ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ ΤΟ ΠΡΩΙ ΟΙ ΣΑΡΩΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΤΗ ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ

Μία μέρα νωρίτερα και σε υλοποίηση σχετικών αποφάσεων της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ ξεκίνησαν από το πρωί σαρωτικοί έλεγχοι εντοπισμού κρουσμάτων του κορωνοϊού στη συνοικία της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα με δεδομένο το συναγερμό που σήμανε στις αρχές μετά τα νέα 10 +1 κρούσματα του ιού που εντοπίστηκαν χθες.

Αυτή την ώρα η μεγάλη επιχείρηση και οι σαρωτικοί έλεγχοι ξεκίνησαν στον οικισμό «Νταμάρια» των Ρομά, στη συνοικία της Νέας Σμύρνης, με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και σε άμεση συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας με στόχο να ληφθούν περί τα 500 δείγματα που θα μπορέσουν να δώσουν μία πλήρη εικόνα της κατάστασης και να αποφασιστούν τα επόμενα βήματα για τον περιορισμό και την εκρίζωση του κορωνοϊού.

Σε σχετική ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας περιγράφεται το Επιχειρησιακό Σχέδιο με την ονομασία “Ημέρα 0- Ημέρα 7- Ημέρα 14″, ενώ επισημαίνονται τα εξής:

«Τα συνεχόμενα θετικά κρούσματα των τελευταίων ημερών μέσα στον οικισμό, σήμαναν συναγερμό τόσο στον θάλαμο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, όσο και στις αυτοδιοικητικές αρχές της ευρύτερης περιοχής.

Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις και μετά από συνεννόηση του Υφυπουργού ΠΠ και του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού και τη σύμφωνη γνώμη του Δημάρχου Λαρισαίων Απόστολου Καλογιάννη, τέθηκε σε εφαρμογή το εν λόγω σχέδιο. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο του σχεδιασμού, 17 συνεργεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, του ΕΟΔΥ, της Πολιτικής Προστασίας, της 5ης ΥΠΕ, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας και του Δήμου Λαρισαίων με την επιχειρησιακή υποστήριξη των φορέων της Πολιτικής Προστασίας και Αστυνομικών δυνάμεων, ξεκίνησαν εκτεταμένες ιχνηλατήσεις και εκατοντάδες  δειγματοληψίες εντός του οικισμού. Για το σχέδιο ενημερώθηκε και ο Εισαγγελέας, ο οποίος έχει ήδη καλέσει προς ενημέρωσή σήμερα πρωί πρωί, τους διαμεσολαβητές των Ρομά εντός του οικισμού.

Το σχέδιο προβλέπει επαναληπτικές δειγματοληψίες σε 3 φάσεις (σήμερα, την 7η και την 14η μέρα) και προβλέπει ανά φάση και διαδικασίες καραντίνα σε καραντίνα, ήτοι σε οικοδομικά τετράγωνα αλλά και γειτονιές με θετικά κρούσματα, εφόσον αυτά προκύψουν, αλλά και με μεταφορά και απομόνωση των θετικών κρουσμάτων που είναι ασυμπτωματικά, με ήπια ή μη συμπτωματολογία,  σε ειδικό ιατρικό κέντρο που λειτουργεί στην περιοχή μετά από συνεργασία του Υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας με την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID 19».

Ο Β. ΠΙΝΑΚΑΣ

Στη σημερινή γιγάντια επιχείρηση αναφέρθηκε σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας Βασίλης Πινακάς που έχει την ευθύνη του συντονισμού:

Ε.Π.

ΦΩΤΟ: Βαγγέλης Αδαμόπουλος

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ