ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΤΑ 446 ΕΚΑΤ. € ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΕΣ ΤΩΝ ΚΑΤΑΛΟΓΙΣΜΩΝ

Επιστολή του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Τυρνάβου στον ΥΠΑΑΤ – Δήλωση συμπαράστασης στο πρόσωπο του προέδρου του συλλόγου Αργύρη Μπαϊραχτάρη, προέβησαν 5 μέλη του Δ.Σ. και 4 Ομαδάρχες του συλλόγου

Τη δημόσια δέσμευση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη, ώστε τα 466 εκατ. ευρώ που επιστρέφονται στη χώρα μας από την Ε.Ε., λόγω της ακύρωσης των καταλογισμών εξαιτίας των βοσκοτόπων, να διοχετευθούν στον κτηνοτροφικό κλάδο και μια σειρά άλλων αιτημάτων ζητά ο κτηνοτροφικός σύλλογος δήμου Τυρνάβου, με επιστολή την οποία υπογράφει ο πρόεδρος του συλλόγου Αργύρης Μπαϊραχτάρης.

Παράλληλα, στην ίδια επιστολή, τα 5 μέλη του Δ.Σ αλλά και οι 4 Ομαδάρχες του συλλόγου, δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στο πρόσωπο προέδρου κ. Αργύρη Μπαϊραχτάρη και στηρίζουν συνολικά το υπάρχον Δ.Σ.

Αναλυτικά, ολόκληρη η επιστολή αλλά και η δήλωση στήριξης, έχουν ως εξής:

«Κύριε υπουργέ

Ο πρωτογενής τομέας της χώρας μας και ειδικότερα ο κτηνοτροφικός κλάδος, με αιχμή την αιγοπροβατοτροφία, είχε και εξακολουθεί να έχει πρωταρχικό ρόλο, τόσο ως τομέας οικονομικής δραστηριότητας, όσο και ως άυλη πολιτιστική κληρονομιά.

Ο κτηνοτροφικός κλάδος, αποτελεί τροφοδότη σημαντικής σειράς προϊόντων και υπηρεσιών, ιδιαίτερης σημασίας για τη βιομηχανία τροφίμων, η οποία αποτελεί σταθερά τον κινητήριο μοχλό της μεταποίησης, δημιουργώντας θέσεις εργασίας αλλά και συνεισφοράς αγροτικών προϊόντων στο εξωτερικό εμπορικό ισοζύγιο της χώρας μας.

Ιδιαίτερα τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ, ζωικής προέλευσης,  με κορωνίδα, το εθνικό μας προϊόν, τη Φέτα, όταν διακινούνται στο διεθνές εμπόριο δεν είναι απλά εμπορεύματα, αλλά ενσωματώνουν την βιοποικιλότητα, τον παραδοσιακό τρόπο παραγωγής, την τεχνογνωσία και τον πολιτισμό των τοπικών κοινωνιών όπου παράγονται.

Όλα τα παραπάνω προέρχονται από τους αφανείς στυλοβάτες της ελληνικής υπαίθρου, που δεν είναι άλλοι από τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι διαχρονικά βιώνουν μια άσχημη οικονομική κατάσταση αλλά ετούτη την ώρα, με την πανδημία του κορονοϊού, έχει επιδεινωθεί δραματικά η θέση τους και τώρα είναι η ώρα που χρειάζονται πραγματική και ουσιαστική στήριξη.

Τυχόν κατάρρευση των κτηνοτρόφων, θα σημάνει την ταυτόχρονη κατάρρευση όλου του κλάδου των τροφίμων και της μεταποίησης, μιας και η πλειοψηφία τους στηρίζεται, όπως προαναφέραμε στα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ.

Με βάση τα παραπάνω, δεν αιτούμαστε αλλά πλέον ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Τα 466 εκατ. ευρώ (280+166) που επιστρέφονται στη χώρα μας από την Ε.Ε., λόγω της ακύρωσης των καταλογισμών εξαιτίας των βοσκοτόπων, να διοχετευθούν στον κτηνοτροφικό κλάδο. Το ΥΠΑΑΤ και προσωπικά εσείς κύριε Βορίδη, έχετε ιερή υποχρέωση να διεκδικήσετε από το υπ. Οικονομικών αυτά τα κονδύλια, διότι στην κυριολεξία, ανήκουν στους κτηνοτρόφους και εν γένει, στους συντελεστές του πρωτογενή τομέα.

Ζητάμε λοιπόν, επιτακτικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης να δεσμευθεί δημόσια, χωρίς περιστροφές, ότι θα κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Από αυτά τα 466 εκατ. ευρώ, μπορούν να ενισχυθούν οι κτηνοτρόφοι για:

α) Τις εξευτελιστικές τιμές του κρέατος των αμνοεριφίων την περίοδο του Πάσχα

β) Την αναπλήρωση απώλειας εισοδήματος από την επί τριετία μείωση των τιμών στο γάλα, οι οποίες τιμές ακόμα και σήμερα παραμένουν καθηλωμένες

γ) Τις κομμένες ή μειωμένες εξισωτικές αποζημιώσεις των ετών 2013-2014

δ) Τη συμπλήρωση ποσού, για αυξημένη εξισωτική αποζημίωση του έτους 2020

Την αλλαγή της τροπολογίας για την αποζημίωση του καταρροϊκού πυρετού, που αναφέρει 30 ευρώ ανά αιγοπρόβατο και την αύξησή του στα 120 ευρώ, δηλαδή, όσο ήταν το προβλεπόμενο αρχικό ποσό

Την ένταξη των κτηνοτρόφων στα μέτρα αναστολής πληρωμής των υποχρεώσεων σε εφορία, ΕΦΚΑ και τράπεζες

Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και των φορολογικών βαρών

Την ενίσχυση των ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, είτε με ενισχύσεις de-minimis σε παραγωγούς και μεταποιητές, ειδικά τώρα που διαταράσσεται η ισορροπία στην αγορά, λόγω κορονωιού, είτε με δράσεις προβολής και κατοχύρωσης και νέων προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ

Τέλος θέλουμε να εκφράσουμε τη θλίψη μας και τον προβληματισμό μας, διότι  βλέπουμε ότι εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, η  Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων και δεν στηρίζουν επαρκώς με ευρωπαϊκά κονδύλια τους ευρωπαίους αγρότες, άρα και τους έλληνες αγρότες, αλλά μόνο έχουν δώσει τη δυνατότητα στα κράτη- μέλη, να χορηγούν (όποια μπορούν) ενισχύσεις από τον κρατικό τους προϋπολογισμό».

Για το Δ.Σ. του κτηνοτροφικού Συλλόγου δήμου Τυρνάβου

Ο Πρόεδρος

Αργύρης Μπαϊραχτάρης

ΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΕΛΩΝ Δ.Σ. ΚΑΙ ΟΜΑΔΑΡΧΩΝ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Με την παρούσα επιστολή, τα κάτωθι μέλη του Δ.Σ. του κτηνοτροφικού Συλλόγου Τυρνάβου:

Αργύρης Μπαϊραχτάρης

Αντώνης Τσίτσιας

Ζήσης Παρλίτσης

Σωτήρης Μπακαγιάννης

Άρης Γαϊτάνης

Οι παρακάτω Ομαδάρχες του συλλόγου:

Γιάννης Γκάτσιος, Ομαδάρχης Τυρνάβου

Λάμπρος Τσίτσιας, Ομαδάρχης Αργυροπουλίου

Αδάμος Αβδέλας, Ομαδάρχης Αμπελώνα

Χρήστος Καλόγερος, Ομαδάρχης Δελερίων-Ροδιάς

καθώς επίσης και η Μαριάννα Μπανταβάνη, υπεύθυνη τύπου του συλλόγου,

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις και συμπαρατασσόμαστε στο υπάρχον Δ.Σ. του συλλόγου και βρισκόμαστε δίπλα του, όλοι μαζί, ως μια γροθιά, ενωμένοι όσο ποτέ, στους δύσκολους αγώνες που δίνει, για την προάσπιση και υπεράσπιση των συμφερόντων των συναδέλφων κτηνοτρόφων.

Παράλληλα, είμαστε υπερήφανοι για το έργο και τις δραστηριότητες τόσο του προέδρου Αργύρη Μπαϊραχτάρη, όσο και συνολικά του Δ.Σ. και δίνουμε υπόσχεση τιμής, ότι ο μεγαλύτερος κτηνοτροφικός σύλλογος της χώρας, θα συνεχίσει το έργο του και θα δυναμώνει καθημερινά, προς όφελος του αιγοπροβατοτροφικού κλάδου.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ