ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ

Ανακοίνωση του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων και του συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων “Η ΕΝΩΣΗ”

Το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στις Εργολαβικές Επιχειρήσεις και ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ», καταγγέλλουμε τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας για τα παιχνίδια που παίζονται σε βάρος των εργασιακών συμφερόντων των εργαζομένων Καθαριότητας του Νοσηλευτικού Ιδρύματος, επιχειρώντας με ύποπτες διαδικασίες και με την μέθοδο «προσωρινών» υποτίθεται συμβάσεων, να εγκαταστήσει εργολαβική εταιρεία, δημιουργώντας κλίμα ανασφάλειας και βάζοντας σε νέες περιπέτειες τους εργαζόμενους.

Η Διοίκηση του ΓΠΝΛ, όπως και στη σημερινή συνεδρίαση, είχε επιχειρήσει και πάλι πριν από μερικές εβδομάδες να εγκαταστήσει στα «κρυφά» ως εργολάβο καθαριότητας συγκεκριμένη εταιρεία, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των εργαζομένων – μελών μας και των σωματείων. Τότε με την υπ’ αριθμ. 1210/ 28.04.2020 απόφαση της Διοίκησης είχε ακυρωθεί η με αριθμό 1167/22.04.2020 Απόφαση Διοικητή σχετικά με την ανάθεση στην συγκεκριμένη εταιρεία, της παροχής «Υπηρεσιών Καθαρισμού Κτιρίων» του Νοσοκομείου για χρονικό διάστημα τριών (3) μηνών. Τώρα επιχειρείται εκ νέου να εισαχθεί στο ΔΣ (;;;).

Η αντίδραση των εργαζομένων έγκειται στο γεγονός ό,τι τα συγκεκριμένα εργολαβικά συμφέροντα (με τις όποιες φορολογικές παραλλαγές τους) έχουν κατηγορηθεί για σοβαρές παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας και έχουν απασχολήσει το ΣΕΠΕ, την Οικονομική

Αστυνομία και τις Φορολογικές Αρχές για μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής, με τη χρήση εικονικών τιμολογίων από εταιρείες καθαρισμού, για δηλώσεις «αέρα» απασχολουμένων σε νοσηλευτικά ιδρύματα (τους οποίους ναι μεν πλήρωναν τα νοσοκομεία,  απασχολούνταν δε σε άλλες εργολαβίες), με συλλήψεις στο παρελθόν συνολικά 21 ατόμων (18 ημεδαποί και 3 αλλοδαποί ηλικίας 28-73 ετών) για φοροδιαφυγή και οικειοποίηση ποσών άνω των 25.000.000€.

Επιπροσθέτως, η συγκεκριμένη εργολαβική εταιρεία δεν έχει αξιολογηθεί ΠΟΤΕ από τους αρμόδιους φορείς του ΠΝΛ, γεγονός που είναι αν μη τι άλλο προκλητικό και δημιουργεί εύλογες υποψίες ότι «κάτι σάπιο υπάρχει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας».

Και εμείς ρωτάμε τον κύριο Διοικητή:

  1. Προς τι η πρεμούρα να μπουν από το «παράθυρο» και μάλιστα για μικρό χρονικό διάστημα και χωρίς καμία απολύτως αξιολόγηση, εργολαβικά συμφέροντα με αυτό το παρελθόν;
  2. Πότε και από ποιους υπηρεσιακούς παράγοντες αξιολογήθηκε η συγκεκριμένη εταιρεία;
  3. Υπάρχει εμπλοκή συγγενικού προσώπου διοικητικού παράγοντα του ΠΝΛ σχετιζόμενου με φερόμενο ως υπεύθυνο πωλήσεων των συγκεκριμένων εργολαβικών συμφερόντων;
  4. Πως διασφαλίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων – μελών μας από εργολαβικά συμφέροντα με βεβαρημένο εργασιακό, ασφαλιστικό και φορολογικό παρελθόν;

Διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι για εμάς τα συμφέροντα των εργαζομένων είναι υπεράνω κάθε οικονομικού και εργολαβικού συμφέροντος.

Δεν μπαίνουν σε κανένα ζύγι! Απαιτούμε εδώ και τώρα διαδικασίες διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα, με διασφάλιση ΟΛΩΝ των θέσεων εργασίας, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε Καθαριότητα, Σίτιση, Φύλαξη και Ιματισμό στα Νοσοκομεία. Η μάχη για μόνιμες θέσεις εργασίας σε όλα τα νοσοκομεία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ