ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ: ΦΟΡΤΩΣΑΝ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΩΝ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟ “ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΡΑΤΟΣ”

Ανακοίνωση της Ενωσης Λογιστών νομού Λάρισας που συγκεντρώνει υπογραφές διαμαρτυρίας για την κατάσταση που έχει διαμορφώσει το κράτος σε βάρος του κλάδου

 Το επάγγελμα του Λογιστή – Φοροτέχνη δέχθηκε απανωτά πλήγματα υποβάθμισης τα τελευταία χρόνια και από γραφεία επιστημονικού συνεργάτη των επιχειρήσεων, έγιναν γραφεία διεκπεραιώσεως αιτήσεων του κάθε υπουργείου.

Η μισθωμένη δουλειά του δημόσιου υπαλλήλου που ο αριθμός του μειώθηκε και οι κυβερνήσεις ζητάνε να μειωθεί κι άλλο, μετατρέπεται σε δωρεάν αναγκαστική εργασία των Λογιστών αντί να μετατραπεί σε καλύτερη διαχείριση των διαδικασιών του δημοσίου με μείωση της γραφειοκρατίας.

Κι όλα αυτά κάτω από την ανοχή τεχνιτών ηγεσιών του κλάδου, που το Υπουργείο Οικονομικών ανάδειξε και επέλεξε να συνεργαστεί, υποβαθμίζοντας σταθερά τις αρχαιότερες ομοσπονδίες και συλλόγους των Λογιστών.

Τρανταχτό παράδειγμα το Ο.Ε.Ε. το οποίο έχει καταντήσει να είναι συνδικαλιστικό όργανο των ελευθέρων επαγγελματιών λογιστών αντί να υπηρετεί το σκοπό του.

Στο διάστημα της κρίσης, οι λογιστές, αγωνίζονται να κατανοήσουν τις απανωτές εγκυκλίους, που η μια συμπληρώνει ή τροποποιεί την προηγούμενη και να υποβάλουν δεκάδες διαφορετικές αιτήσεις για επιδόματα, που έχουν προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα.

Μέσα σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και το ότι, έχει παγιωθεί στον κόσμο, η αντίληψη ότι «δια πάσαν νόσον και πάσαν μαλακίαν» την λύση την έχει ο λογιστής, δεδομένου του ότι σπάνια βρίσκεις υπάλληλο να σε εξυπηρετήσει και να μη σε παραπέμψει “στον λογιστή σου”.

Παραθέτουμε Λίστα με μια σειρά αιτήσεις που έχουμε φορτωθεί από το δημόσιο, που καυχιέται για την μείωση του κόστους του, χωρίς να δώσει δεκάρα σε αυτούς που βάζουν πλάτη και παράλληλα αδιαφορώντας για την αυτοματοποίηση αρκετών από αυτές:

1.     Α21

2.    ΚΕΑ

3.    Κοινωνικό μέρισμα.

4.    ΟΑΕΔ (όλες οι αιτήσεις)

5.    ΣΕΠΕ ( όλες οι αιτήσεις)

6.    Όλα τα έκτακτα επιδόματα.

7.    Κοινωνικό τουρισμό.

8.    Εγγραφή στο σχολείο

9.    Όλες οι αιτήσεις για την αποζημίωση ειδικού σκοπού

10.  Φοιτητικό επίδομα

11.  Επίδομα στέγασης

12.  ΚΟΤ ΔΕΗ

13.  Παιδικών σταθμών

14.  Εξοικονομώ κατ’ οίκον, και ότι άλλο μπορεί να υπάρχει σαν αίτηση.

15.  Υπεύθυνες δηλώσεις.

16.  Εξουσιοδοτήσεις.

17.  Κλειδάριθμους.

Επιπλέον θα πρέπει να προσθέσουμε, τα αμέτρητα αντίγραφα που εκδίδουμε με δικό μας κόστος σε μελάνια, χαρτιά και άλλα αναλώσιμα για λογαριασμό των υπηρεσιών της ΑΑΔΕ, του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Εργασίας, του ΕΡΓΑΝΗ, του ΟΑΕΔ, κ.λ.π.

Η πλειοψηφία των συναδέλφων λογιστών επωμίζεται όλα τα έξοδα των παραπάνω αιτήσεων και αντιγράφων, χωρίς να χρεώνει τους πελάτες. Δωρεάν κόστος, δωρεάν εργασία, Αυτή η πολιτική, είναι κοινωνική πολιτική των λογιστών και δείγμα της αλληλεγγύης που δείχνουν προς τους συνανθρώπους τους και όχι επίτευγμα των κυβερνήσεων που το εμφανίζουν σαν επιτυχία τους.

Τα πολυδιαφημισμένα, λιγότερο κράτος και λιγότερη γραφειοκρατία, χτίζονται πάνω στις πλάτες των χιλιάδων λογιστών, που φορτώθηκαν όλο το κόστος.

Αφιλοκερδώς χωρίς να το αποφασίσουν οι ίδιοι.

Υπάρχουν βέβαια και συνδικαλιστικοί φορείς που επιχαίρουν τον κάθε Υπουργό για το επιπλέον εισόδημα που αποκτούν από τις χρεώσεις όλων αυτών των εργασιών αποδεχόμενοι εμμέσως την απογύμνωση του επαγγέλματος από την επιστημονική του ιδιότητα.

Η υπομονή μας και πολύ περισσότερο η αντοχή μας έχει εξαντληθεί.

Απαιτούμε

  • να ξεκαθαρίσει άμεσα, το τοπίο όσον αφορά τις απανωτές εγκυκλίους και την διαχείριση των αποζημιώσεων ειδικού σκοπού. Να εκδοθεί άμεσα η εγκύκλιος του ΕΦΚΑ για την υποβολή των δηλώσεων ΑΠΔ ΜΑΡΤΙΟΥ, ΑΠΡΙΛΙΟΥ, ΜΑΙΟΥ που θα διευκρινίζει, τον τρόπο υποβολής της μισθοδοσίας των Εργαζομένων σε αναστολή. – Ήμαρτον.
  •  Να σταματήσουν οι πονηρές εγκύκλιοι τύπου «Επιστρεπτέας προκαταβολής», που οι όροι τους θα διευκρινίζονται μετά την λήξη της προθεσμίας της αίτησης. Όπως όταν βγήκε η εγκύκλιος που θέτει τους όρους των δικαιούχων και διαπιστώσαμε ότι ήταν «άνθρακας ο θησαυρός», «Τζίφος η υπόθεση».  Παρ΄ όλα αυτά και κάτω από την πίεση των πελατών μας, αφιερώσαμε πολύτιμο χρόνο εργασίας για κάτι που μπορούσαμε να το αγνοήσουμε, αν ξέραμε από την αρχή τους όρους. Στον λαό,  όμως έμεινε ότι η Κυβέρνηση νοιάζεται και θα δώσει λεφτά.
  • Να σταματήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμοί, να παραπέμπουν για οτιδήποτε στον λογιστή και να εξυπηρετούν άμεσα τον πολίτη.
  • Να παγιωθεί σύντομα και άμεσα ένα σταθερό σύστημα για τις δηλώσεις περί αναστολής και αποζημίωσης ειδικού σκοπού για να μπορέσουμε επιτέλους να ασχολούμαστε με αυτό που πραγματικά πρέπει να κάνουμε. Τα λογιστικά και τα φοροτεχνικά μας, την εξαγωγή αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων και την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.
  • Να  θεσμοθετηθεί από το κράτος, αμοιβή με βάση των αριθμό των αιτήσεων που κάνει κάθε λογιστής και των αντιτύπων και αντιγράφων, που εκδίδει, για λογαριασμό του κράτους.
  • Άμεση κωδικοποίηση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας χωρίς να μονιμοποιηθούν όλες αυτές οι διατάξεις εποχής covid-19, περί αλλαγής ωραρίων, εκ’ περιτροπής εργασίας κλπ .
  • Να δοθεί αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ σε όλους τους Λογιστές, όπως δόθηκε σε τόσους άλλους κλάδους και σε τόσους άλλους επιχειρηματίες.

Δεν θέλουμε να χρεώσουμε το κόστος στους φορολογούμενους, γι αυτό και το επωμιστήκαμε εμείς όλα αυτά τα χρόνια.

Θέλουμε όμως αυτό το κόστος που μας φόρτωσε το κράτος να το επωμιστεί το κράτος και να μας γυρίσει τουλάχιστον ένα μέρος του, πίσω.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να υπογράψουν την παραπάνω ανακοίνωση και να την αποστείλουν στο email ds@elnl.gr.

 Φτάνει μόνο ένα «Υπογράφω», με θέμα «Φτάνει πια». 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ