ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΟΥ ΑΧΛΑΔΙΑ ΚΑΙ ΚΕΡΑΣΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Μια σοβαρή και ταυτόχρονα ανησυχητική καταγγελία προχωρούν σήμερα οι αγροτικοί σύλλογοι του δήμου Τυρνάβου υποστηρίζοντας ότι έχουν μείνει εκτός των διαδικασιών αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ όλες οι καλλιέργειες αχλαδιών και κερασιών της περιοχής που υπέστησαν τεράστια ζημιά από τον παγετό της 17ης Μαρτίου.

Στην ανακοίνωση των συλλόγων και της ΕΟΑΣΝΛ που υπογράφει ο πρόεδρος του Α.Σ. Τυρνάβου Στ. Τσικριτσής αναφέρονται τα εξής:

“Εκτός της διαδικασίας των αποζημιώσεων τα αχλάδια και τα κεράσια από τον ΕΛΓΑ για τον πρόσφατο παγετό που έπληξε τις καλλιεργούμενες εκτάσεις του Δήμου Τυρνάβου, όπως μας ανακοινώθηκε σήμερα μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ Θεσσαλιας.

Φαίνεται καθαρά ότι είναι μια πολιτική απόφαση της κυβέρνησης η οποία χρησιμοποιεί μια φθηνή δικαιολογία ότι τα κεράσια και τα αχλάδια στην ευρύτερη περιοχή μας ήταν σε στάδιο το οποίο δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ.

Αποκρύπτοντας έτσι ότι αυτή η αδικία γίνεται σε βάρος των αγροτών διότι δεν τους βγαίνει ο λογαριασμός στα χρήματα που έχουν στα ταμεία του οργανισμού.

Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο ότι καμία κυβέρνηση δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ εδώ και μια δεκαετία ως όφειλε να βάζει το 20 τις εκατό του προϋπολογισμού του ΕΛΓΑ κάθε χρόνο.

Εναν ΕΛΓΑ που ακόμη και τα λειτουργικά του έξοδα  πληρώνονται καθαρά από τις ασφαλιστικές εισφορές των γεωργών και των  κτηνοτρόφων.

Η αλήθεια είναι ότι οι καλλιέργειες που έχουν κεράσια και αχλάδια στην ευρύτερη περιοχή μας έχουν υποστεί ζημιά καθαρά από παγετό και δεν έχουν παραγωγή, άδεια τα δένδρα.

Κύριοι της κυβέρνησης πως θα ζήσουν και πως θα καλύψουν τα τρέχοντα καλλιεργητικά έξοδα οι αγρότες μας χωρίς εισόδημα;

Διότι ούτε αποζημίωση θα πάρουν αλλά και θα πληρώσουν τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ και αν αδυνατούν θα τις βεβαιώσετε στο δημόσιο ταμείο.

Οι αγροτικοί σύλλογοι του Δήμου Τυρνάβου και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νόμου Λάρισας καταγγέλλουμε την κεντρική στάση της διοίκησης του ΕΛΓΑ να μην αποζημιώσει για τον παγετό επικαλούμενη τελείως σαθρά επιχειρήματα, είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης. Απατούμε η κυβέρνηση και το υπουργείο να δώσουν άμεσα πολιτική λύση ξεκινώντας τη διαδικασία των εκτιμήσεων και αποζημιώσεων με τον παγετό ως ζημιογόνο αίτιο. Σε διαφορετική περίπτωση θα μας βρουν μπροστά τους διότι θα είναι υπόλογοι ενώπιον των αγροτών.

Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε:

  1. Άμεση αποτίμηση των ζημιών που υπέστησαν και αυτές οι καλλιέργειες στην περιοχή του Δήμου Τυρνάβου από τον πρόσφατο παγετό στις 17 Μαρτίου 2020
  2. Ζητάμε ο ΕΛΓΑ να γίνει κρατικός δημόσιος φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση
  3. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνει αγρότες και κτηνοτρόφους για όλα τα φυσικά φαινόμενα και τις νόσους στην παραγωγή αλλά και στο κεφάλαιο
  4. Δίκαιες και έγκυρες αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς.

Καλούμε τους αγρότες της περιοχής Τυρνάβου να βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση ώστε μαζί να παλέψουμε για την αποκατάσταση αυτής της αδικίας”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ