ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΟΛΑ ΤΑ «ΥΠΟΠΤΑ» ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Επιτακτικό το αίτημα αποσυμφόρησης – Ανάγκη προσλήψεων στο κατάστημα

Με την αγωνία λόγω της πανδημίας ζουν καθημερινά έγκλειστοι και εργαζόμενοι των φυλακών Λάρισας, την ώρα που επιτακτικότερο παρά ποτέ είναι το αίτημα για αποσυμφόρηση στη δεύτερη σε αριθμό κρατουμένων φυλακή της χώρας, η οποία χρειάζεται και προσλήψεις προσωπικού, καθώς οι 120 υπάλληλοι δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών και τη σωστή λειτουργία του καταστήματος κράτησης.

Στο μέτωπο της πανδημίας, αρνητικά μέχρι σήμερα διαγνώστηκαν τα πάνω από δέκα ύποπτα κρούσματα που μεταφέρθηκαν από τη φυλακή Λάρισας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο από την ημέρα που κινητοποιήθηκε η χώρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ενώ μόλις χθες μεταφέρθηκαν τέσσερις έγκλειστοι, οι οποίοι διαγνώστηκαν αρνητικοί στον ιό covid-19.

Στο πλαίσιο των μέτρων ενάντια στην εξάπλωση του ιού διακόπηκε κάθε επαφή των έγκλειστων με επισκέπτες ή επαγγελματίες εκτός του Καταστήματος Κράτησης, ενώ παράλληλα ξεκίνησε τακτική θερμομέτρηση από υπαλλήλους της εξωτερικής και εσωτερικής φρουράς καθώς και από εθελοντές του παραρτήματος Λάρισας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και διαμορφώθηκαν τρεις χώροι καραντίνας, σε αντίστοιχες πτέρυγες φύλαξης κρατουμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την αδυναμία εξεύρεσης υγειονομικού υλικού το πρώτο δεκαήμερο, η φυλακή προμηθεύτηκε από το υπουργείο και την Περιφέρεια και διαθέτει χωρίς περιορισμούς σε προσωπικό και έγκλειστους μάσκες, αντισηπτικά και χλωρίνες για τον καθαρισμό των θαλάμων. Οι θάλαμοι απολυμάνθηκαν δύο φορές από ειδικό συνεργείο που ήρθε για τον σκοπό αυτό από την Αθήνα, ενώ τα συνεργεία καθαριότητας της φυλακής χλωριώνουν καθημερινά τους χώρους διαβίωσης των έγκλειστων.

Θα πρέπει τέλος να επισημανθεί πως άγνωστη παραμένει η τύχη σημαντικής ποσότητας μασκών (800) που παραδόθηκε από αλληλέγγυους στις φυλακές για τις ανάγκες των κρατουμένων, με έγκυρες πηγές να δηλώνουν στη σελίδα πως αγνοούν ακόμη και την ύπαρξή τους, την ώρα που οι ίδιοι οι αλληλέγγυοι επιμένουν πως αυτές παραδόθηκαν στο Κ.Κ ωστόσο δεν έφτασαν ποτέ στα χέρια των κρατουμένων για λόγους ασφαλείας.

Κρατούμενοι και σωφρονιστικοί υπάλληλοι θεωρούν πως εν όψει πιθανού κρούσματος ή έξαρσης της πανδημίας το ερχόμενο Φθινόπωρο, είναι αναγκαία η λήψη μονιμότερων μέτρων. Για την αποφυγή κρουσμάτων κορονοϊού στην υπερκορεσμένη φυλακή της Λάρισας, αλλά και για πιο ασφαλείς και υγιείς συνθήκες διαβίωσης προτείνεται η μείωση του αριθμού των κρατουμένων ανά θάλαμο και η αύξηση του αριθμού του προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες.

Σημειώνεται πως όπως σας έχει ενημερώσει το paidis.com οι 720 κρατούμενοι αναγκάζονται να μένουν σε θαλάμους των 8-10 ατόμων, ενώ δεν υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι χώροι, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως θάλαμοι καραντίνας.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν και οι εργαζόμενοι, καθώς οι 120 υπάλληλοι δεν επαρκούν με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί μέχρι σήμερα το σύστημα της εκ περιτροπής παρουσίας, όπως συμβαίνει σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες, ούτε να χορηγούνται άδειες ειδικού σκοπού σε υπαλλήλους που έχουν ανάγκη φύλαξης παιδιών και ευπαθών συγγενών τους.

Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός πως παρά τις εξαγγελίες καμία εξέλιξη δεν καταγράφεται όσον αφορά στην αποσυμφόρηση της φυλακής, με κρατούμενους, εργαζόμενους και τις οικογένειές τους να ζουν με την αγωνία για την εμφάνιση κρούσματος, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για όλους.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ