ΜΕ ΜΑΣΚΑ  ΚΑΙ ΓΑΝΤΙΑ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ  ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ  ΟΔΗΓΗΣΗΣ

Μόνο με ραντεβού στο ΚΤΕΟ – Εκτυπώθηκαν  όλες οι άδειες προηγουμένων μηνών – Σύσκεψη στην Περιφέρεια Θεσσαλίας για θέματα της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών

Με εντολή του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κωνσταντίνου Αγοραστού πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Λάρισας  Χρήστου Καλομπάτσιου, του Γενικού Διευθυντή Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφέρειας Θεσσαλίας Κωνσταντίνου Μέγα και της Προϊσταμένης Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Π.Ε. Λάρισας Δέσποινας Παπαδοπούλου. Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στη λειτουργία της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών-Δημοσίου ΚΤΕΟ Λάρισας, στον προγραμματισμό θεωρητικών εξετάσεων και δοκιμασιών προσόντων και συμπεριφοράς οδηγών καθώς και στην ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τη διαδικασία της έκδοσης της προσωρινής άδειας οδήγησης.

Συγκεκριμένα συζητήθηκαν:

  1. H αποκλειστική λειτουργία της Δ/νσης Μεταφορών και Επικοινωνιών-Δημοσίου ΚΤΕΟ Λάρισας με προσυνεννόηση (ραντεβού) των πολιτών προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

Αναλυτικά τα τηλέφωνα επικοινωνίας για ραντεβού έχουν ως εξής:

  • Μεταβίβαση – έκδοση άδειας κυκλοφορίας επιβατικών – δικύκλων οχημάτων: 2413 511532-3,
  • Μεταβίβαση Φορτηγών Οχημάτων : 2413 511536, 2413 511539
  • Οδικοί Μεταφορείς – ΚΤΕΛ: 2413 511536,
  • Έκδοση άδειας κυκλοφορίας Φορτηγών Οχημάτων: 2413 511530, 2413 511517,
  • Άδειες Οδήγησης: 2413 511547, 2413 511546, 2413 511542, 2413 511529
  • Γραφείο Πρωτοκόλλου: 2413 511526
  • Εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης οχημάτων: 2413 511538
  • Γραφείο Προϊσταμένης Δ/νσης: 2413 511550
  • Δημόσιο ΚΤΕΟ: 2413 511584, 2413 511574
  1. Από τις 11 – 5 – 2020 προγραμματίζονται και διενεργούνται θεωρητικές εξετάσεις και δοκιμασίες προσόντων και συμπεριφοράς οδηγών και υποψηφίων οδηγών με γνώμονα: α)τη διασφάλισή της αποφυγής συνωστισμού στις Υπηρεσίες Μεταφορών & Επικοινωνιών και τους χώρους εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίων οδηγών και οδηγών ανά την επικράτεια για την προστασία των υπαλλήλων και των πολιτών και ιδιαίτερα αυτών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και γενικότερα την προστασία της δημόσιας υγείας, β) την εξυπηρέτηση των υποψηφίων οδηγών και οδηγών δεδομένων και των δυσχερειών και περιορισμών που έχει επισύρει η λήψη μέτρων για τον COVID-19, γ) την ομαλή υλοποίηση της διενέργειας θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης, των θεωρητικών εξετάσεων και των δοκιμασιών προσόντων και συμπεριφοράς.

Οι εξετάσεις αφορούν μέχρι τη 1 Ιουνίου 2020 όλες τις κατηγορίες εκτός των κατηγοριών φορτηγών οχημάτων C1, C1E, C & CE ενώ θα προγραμματίζονται και θα διενεργούνται εξετάσεις για την απόκτηση Π.Ε.Ι. των κατηγοριών λεωφορείων D1, D1E, D & DE.

Σε κάθε περίπτωση η διενέργεια της θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης, των θεωρητικών εξετάσεων, των δοκιμασιών και των πρακτικών εξετάσεων για την απόκτηση Π.Ε.Ι. θα υλοποιείται υποχρεωτικά τηρουμένων όλων των μέτρων προστασίας που έχουν ληφθεί για την αποφυγή διασποράς του COVID-19.

Πιο συγκεκριμένα ορίζεται:

  • Χρήση μάσκας, γαντιών και αντισηπτικού διαλύματος ή µαντηλακίων.
  • Μη λειτουργία του κλιματισμού και της εσωτερικής ανακύκλωσης του αέρα εντός του αυτοκινήτου και ανοιχτά παράθυρα.
  • Παραμονή εντός του αυτοκινήτου τον ελάχιστο χρόνο (πχ. διενέργεια ελέγχου δικαιολογητικών και θεωρητικές ερωτήσεις εκτός αυτοκινήτου).
  • Ειδικά για τη δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς προσόντων των κατηγοριών δικύκλων οχημάτων ΑΜ, Α1, Α2, Α ο υποψήφιος οφείλει να προσέρχεται για εξετάσεις με τον προσωπικό του εξοπλισμό (προβλεπόμενα εγκεκριμένο κράνος, προστατευτικό ρουχισμό, γάντια και υποδήματα). Σε περίπτωση που δεν διαθέτει προστατευτικό ρουχισμό επιτρέπεται η χρήση επικαλαμίδων, επιγονατίδων και επιαγκωνίδων.

Παρακαλούνται οι οδηγοί και υποψήφιοι οδηγοί να απευθυνθούν στις σχολές οδηγών που έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα τους ώστε να προγραμματιστούν για εξέταση.

  1. Οι επιτυχόντες οδηγοί μετά την παρέλευση δύο εργάσιμων ημερών μπορούν, εισερχόμενοι στην κατηγορία «Πολίτες και Καθημερινότητα» και ακολούθως στην υποκατηγορία «Μετακινήσεις» του gov.gr, να ταυτοποιούνται με τους κωδικούς Taxisnet προκειμένου να παραλάβουν το ψηφιακό αρχείο (pdf) με την προσωρινή άδεια οδήγησης από την πλατφόρμα drivers.services.gov.gr.

Σε ενδεχόμενο έλεγχο η εγκυρότητα της προσωρινής άδειας θα βεβαιώνεται είτε μέσω υπερσυνδέσμου (link), είτε μέσω QR code, είτε μέσω κωδικού που θα φέρει το έγγραφο. Επισημαίνεται ότι όποιος καταλαμβάνεται να κατέχει πλαστή ή παραποιημένη προσωρινή άδεια οδήγησης ή να κάνει χρήση αυτής τιμωρείται με τις ποινές του άρθρου 216 του Ποινικού Κώδικα.

Οι παρατάσεις που αφορούν ληγμένα  πιστοποιητικά οδηγών και οχημάτων μπορούν να αναζητηθούν στο site του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Ειδικότερα παρατείνεται αυτοδίκαια: έως και την 31η Ιουλίου 2020 η ισχύς των αδειών οδήγησης και των Πιστοποιητικών Επαγγελματικής Ικανότητας (Π.Ε.Ι.) με ημερομηνία λήξης (σημείο 4β και στήλη 12 αντιστοίχως στο νέο έντυπο της άδειας οδήγησης) που βρίσκεται εντός του χρονικού διαστήματος από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως την 31η Ιουλίου 2020,

έως και την 30η Σεπτεμβρίου 2020 η ισχύς των αδειών οδήγησης με ημερομηνία λήξης που βρίσκεται εντός του χρονικού διαστήματος από την 1η Ιανουαρίου 2020 έως την 30 Σεπτεμβρίου 2020 των κατόχων άνω των εξήντα πέντε (65) ετών και των κατόχων με χρονικό περιορισμό της άδειας οδήγησης για λόγους υγείας.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι παρατάσεις ισχύος χορηγούνται για οδήγηση αποκλειστικά και μόνο εντός της ελληνικής επικράτειας.

  1. Τέλος, διευκρινίστηκε ότι οι πολίτες που εξετάστηκαν επιτυχώς μέχρι και το μήνα Μάρτιο καλούνται να παραλάβουν τα έντυπά τους διότι έχουν εκτυπωθεί όλες οι άδειες οδήγησης. Επίσης καλούνται οι πολίτες να παραλάβουν τα εκτυπωμένα έντυπα των αδειών οδήγησης λόγω ανανέωσης διότι έχουν διεκπεραιωθεί όλες οι αιτήσεις. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να υπάρχει προσυνεννόηση για την αποφυγή συνωστισμού.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ