ΕΚΛΕΙΣΕ ΠΡΙΝ ΚΑΛΑ – ΚΑΛΑ ΑΝΟΙΞΕΙ Η ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΓΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΙΝΗΣΗΣ

Δεν πίστευαν στα αφτιά τους πολλοί επαγγελματίες και επιχειρηματίες που ζήτησαν τις τελευταίες ημέρες πληροφορίες για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν ώστε να εκταμιεύσουν δάνειο για κεφάλαιο κίνησης  με επιδοτούμενο επιτόκιο, αφού όπως τους ενημέρωσαν οι αρμόδιοι υπάλληλοι των τραπεζών η πλατφόρμα για τις αιτήσεις παρέμεινε ανοικτή μόλις για 5 ημέρες και έκλεισε με την αιτιολογία ότι οι αιτήσεις επιχειρήσεων είχαν υπερκαλύψει το ποσό που είχε προϋπολογιστεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια κατάσταση βρέθηκαν και επιχειρηματίες ή ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι είχαν επισκεφθεί τις τράπεζες πριν την Πρωτομαγιά ή τη Δευτέρα ενημερώθηκαν για τα δικαιολογητικά και αφού τα συγκέντρωσαν σε 1-2- μέρες επέστρεψαν στο υποκατάστημα όπου επίσης ενημερώθηκαν ότι η πλατφόρμα έκλεισε.

Οι διαμαρτυρόμενοι αυτοαπασχολούμενο που επισημαίνουν ότι η αστραπιαία διαδικασία που ακολουθήθηκε εμπεριέχει οσμή σκανδάλου, αφού το χρονικό διάστημα λειτουργίας της πλατφόρμας ήταν πολύ μικρό και ο χρόνος συγκέντρωσης των δικαιολογητικών μεγάλος, εκφράζουν ανοικτά το ερώτημα για ποιούς άνοιξε η πλατφόρμα και ποιοι είναι αυτοί που ευνοήθηκαν από αυτή τη διαδικασία.

Στις 28 Απριλίου ανακοινώθηκε από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα η ενεργοποίηση του «δικαιώματος υποβολής αίτησης χορήγησης δανείου για κεφάλαιο κίνησης με επιτόκιο πλήρως επιδοτούμενο». Επρόκειτο για ένα πρόγραμμα το οποίο είχε ως στόχο την «άμεση, μακρόχρονη και ουσιαστική υποστήριξη της χρηματοδοτικής ρευστότητας των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία».

Τo επιτόκιο των δανείων «επιδοτείται κατά 100% για τα δύο πρώτα χρόνια από τους πόρους του Ταμείου Επιχειρηματικότητας ΤΕΠΙΧ ΙΙ, ενώ βασικό κριτήριο για την λήψη της επιδότησης επιτοκίου είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας κατά τα δύο αυτά έτη» σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το ύψος κάθε δανείου αφορούσε το 50% του κύκλου εργασιών της κάθε επιχείρησης είτε το 50% των παραγγελιών του τρέχοντος έτους. Η διάρκεια κάθε δανείου ορίζεται από 24 έως 60 μήνες από την εκταμίευση του δανείου, με δυνατότητα χορήγησης περιόδου χάριτος από 6 έως 12 μήνες, χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα καταβάλλονται μόνο τόκοι.

Σοβαρές οι καταγγελίες και σίγουρα η δικαιολογία του υπουργού κ. Αδωνι Γεωργιάδη, περί υπερκάλυψης του ποσού με τις αιτήσεις που έγιναν δεκτές δεν επαρκούν γιατί η πλατφόρμα έμεινε ανοικτή μόλις για; 5 ημέρες από τις 28 Απριλίου μέχρι τις 5 Μαΐου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ