Η διεπιστημονική ομάδα iGEM Thessaly 2020-2021, πρόκειται να εκπροσωπήσει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στον παγκόσμιο διαγωνισμό συνθετικής βιολογίας, iGEM Competition.
Ο διαγωνισμός iGEM (International Genetically Engineered Machine) είναι ο Διεθνής Διαγωνισμός Συνθετικής Βιολογίας. Ξεκίνησε το 2003 ως μία ιδέα του MIT (Massachusetts Institute of Technology) και έκτοτε διοργανώνεται κάθε χρόνο στη Βοστώνη από το μη κερδοσκοπικό οργανισμό iGEM Foundation. Η ιδέα του έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και κάθε χρόνο συρρέουν στη Βοστώνη περισσότερες από 340 ερευνητικές ομάδες από Πανεπιστήμια και Σχολεία από όλο τον κόσμο για να παρουσιάσουν τα ερευνητικά τους έργα. Στόχος αποτελεί η επίλυση προβλημάτων της σύγχρονης εποχής μέσω της Συνθετικής Βιολογίας, δημιουργώντας καινοτόμα και πρωτότυπα ερευνητικά έργα που θα έχουν θετικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή. Η Συνθετική Βιολογία αποτελεί τον συνδυασμό της επιστήμης της βιολογίας και της μηχανικής, συνδυάζει δηλαδή τις γνώσεις του DNA και τις τεχνικές τροποποίησής του με σκοπό την κατασκευή νέων συστημάτων και τη βελτίωση των ήδη υπαρχόντων.
Φέτος, λόγω των δυσμενών συνθηκών που βιώνουμε, θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις, δίνοντας τη δυνατότητα στις ομάδες να καταθέσουν κάποιες από τις ερευνητικές τους προτάσεις το Νοέμβριο του 2020 στη Βοστώνη, με σκοπό τη βελτίωσή τους και την τελική ολοκλήρωσή τους, το Νοέμβριο του 2021 στο Παρίσι.
Η ομάδα αποτελείται από δεκατρείς προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές (Ανδρονικίδης Γεώργιος, Απόχα Λεμονιά, Γρηγοριάδης Αντώνιος, Δασκαλάκη Ιφιγένεια, Κοροξενίδου Μαγδαληνή, Λάνγκε Μάριος, Μεσσής Αναστάσιος, Μιχελιουδάκης Βενέτιος, Ντελκής Νικόλαος, Παπαδάκη Φωτεινή, Στεργίου Βασίλειος, Στυλιανάκης Εμμανουήλ και Τσαπαδίκου Αστερία), προερχόμενοι από το χώρο της Βιολογίας, της Αρχιτεκτονικής, των Υπολογιστών και των Οικονομικών. Στόχος αποτελεί ο σχεδιασμός ενός αποτελεσματικού διαγνωστικού εργαλείου, το οποίο θα οδηγήσει στη θεραπεία της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου εφαρμόζοντας τις βασικές αρχές της Συνθετικής Βιολογίας.
Η περσινή ομάδα του iGEM Thessaly 2019, η οποία εκπροσώπησε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας το Νοέμβριο του 2019 στο διαγωνισμό, απέσπασε χρυσό μετάλλιο για το ερευνητικό της έργο -δημιουργία ενός γρήγορου και ασφαλούς τεστ για τη διάγνωση της φυματίωσης-, το οποίο διακρίθηκε ως το καλύτερο στην κατηγορία της διάγνωσης. Η φετινή ομάδα καλείται να συνεχίσει τις επιτυχίες με τον ίδιο ή και μεγαλύτερο ρυθμό καθώς ο πήχης τέθηκε ψηλά από την προηγούμενη ομάδα.
Στην προσπάθεια αυτή, πολύτιμη είναι η βοήθεια της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας Βιολογίας Σπονδυλωτών, κ. Μούτου Αικατερίνης, της Αναπληρώτριαs Καθηγήτριαs Βιοτεχνολογίας Φυτών κ. Παπαδοπούλου Καλλιόπης, και του Δρ. Γκαραγκούνη Κωνσταντίνου, Μεταδιδάκτορα Βιοτεχνολογίας Φυτών, που προέρχονται από το τμήμα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και είναι υπεύθυνοι για την υλοποίηση του ερευνητικού έργου.