ΧΩΡΙΣ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ!

Ανακοίνωση της Ενωσης Γονέων Μαθητών δήμου Λαρισαίων

Αντιπροσωπεία της Ένωσης Γονέων του Δήμου Λάρισας προχώρησε σε συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και Εκπαιδευτικών Δράσεων κ. Σωτήρη Βούλγαρη και  τον πρόεδρο των Σχολικών Επιτροπών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Θωμά Δαούλα, την Πέμπτη 7/5/2020 με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων από την Δευτέρα 11/05/2020.

Η Ένωση Γονέων διαπίστωσε από τα στοιχεία που δόθηκαν στη συνάντηση, ότι ο Δήμος Λαρισαίων δεν έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, στην ευθύνη του οποίου βρίσκεται η προετοιμασία των σχολικών μονάδων σε ότι αφορά στην καθημερινή σχολαστική καθαριότητα και την προμήθεια ειδών προσωπικής υγιεινής για την ασφαλή επαναλειτουργία τους στα πλαίσια της πανδημίας Covid_19 για προσωπικό και μαθητές.

Πέρα από τις καλές προθέσεις τα σχολεία δυστυχώς θα επαναλειτουργήσουν, σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες, με προσωπικό καθαριότητας που ως επί το πλείστον είναι ελαστικά εργαζόμενο, αμείβεται με το κομμάτι, δεν εργάζεται με πλήρες ωράριο και πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Οι οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας προβλέπουν καθαριότητα κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου και όχι μόνο με το πέρας αυτού, χωρίς όμως να εξασφαλίζει την μετατροπή των συμβάσεών των καθαριστριών σε αορίστου χρόνου με πλήρες ωράριο και δικαιώματα.

Τοπική Διοίκηση και Υπουργείο Παιδείας για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες μεταφέρουν καθαρίστριες από την πρωτοβάθμια στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση αυξάνοντας την εντατικοποίηση της εργασίας τους και τα ωράρια χωρίς αύξηση των αποδοχών. Σχεδιάζουν να διατάξουν μία ή στην καλύτερη περίπτωση δύο καθαρίστριες για ολόκληρο σχολικό συγκρότημα.

Διαχειρίζονται δηλαδή τη μιζέρια ακολουθώντας την ίδια πολιτική, με συνέπεια να βαδίζουν στον ίδιο δρόμο ο οποίος οδηγεί γονείς και μαθητές σε υγειονομική ανασφάλεια. Τραγική θα γίνει η κατάσταση εφόσον ξεκινήσει η λειτουργία των Δημοτικών τον Ιούνιο και σε κάθε περίπτωση με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο, οπότε αναμένεται νέο κύμα έξαρσης του ιού.

Επικίνδυνα και ανησυχητικά είναι και τα έως τώρα δεδομένα σε ότι αφορά την προμήθεια αλκοολούχων διαλυμάτων που θα τοποθετηθούν σε αίθουσες και γραφεία. Το υπουργείο απέστειλε μόνο 531 μπουκάλια αντισηπτικού, ένα για κάθε τμήμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που στις 18 Μάη θα λειτουργεί στο σύνολό της. Γίνεται αντιληπτό ότι αυτές οι ποσότητες δεν είναι ικανές να καλύψουν ούτε την πρώτη μέρα πλήρους λειτουργίας των σχολικών μονάδων. Βεβαίως δεν γίνεται ούτε λόγος για κρεμοσάπουνα και χειροπετσέτες μίας χρήσης που είναι απαραίτητα, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου, για τις τουαλέτες αλλά είναι είδος πολυτελείας για την πλειονότητα των σχολείων.

Καμία αναφορά δεν έγινε από την δημοτική αρχή για την προμήθεια μασκών και γαντιών μίας χρήσης στα σχολεία, έτσι ώστε να είναι διαθέσιμα σε όποιον θέλει να τα χρησιμοποιήσει (εκπαιδευτικοί, μαθητές) ανεξάρτητα αν οι οδηγίες του υπουργείου καθιστούν προαιρετική τη χρήση τους. Καμία επίσης αναφορά δεν υπήρξε για την προμήθεια όλου του απαραίτητου εξοπλισμού (γάντια, μάσκες, στολές μίας χρήσης) για τις καθαρίστριες όπως προβλέπεται από τις οδηγίες του υπουργείου παιδείας ώστε οι ίδιες να είναι ασφαλείς και η καθαριότητα να γίνεται σωστά. Είναι φανερό ότι στα πλαίσια της “ατομικής ευθύνης” οδηγούν τις οικογένειες των μαθητών και τους εκπαιδευτικούς “να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη” και να επωμιστούν όλο αυτό το κόστος, που θα έπρεπε να βαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό από τον οποίο είναι αναγκαίο να εξασφαλιστούν επιπλέον κονδύλια. Δεν αποτελεί λύση η αφαίμαξη των ταμείων των σχολικών επιτροπών, των οποίων οι επιχορηγήσεις έχουν μειωθεί κατά 60% τα τελευταία χρόνια.

Ως Ένωση Γονέων του Δήμου Λάρισας θεωρούμε ότι η εξασφάλιση της Υγείας των μαθητών και των εκπαιδευτικών της χώρας μας δεν είναι ατομική υπόθεση αλλά υποχρέωση του Κράτους και της Τοπικής Διοίκησης. Ζητάμε με ευθύνη του Κράτους και των Δήμων, όλα τα
σχολεία να πληρούν τις συνθήκες υγείας και ασφάλειας, ενώ καταστήσαμε σαφή την αναγκαιότητα η δημοτική αρχή να διεκδικήσει από το υπουργείο μονιμοποίηση όλου του προσωπικού καθαριότητας.
Θα πρέπει να προβληματίσει την Δημοτική αρχή και το Υπουργείο ιδιαίτερα το γεγονός του συγχρωτισμού των μαθητών και νηπίων σε πολυπληθή τμήματα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς και τις ανάγκες που θα υπάρξουν σε αίθουσες ιδιαίτερα στην δίχρονη προσχολική αγωγή, έτσι ώστε να μην δούμε ξανά τον Σεπτέμβριο 25-30 νήπια σε μία αίθουσα με δύο νηπιαγωγούς και παιδιά σε κοντέινερ.

Μεγαλύτερο ακόμη θα είναι το πρόβλημα εξαιτίας των αυξημένων σε μέγεθος τμημάτων Νηπιαγωγείου και Δημοτικού σύμφωνα με το νέο αντιεκπαιδευτικό Νομοσχέδιο για την παιδεία, που σχεδιάζει η Κυβέρνηση. Τα ζητήματα υποδομών και το κτιριακό πρόβλημα παραμένει υψηλά στην ατζέντα των διεκδικήσεων μας και συνδέεται άμεσα με τα μετρά συνωστισμού.
Αλγεινή εντύπωση προκαλούν οι παλινωδίες του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με τις ελάχιστες αποστάσεις μεταξύ των μαθητών εντός της σχολικής αίθουσας, που άλλαξε τις κατευθύνσεις του ΕΟΔΥ εφαρμόζοντας μικρότερη απόσταση, εξαιτίας της έλλειψης αιθουσών.
Τις επόμενες μέρες θα επιδιώξουμε συνάντηση με τον Περιφερειακό Διευθυντή εκπαίδευσης και θα απαιτήσουμε στα πλαίσια της αρμοδιότητάς του:
• Να τηρηθούν όλοι οι όροι που να εξασφαλίζουν την υγιεινή και ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών κατά τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Να υπάρξει ειδική μέριμνα για την κάλυψη της ύλης που δεν διδάχθηκε όσο τα σχολεία έμειναν κλειστά. Αυτό απαιτεί σχεδιασμό για τη
φετινή αλλά και την επόμενη σχολική χρονιά. Απαιτείται, πρώτα και κύρια, να μην υπάρξει ούτε ένα εκπαιδευτικό κενό με τη νέα χρονιά. Απαιτούμε, μαζικές προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών.
• Να υπάρξει μέριμνα για την ισότιμη συμμετοχή των παιδιών στο σχολείο. Εφόσον ανοίξουν τα δημοτικά, ενίσχυση του ολοήμερου σχολείου για τους γονείς που εργάζονται και δεν μπορούν τα παιδιά να τα φυλάξουν οι παππούδες και οι γιαγιάδες.
• Δωρεάν ηλεκτρονικά μέσα σε όλους τους μαθητές για να συνεχιστεί ισότιμα και απρόσκοπτα η τηλεκπαίδευση για τους μαθητές του Δημοτικού που παραμένουν τουλάχιστον έως την 1η Ιουνίου εκτός σχολείου. Δεν θα γίνουν οι σύγχρονες ανάγκες των παιδιών μας μπαλάκι μεταξύ του Υπουργείου, των Δήμων, της Περιφέρειας ή των ορέξεων των χορηγών.
• Ειδικά μέτρα για τη στήριξη των μαθητών των Ειδικών σχολείων που παραμένουν κλειστά (να λειτουργήσει γραμμή τηλεφωνικής υποστήριξης για τις οικογένειες με ΑΜΕΑ, να υπάρξει μέριμνα για δημιουργική απασχόληση των παιδιών αυτών από τους εκπαιδευτικούς τους, να λειτουργεί χώρος σε ανοιχτά δημοτικά γυμναστήρια και εκεί τηρουμένων των κανόνων υγιεινής και των αριθμητικών αναλογιών να υπάρχουν εκπαιδευτικοί (γυμναστές, εικαστικοί, μουσικοί κλπ) που να τα απασχολούν, υποστήριξη των παιδιών αυτών με προγράμματα ατομικής φυσιοθεραπείας, λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε μαθητή και ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους).
• Ειδικά μέτρα για ομαλή ψυχοκοινωνική μετάβαση των μαθητών στην εκπαιδευτική μορφωτική διαδικασία. Είναι ευθύνη του κράτους να αντιμετωπιστούν ζητήματα ψυχοκοινωνικής στήριξης των μαθητών (σχολικοί ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί).
Προσλήψεις σχολιάτρων που να ελέγχουν την υγεία των μαθητών.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ