ΤΟ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΙΣΛ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΡΙΖΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

Δήλωση του Κωνσταντίνου Γιαννακόπουλου, Προέδρου Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας

 Δυστυχώς, οι συνεχείς αναζωπυρώσεις θετικών κρουσμάτων covid 19 στους συμπολίτες μας Ρομά(11 κρούσματα σήμερα), που διαμένουν στη συνοικία της Νέας Σμύρνης, απασχολούν και ανησυχούν όλους μας. Η μέχρι τώρα πορεία των ιχνηλατήσεων και των επιδημιολογικών ερευνών, με τις κατ’ επιλογήν και τις εθελοντικές δειγματοληψίες και με συνέπεια την  αμφιβόλου βαθμού αξιοπιστία τους,

δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.

Η μεγάλη και η μικρότερη καραντίνα της συνοικίας λειτούργησαν αρκετά καλά στην ευρύτερη διασπορά του ιού. Η επιτηρούμενη καραντίνα της «Αρωγής» ήταν σωτήρια. Τώρα, με την άρση των περιοριστικών μέτρων και την πορεία μας προς την κανονικότητα, όλοι οι πολίτες κυκλοφορούν ελεύθεροι με το ενδεχόμενο να υπάρξει διασπορά, αν δεν εκριζωθεί και η τελευταία εστία. Τραγικό παράδειγμα το προχθεσινό ατυχές γεγονός του συμπτωματικού κρούσματος Ρομά, θετικού στον covid 19, που παρ’ ολίγον έλειψε να μολύνει δευτεροβάθμιες νοσοκομειακές μονάδες και να αδρανοποιήσει με τη μορφή καραντίνας υγειονομικό προσωπικό.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας, μετά από όλα αυτά τα γεγονότα, επιδεικνύοντας υψηλό αίσθημα ευθύνης, δημοσιοποιεί επεξεργασμένο από εξειδικευμένους συναδέλφους μας, ολοκληρωμένο σχέδιο ριζικής εκρίζωσης της ανωτέρω υγειονομικής εστίας στη Νέα Σμύρνη. Είναι ένα σχέδιο ρεαλιστικό, που αφενός μεν θα καθησυχάσει τους πολίτες μας, αφετέρου δε θα βγάλει από το αδιέξοδο τους υπευθύνους. Το σχέδιο εξελίσσεται σε δύο φάσεις:

Α΄ πρώτη φάση

Καταγραφή όλων των μελών των οικογενειών και των σπιτιών Ρομά σε ειδικό κατάλογο. Ορίζουμε την ημέρα μηδέν που θα γίνει η δειγματοληψία, η οποία θα γίνει με πάρα πολλά συνεργεία του ΕΟΔΥ ταυτόχρονα, την ίδια ώρα. Δείγματα θα λαμβάνονται από τρία έως τέσσερα άτομα ανά οικογένεια, διαφόρων ηλικιών. Τα θετικά κρούσματα μεταφέρονται στην «Αρωγή».

Β΄ δεύτερη φάση

Σε δεκατέσσερις ημέρες ακριβώς γίνεται δεύτερη, εκτεταμένη και στοχευμένη δειγματοληψία ταυτόχρονα στα υπόλοιπα μέλη της κάθε οικογένειας. Τα θετικά κρούσματα της δεύτερης μεγάλης δειγματοληψίας οδηγούνται προς την «Αρωγή», ενώ συγχρόνως επιστρέφουν στα σπίτια τους οι υγιείς αρνητικοποιημένοι Ρομά που ήταν ήδη σε καραντίνα στην «Αρωγή».

Είναι ένα σχέδιο απλό και εφαρμόσιμο, ειδικό όμως καθόσον αφορά ειδική ευάλωτη ομάδα που τελευταία έδειξε κάποια θετικά δείγματα συνεργασίας, προφανώς γιατί κατανόησε ότι ο κίνδυνος για τη ζωή τους είναι μεγάλος (προηγήθηκε άλλωστε ένας θάνατος, μία βαριά διασωληνωμένη, κρούσματα σε βρέφη).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ