ΠΟΤΕ, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΠΣΕΑ 2017;

Ερώτηση του Μ. Χαρακόπουλου προς τον ΥΠΠΑΤ Μ. Βορίδη για ζημιές που προκλήθηκαν σε ελιές και αμύγδαλα

«Οι αγρότες που επλήγησαν από τις συνέπειες των δυσμενών καιρικών φαινομένων σε αμύγδαλα και ελιές το 2017, ευλόγως, εκφράζουν την απορία τους για το πότε επιτέλους θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των ΠΣΕΑ και θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις».

Τα παραπάνω τονίζει ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που έθεσε και στο παρελθόν το οξύ ζήτημα σε σύσκεψη στο ΥπΑΑΤ ζητώντας την επίσπευση των πληρωμών, με τη νέα του παρέμβαση υπογραμμίζει ότι «δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, η οικονομική δυσπραγία, ιδιαίτερα των αμυγδαλοπαραγωγών, “χτυπάει κόκκινο”. Στα τρία από τα τέσσερα τελευταία χρόνια οι εν λόγω παραγωγοί βίωσαν πολλαπλά χτυπήματα από τις καιρικές συνθήκες και είδαν την παραγωγή τους να μειώνεται σημαντικά. Παράλληλα, η διατήρηση των δενδρώνων τους απαιτούσε συνεχή φροντίδα, που είχε ως συνέπεια και την εκτόξευση των εξόδων τους.

Η προσμονή τους για ικανοποιητική κάλυψη του χαμένου τους εισοδήματος, από την περυσινή ζημιά, στην αρχή της φετινής καλλιεργητικής περιόδου, δεν ικανοποιήθηκε επαρκώς με την καταβολή των ενισχύσεων de minimis και το αποτέλεσμα ήταν η παράταση των οικονομικών τους υποχρεώσεων.

Η χαριστική βολή, πάντως, δόθηκε με τις φετινές ζημιές λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών στα μέσα Μαρτίου, καθώς η παραγωγή σχεδόν εκμηδενίστηκε.

Οι υποχρεώσεις, ωστόσο, και τα έξοδα συνεχίζουν να τρέχουν, καθώς στη δενδροκαλλιέργεια, η έγκαιρη εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών αποτελεί θεμελιώδη πρακτική για την διασφάλιση της παραγωγικότητας.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι αγρότες, μέχρι στιγμής για τα τέσσερα τελευταία χρόνια “η εξίσωση βγαίνει μείον” και η Πολιτεία, θα πρέπει να αναγνωρίσει τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, επισπεύδοντας την καταβολή των αποζημιώσεων που δικαιούνται από τα ΠΣΕΑ του 2017.

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

1) Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για να προχωρήσει η διαδικασία των ΠΣΕΑ του 2017 και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις;

2). Υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα πληρωμών και αν ναι ποιο είναι αυτό;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ