ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΠΑΛ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ

Μαθητές του 7ου ΕΠΑΛ Λάρισας συνέταξαν επιστολή διαμαρτυρίας και συγκεντρώνουν υπογραφές ενάντια στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας 

Οι μαθητές του 7ου ΕΠΑΛ Λάρισας δηλώνουμε την αντίθεση μας στο νομοσχέδιο που προτείνατε κατά τη διάρκεια που ήμασταν εγκλωβισμένοι στα σπίτια μας, λόγω καραντίνας, τηρώντας τις οδηγίες σας. Όλο αυτό το διάστημα προσπαθήσαμε να διαχειριστούμε την ανησυχία μας για την υγεία μας και την υγεία των συνανθρώπων μας, την απομάκρυνση από το σχολείο και τους φίλους μας,

το άγχος μας για τις επικείμενες εξετάσεις.

Ενώ εμείς προσπαθούσαμε να βρούμε τρόπους και μέσα να ανταποκριθούμε στο κάλεσμα των καθηγητών μας για τα εξ αποστάσεως μαθήματα, μας αιφνιδιάσατε φέρνοντας ένα νομοσχέδιο με πρόσχημα την «Αναβάθμιση», που μας γυρίζει πίσω και επαναφέρει καταργημένες διατάξεις όπως οι πολυήμερες αποβολές, η αναγραφή διαγωγής στο απολυτήριο, που δυσκολεύει τη φοίτηση με πολλές εξετάσεις κλπ.

Ειδικά για τα ΕΠΑΛ, με τα άρθρα 51 και 52 που ορίζετε εγγραφή μόνο έως 17 ετών, στερείτε από τους ενήλικες το δικαίωμα στη μόρφωση και στη συνέχιση των σπουδών τους, αφαιρείτε το δικαίωμα επιλογής φοίτησης  σε δημόσιο σχολείο. Με τα άρθρα αυτά παραβιάζετε το άρθρο 16 του συντάγματος σύμφωνα με το οποίο «Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια. Το Κράτος ενισχύει τους σπουδαστές που διακρίνονται, καθώς και αυτούς που έχουν ανάγκη από βοήθεια ή ειδική προστασία…», ενώ όλοι οι πολίτες πρέπει να λειτουργούμε σύμφωνα με κανόνες και τηρώντας τους νόμους και το σύνταγμα.

Με τη θέσπιση ανώτατου ηλικιακού ορίου στα ΕΠΑΛ τα 17 έτη, στερείτε από όλους όσους ήθελαν μια δεύτερη ευκαιρία να αποκτήσουν μια ειδικότητα σε μια δημόσια δομή ή και να συνεχίσουν τις σπουδές τους:

Στερείτε το δικαίωμα σε απόφοιτους ΓΕΛ να φοιτήσουν στο ΕΠΑΛ και να αποκτήσουν μια ειδικότητα για να διεκδικήσουν επαγγελματική αποκατάσταση.

Στερείτε το δικαίωμα σε απόφοιτους ΕΠΑΛ να αποκτήσουν μια 2η ειδικότητα που θα τους βοηθήσει να συμπληρώσουν τις γνώσεις τους για περισσότερες επιλογές στην αναζήτηση εργασίας.

Στερείτε το δικαίωμα φοίτησης σε ΕΠΑΛ για την απόκτηση ειδικότητας σε εργαζόμενους σε απογευματινό ή νυχτερινό ωράριο.

Στερείτε το δικαίωμα φοίτησης σε ΕΠΑΛ για την απόκτηση ειδικότητας, σε άνεργες μητέρες των οποίων τα παιδιά φοιτούν σε σχολεία πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στερείτε το δικαίωμα απόκτησης τίτλου ΕΠΑΛ σε παλαιότερους μαθητές του, που έχασαν χρονιά ή για διάφορους λόγους δεν ολοκλήρωσαν τη φοίτηση τους στο σχολείο τους.

Στερείτε το δικαίωμα σε νέους ανθρώπους που κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές που δεν λειτουργούν εσπερινά και η μετάβαση στα κέντρα των νομών είναι αδύνατη λόγω ωραρίου δρομολογίων αλλά είναι επίσης επίπονη και επικίνδυνη ειδικά σε κατοίκους ορεινών περιοχών.

Υπονομεύετε το Μεταλυκειακό Έτος –Τάξη μαθητείας καθώς δεν αναφέρεται καθόλου στα άρθρα που αφορούν τις εγγραφές και τις τάξεις που λειτουργούν στο ΕΠΑΛ, δημιουργώντας έντονη ανησυχία για την συνέχεια  του θεσμού, όπως επιτυχημένα λειτουργούσε έως τώρα για τους απόφοιτους , πτυχιούχους ΕΠΑΛ.  Η μαθητεία αποτελεί για πολλούς από μας συνέχιση και απόκτηση επιπλέον τίτλου σπουδών, πολύτιμης εμπειρίας,  πρόσβαση στην αγορά εργασίας και πιθανότητα για άμεση επαγγελματική αποκατάσταση διότι δεν είναι λίγοι αυτοί που προσλήφθηκαν από τους εργοδότες με την ολοκλήρωση της μαθητείας.

Μας αναγκάζετε να στραφούμε σε ιδιωτικά τα οποία ωστόσο δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε οικονομικά, ούτε εμείς ούτε οι οικογένειες μας, ή μας αναγκάζετε να μείνουμε χωρίς καμιά ειδικότητα, κανένα εφόδιο για την επαγγελματική μας αποκατάσταση.

Θεωρούμε απαράδεκτη την αιτιολογία «για την αποτελεσματικότερη πρόληψη φαινομένων ενδοσχολικής βίας και εκφοβισμού τα οποία παρατηρούνται ιδίως μεταξύ ενηλίκων και ανηλίκων μαθητών» που αναφέρεται, διότι με αυτή, στοχοποιούνται τα σχολεία μας ως χώροι ανομίας και εκφοβισμού, στιγματίζει και προσβάλει εμάς τους μαθητές.

Ζητάμε:

Την απόσυρση του νομοσχεδίου και σε κάθε περίπτωση την  άμεση απόσυρση των άρθρων τα οποία με οποιονδήποτε τρόπο αποκλείουν την ισότιμη πρόσβαση όλων στα δημόσια ημερήσια επαγγελματικά λύκεια.

Την υποστήριξη των ΕΠΑΛ και των μαθητών τους και το δικαίωμα τους να συνεχίσουν τις σπουδές τους και όχι τον αποκλεισμό τους.

Την στήριξη και όχι την εκδίκηση των ενηλίκων άνω των 18, που αγωνίζονται έντιμα να αποκτήσουν ειδικότητα στα δημόσια σχολεία – ΔΩΡΕΑΝ και να έχουν τα απαιτούμενα εφόδια για να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια στην κοινωνία.

Ζητάμε το σχολείο μας να είναι ανοιχτό για όλους όσους το επιθυμούν και το χρειάζονται!!!

ΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

Με βάση το παραπάνω κείμενο διαμαρτυρίας των μαθητών, καθηγητών και γονιών του 7ου ΕΠΑΛ έχουν μαζευτεί συνολικά 156 υπογραφές από μαθητές της Γ’ Λυκείου γονείς και καθηγητές ενώ η προσπάθεια θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες που θα έλθουν και οι υπόλοιποι μαθητές στο σχολείο, ενώ καλούνται και όλοι όσοι συμφωνούν με το κείμενο να το υπογράψουν.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ