ΚΑΛΠΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΝΕΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΒΛΕΠΟΥΝ ΚΚΕ ΚΑΙ ΜΕΡΑ 25

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών δεν το αποκλείει ούτε το ΚΚΕ αλλά ούτε και το ΜέΡΑ25, το οποίο μάλιστα δηλώνει και έτοιμο «ακόμα κι αν οι εκλογές γίνουν αύριο το πρωί».

Και τα δύο κόμματα συσχετίζουν την απόφαση για εκλογές με τα νέα μέτρα λιτότητας που υπολογίζουν πως θα έρθουν και καταδεικνύουν την αντίθεση της σημερινής κατάστασης, όπου η κυβέρνηση «φαίνεται πως έχει το πάνω χέρι και εκμεταλλεύεται στο έπακρον την κρίση της πανδημίας» (ΜέΡΑ25) με τα όσα πρόκειται να έρθουν, ως «το χειρότερο μνημόνιο» (ΚΚΕ) το οποίο «φυσικά και δεν θα το ονομάσουν “μνημόνιο”, αλλά θα βρουν άλλες ευφάνταστες ονομασίες, όπως “προσαρμογή” κ.ά.» (ΜέΡΑ25).

Πιο συγκεκριμένα, για το ΚΚΕ, είτε περάσουμε σε νέο μνημόνιο είτε προηγηθούν εκλογές, ώστε να υπάρξει και μία επίφαση νομιμοποίησης για την κυβέρνηση, για να λάβει αυτά τα «ακραία μέτρα λιτότητας που σίγουρα θα έρθουν» είναι ένα και το αυτό.

Οπως δήλωσε πρόσφατα και ο γ.γ. του κόμματος, Δ. Κουτσούμπας: «Οποιαδήποτε απόφαση πάρει ο κ. Μητσοτάκης θα έχει ως βασικό κριτήριο τη νομιμοποίηση των αντεργατικών μέτρων για τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης». Ταυτόχρονα, ωστόσο, τόνισε ότι: «Το ζήτημα βέβαια δεν είναι τι θα πράξει ο κ. Μητσοτάκης, αλλά τι θα κάνει ο ίδιος ο λαός, ο οποίος τώρα πρέπει με την πάλη του να αποκρούσει ένα “νέο μνημόνιο” το οποίο θα προστεθεί στα προηγούμενα, ξεκινώντας από σήμερα!»

Πάντως, για το ΚΚΕ, όποιες πολιτικές πρωτοβουλίες κι αν πάρει η παρούσα κυβέρνηση, μοναδικός στόχος της θα είναι «να νομιμοποιήσει τα αντιλαϊκά μέτρα για τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης». Οσο για το ενδεχόμενο συνεργασίας, καθώς οι επόμενες εκλογές θα είναι με απλή αναλογική, ο κ. Κουτσούμπας ήταν σαφής: «Η κυβέρνηση που χρειάζεται ο λαός μας είναι αυτή που θα ικανοποιήσει τις δικές του ανάγκες και θα προκύψει από τη δική του απόφαση να φέρει τα πάνω-κάτω: να πάρει αυτός πραγματικά την εξουσία».

Οσο για το ΜέΡΑ25, ο ίδιος ο Γ. Βαρουφάκης υποστήριξε σε πρόσφατη συνέντευξή του πως ουσιαστικά το πεδίο των εκλογών έχει ανοίξει από τον Σεπτέμβριο έως τον Απρίλιο του 2021, με στόχο και την εξουδετέρωση της απλής αναλογικής, αφού είναι προφανές ότι η κυβέρνηση θα βρεθεί σύντομα μπροστά σε ύφεση χειρότερη και από αυτή της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου το 2010-2011. «Ετσι, ίσως επιχειρήσει να αξιοποιήσει την όποια δημοφιλή υγειονομικά αντιμετώπιση για την ώρα της πανδημίας, ώστε πριν από τη λήψη μέτρων άγριας λιτότητας και φτωχοποίησης να ανανεώσει τη λαϊκή εντολή, όπως ο Τσίπρας τον Σεπτέμβριο του 2015».

Το ΜέΡΑ25 εκτιμά πως οι εκλογές θα γίνουν λίγο πριν από την άνοιξη του 2021 («αν και αρκετοί από το Μαξίμου ίσως θα ήθελαν να γίνουν πολύ συντομότερα», όπως μας είπαν), καθώς τότε είναι που «θα ζητήσουν οι Βρυξέλλες από την κυβέρνηση της Ν.Δ. να λάβει άγρια μέτρα που θα φτάσουν την οικονομία και τις αντοχές του ελληνικού λαού στα όριά τους».

Ωστόσο, το ΜέΡΑ25 δηλώνει «έτοιμο, ακόμη κι αν οι εκλογές γίνουν αύριο», καθώς είναι σε ετοιμότητα όλος ο κομματικός μηχανισμός (από τις επιτροπές νεολαίας μέχρι τις προσωρινές συντονιστικές επιτροπές ανά την Ελλάδα). Η εκτίμηση, δε, από πηγές του κόμματος είναι πως η απλή αναλογική θα τους ωφελήσει, ωστόσο είναι ανοιχτοί σε συνεργασίες και πολιτική συστράτευση στο πλαίσιο της «Διακήρυξης των 7 σημείων» που είχαν προτείνει, ώστε να ανοίξει ένας διάλογος ανάμεσα στις δυνάμεις της Αριστεράς.

Νόρα Ράλλη – efsyn.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ