ΕΠΙΣΠΕΥΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΓΙΑ ΔΑΣΩΣΗ ΓΑΙΩΝ ΖΗΤΑ Ο Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Εκφράζει αγωνία για ακύρωση του νέου προγράμματος

«Σε αναμονή για τις πληρωμές του έτους 2019 βρίσκονται οι δικαιούχοι του τρέχοντος προγράμματος δάσωσης αγροτικών γαιών, ενώ ταυτόχρονα εκφράζονται ανησυχίες για τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για την ακύρωση των νέων δράσεων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) για τη δάσωση».

Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη και Περιβάλλοντος κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός υπογραμμίζει ότι «οι καλλιεργητές που δικαιούνται τις ενισχύσεις του προγράμματος δάσωσης αναμένουν εναγωνίως την επίσπευση των πληρωμών για το 2019, οι οποίες θα μπορέσουν να ανακουφίσουν τη βεβαρημένη οικονομική τους κατάσταση, λόγω και των έκτακτων, και οπωσδήποτε επιβεβλημένων, μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι δικαιούχοι ελπίζουν ότι εφέτος δεν θα επαναληφθεί το φαινόμενο των μεγάλων καθυστερήσεων, που διαπιστώθηκε τα προηγούμενα έτη, και ότι οι εκκρεμείς πληρωμές για το 2019 θα πληρωθούν εγκαίρως. Όπως επισημαίνουν ο ηλεκτρονικός τρόπος με τον οποίο διεκπεραιώνονται πλέον οι διαδικασίες και, κυρίως, ο περιορισμός των αιτήσεων λόγω της ολοκλήρωσης της εικοσαετούς διάρκειας του προγράμματος για αρκετούς δικαιούχους, διευκολύνουν την ταχύτερη ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών για τις έγκαιρες πληρωμές.

Όσον αφορά στις νέες δράσεις που αφορούν τη δάσωση και συμπεριλαμβάνονται στο υφιστάμενο ΠΑΑ, υπάρχουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι που ανέμεναν την ολοκλήρωση των διαδικασιών για την έκδοση των ανάλογων προκηρύξεων. Ωστόσο, δημοσιεύματα στον ηλεκτρονικό τύπο (Agronews, 01.05.20) κάνουν λόγο για ακύρωση των προκηρύξεων, παρά την προεργασία που είχε γίνει. Η πληροφορία αυτή έχει προκαλέσει ανησυχία και διαμαρτυρίες, ειδικά απ’ όσους είχαν προβεί σε σχετικούς σχεδιασμούς σε περιοχές με άγονα χωράφια».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:

  • Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να συντομευθούν οι πληρωμές του 2019 για τους δικαιούχους του τρέχοντος προγράμματος δάσωσης;
  • Ευσταθεί η πληροφορία ότι θα ακυρωθούν οι προκηρύξεις για ανάλογες δράσεις στο ΠΑΑ, και αν ναι για ποιο λόγο;

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ