης και σεβασμού που δείχνει η κυβέρνηση στους εκπαιδευτικούς.

Οι εκπαιδευτικοί θα βάλουμε φραγμό στα αντιδραστικά σχέδια υπουργείου – κυβέρνησης! Το κάναμε στο παρελθόν, αυτό θα κάνουμε και τώρα!

Κυβέρνηση – Υπουργείο Παιδείας παίρνουν θέση ενάντια στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών!

Με το νομοσχέδιο – αίσχος  μετατρέπουν το σχολείο σε ένα απέραντο εξεταστικό κέντρο, αυξάνοντας τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα σε όλες τις τάξεις, επαναφέρουν την τράπεζα θεμάτων  που θα οδηγήσει σε αύξηση της μαθητικής διαρροής και σε ανάγκη προσφυγής στα φροντιστήρια σε μια περίοδο ακραίας οικονομικής δυσκολίας για τις οικογένειες, επαναφέρουν την αυστηροποίηση των μαθητικών ποινών, δίνοντας βάρος στην τιμωρία και όχι την πρόληψη και την παιδαγωγική διαδικασία, καθώς και το αντιπαιδαγωγικό μέτρο της αναγραφής της διαγωγής των μαθητών στους απολυτήριους τίτλους, που θα συνοδεύουν τους μαθητές σε όλη τους της ζωή.

Εμμένει στις ιδεοληψίες της περί «αριστείας» αυξάνοντας τον αριθμό των πρότυπων σχολείων δημιουργώντας συνειδητά και σκόπιμα,  σχολεία δύο κατηγοριών.

Διαλύουν ξανά την Επαγγελματική εκπαίδευση!

Διέλυσαν στο παρελθόν την επαγγελματική εκπαίδευση, καταργώντας 3 τομείς και 15 ειδικότητες των ΕΠΑΛ και θέτοντας σε διαθεσιμότητα 2500 εκπαιδευτικούς και τώρα σπεύδουν να συρρικνώσουν και πάλι τα επαγγελματικά λύκεια.

Το ηλικιακό αυτό όριο εγγραφής στα ημερήσια ΕΠΑΛ θα αποκλείσει από τη δημόσια εκπαίδευση δεκάδες χιλιάδες μαθητές, στερώντας τους την δυνατότητα επανένταξης στο εκπαιδευτικό σύστημα, σε όφελος και πάλι των ιδιωτικών ΙΕΚ και των υπό ίδρυση μεταγυμνασιακών Σχολών Κατάρτισης, όπως ήδη έχουν εξαγγείλει.

Δεδομένου ότι το 1/3 περίπου των φοιτούντων στα ΕΠΑΛ είναι ενήλικοι, η απαράδεκτη αυτή ρύθμιση θα οδηγήσει στην κατάργηση χιλιάδων τμημάτων ΕΠΑΛ ανά τη χώρα, θα επιφέρει άμεσα συγχωνεύσεις ή και καταργήσεις επαγγελματικών λυκείων, με τραγικές συνέπειες για το εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών, μονίμων και αναπληρωτών, που υπηρετούν σε αυτά, αφού θα χαθούν χιλιάδες οργανικές θέσεις. Ειδικά τα ημερήσια απογευματινά ΕΠΑΛ, στα οποία φοιτούν κυρίως ενήλικοι μαθητές, ουσιαστικά καταργούνται με την ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού.

Τι θα ακολουθήσει για τους εκπαιδευτικούς των ΕΠΑΛ μετά:

 

Φέρνουν τον «μεγάλο αδερφό» στα σχολεία!

Αρνούμαστε να δεχτούμε τη διεξαγωγή του μαθήματός μας σε ζωντανή αναμετάδοση, όχι μόνο γιατί παραβιάζει τις διατάξεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων εκπαιδευτικών και μαθητών μας, αλλά και  γιατί κάτι τέτοιο καταργεί την απαιτούμενη ελευθερία του εκπαιδευτικού στην τάξη του και δημιουργεί επικίνδυνες συνθήκες ελέγχου από οποιονδήποτε.

Η ΔΑΚΕ δούρειος ίππος της κυβέρνησης ΝΔ.

Παλιά της τέχνη.. κόσκινο. Με τοποθετήσεις που μόνο σκοπό έχουν να θολώσουν τα νερά! Δε ζητάνε απόσυρση του νομοσχεδίου, δεν τους πειράζουν οι φραγμοί που θέλει να βάλει η κυβέρνηση στη μόρφωση των μαθητών, δεν τους ενοχλούν τα σχολεία δύο κατηγοριών, οι οπισθοδρομικές, αναχρονιστικές ρυθμίσεις, η βάση του 10, το σχολείο – ατέλειωτο εξεταστικό κέντρο. Στην ουσία, δεν τους ενοχλεί ούτε η κατάπτυστη αξιολόγηση που ζήσαμε και που τώρα η κυβέρνηση επαναφέρει.

Είναι γνωστή η στάση τους από το παρελθόν. Και φροντίζουν να την επαναλάβουν! Όπως σε πρόσφατη κινητοποίηση που δήλωσαν πως διαφωνούν και για αυτό δε συμμετείχαν. Όπως σήμερα που από τη μια ψηφίζουν στην ΟΛΜΕ για 3 ωρη και καλούν τις ΕΛΜΕ να προκηρύξουν κι αυτές 3 ωρη στάση εργασίας και ταυτόχρονα τοπικά μας λένε πως δε χρειάζεται η ΕΛΜΕ να προκηρύξει 3 ωρη!

Δε θα επιτρέψουμε με την τακτική τους να παραλύσει το σωματείο. Ας μείνουν μόνο αυτοί χειροκροτητές των πιο αντιδραστικών και αντιπαιδαγωγικών σχεδίων που φέρνει η κυβέρνηση.

Τι να κάνουμε

  • Οι Σύλλογοι Διδασκόντων σε κάθε σχολείο να συνεδριάσουν, με όποιο τρόπο κρίνουν πρόσφορο και αφού καταγράψουν τους περιορισμούς του κάθε σχολείου στην τήρηση των μέτρων ασφαλείας (π.χ.  υποδομές, μικρές αίθουσες και γραφεία διδασκόντων κλπ.), να ενημερώσουν τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης για τα υφιστάμενα προβλήματα. Επίσης, οι Σύλλογοι Διδασκόντων να ενημερώσουν τους Συλλόγους Γονέων για τα προβλήματα αυτά.
  • H ΕΛΜΕ να ενημερώσει, αντίστοιχα, την Ένωση Γονέων για τα προβλήματα της κάθε περιοχής.
  • Κανένα σχολείο να μη συνεχίσει τη λειτουργία του, αν δεν λάβει επίσημη ενυπόγραφη απάντηση από τη ΔΔΕ που να διαβεβαιώνει ότι δε συντρέχει κανένας κίνδυνος για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τις οικογένειές τους από τη λειτουργία του σχολείου, παρά τις καταγεγραμμένες ελλείψεις.
  • Να απαιτήσουμε να ανασταλεί η απόφαση επαναλειτουργίας των σχολείων και σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε ότι θα προασπίσουμε το υπέρτατο αγαθό της υγείας της εκπαιδευτικής κοινότητας  με κάθε πρόσφορο μέτρο!
  • Ζητάμε να γίνει ΈΚΤΑΚΤΗ Γ.Σ. σε προαύλιο χώρο σχολείου, ώστε να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε τις από δω και πέρα δράσεις μας.
  • Να βαδίσουμε από κοινού με τους Συλλόγους Πρωτοβάθμιας, γονέων και το μαθητικό κίνημα.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ